Drømmen om California

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med vinden i håret, solen i ansiktet og solbrillene på nesen suser du bortover den berømte kystveien Highway 1. Frister det? Jeg hjelper deg nærmere drømmen om California.
Publisert 1 april 2016

Med San Francisco i bakspeilet, Los Angeles foran deg og noen av landets beste strender rett ved. Å kjøre nedover Highway 1, eller Pacific Coast Highway som den også heter, er en helt spesiell opplevelse som alle burde oppleve minst en gang i livet. California er likevel mye mer enn som så – smak på utsøkte viner i Napa Valley, vandre i Yosemite NP eller hev pulsen betraktelig på Six Flags Magic Mountain. Jeg har selv bodd i California og vil dele mine favoritter. Her tipser jeg om Californias høydepunkter, i følge me, myself and I.

Los Angeles - strandliv og glamour

Det er nesten umulig å besøke California uten å tilbringe noen dager i Los Angeles. Her kan du nyte late dager på fine strender som Manhattan Beach, Hermosa Beach, Redondo Beach eller Venice Beach. Venice gir deg dessuten opplevelser utenom det vanlige, spesielt om du er her en lørdag i høysesongen. Shop på Melrose Ave, Beverly Center, Rodeo Drive eller på Third street i Santa Monica. Sportsentusiasten kan oppleve den magiske atmosfæren på en match med Lakers, Kings eller Dodgers. Du som vil slå hæla i taket kan velge mellom laid back party i blant annet Venice Beach og kjendisfylte nattklubber på The Strip. Her er det ikke et standard køsystem, vaktene peker på de personene de vil ha inn. Hør med de lokale om hvilke klubber som er hete for tiden. Du som imponeres av filmstjerner kan kjøpe et star map og kjøre rundt og speide inn der kjendiser som Hugh Hefner, Michael Douglas og Justin Bieber bor. Gå ikke glipp av stjernene på Hollywood Boulevard eller å ta en joggetur i nærheten av Hollywoodskiltet.
Must: Verdens beste milkshakes på Johnny Rockets (helst den på Melrose Ave), den gode hamburgeren Animal Style på In-n-out Burger, kjendisspotting på restauranten The Ivy og god og sunn mat på The Newsroom på Robertson Blvd.
I min artikkel om Los Angeles får du flere tips til den ultimate opplevelsen av byen.

San Francisco - sjarmerende turistfeller og lett å ta seg rundt

Mange skandinaveres favorittby i California, mye på grunn av at du kan komme deg rundt store deler av byen til fots. Vil du ikke vandre rundt, kan du enkelt leie en sykkel og utforske blant annet Golden gate-broen, Sausalito og Golden Gate Park på nært hold. Pier 39 og Fisherman´s Wharf kan føles som turistfeller, spesielt under høysesong, men jeg syns fortsatt du skal ta turen hit i en time eller to. Her kryr det av turister, selgere, butikker, seler og restauranter. Kos deg med reker på Bubba Gump Shrimp Company eller med fisk, østers og andre skalldyr på Fog Harbor Fish House. Et høydepunkt på bryggen Pier 39 er Aquarium of the Bay der du kan se alle mulige dyr. Hopp på en trikk med aner fra 1800-tallet og utforsk byens koselige bydeler. Lombard street pleier å være en opplevelse å kjøre bil nedover, og gå for all del ikke glippp av et besøk til det beryktede fengselet Alcatraz. Pass på å bestille billetter i forveien om du skal dit under høysesongen. Bo gjerne ved Union Square og gå ikke glipp av et besøk til den koselige og velkjente bydelen Nob Hill, her finner du alt fra hippe barberere til luksusboliger. Du kjenner kanskje igjen deler av Nob Hill fra den gamle såpeserien Full House.
Must: Besøk bydelen North Beach, som er byens italienske kvarter med en romantisk touch og koselige kaféer. Besøk også Muir Woods med sine gigantiske trær og nyt en koselig piknik i nærheten av Golden Gate-broen mens solen sakte forsvinner ned i havet.
I min artikkel “San Fransisco med barn” finner du mange bra tips til byen.

San Diego - strandnær by med herlig atmosfære

Mest sannsynlig den byen jeg ville valgt å bo i om jeg noensinne flytter tilbake til USA. Her hersker det en egen ro som de andre større byene mangler. Livet i San Diego handler om strand, god mat og en generelt bra livsstil. Liker du strandlivet har du masser av strender å velge mellom – velkjente Mission Beach med sin populære strandpromenade, Moonlight Beach som er perfekt for familier, La Jolla Shores der du kan bruke timesvis på å surfe, dykke eller padle kajakk og mye mer. Vil du ikke bade kan du ri langs stranden, besøke Balboa Park, San Diego Zoo eller SeaWorld. Liker du øl? Da har du kommet til rett sted. Her finnes det nemlig flere bra bryggerier – test gjerne ut Stone Brewery World Bistro & Gardens der du finner hundrevis av øltyper både på fat og på flaske. Tilbring gjerne kveldene i det koselige og historiske området Gaslamp Quarter. Her finner du noen av byens beste restauranter, barer, nattklubber, butikker, teatre og kunstgallerier. En Cosmopolitan har aldri smakt bedre enn på en av områdets mange takterrasser. I dette området finnes det også bra shopping, blant annet i utendørs-kjøpesenteret Horton Plaza. Også i koselige La Jolla finner du bra shopping.
Must: Prøv “fish tacos”, utrolig godt og litt typiskt for San Diego. Besøk de søte pandaene på San Diego Zoo og sjekk ut Star of India, som er verdens største aktive seilbåt.

Palm Springs - varme kilder, spa og golf

I den grønne ørkenbyen Palm Springs skinner solen så å si alltid. Her finner du unike og hippe hotell, fantastiske golfbaner, varme kilder og imponerende spa-anlegg. Palm Springs er også kjent for sin vakre arkitektur. Her går det utmerket an å shoppe, og de beste butikkene finner du rundt Palm Canyon Drive. I dette området finner du veldig gode restauranter, der Le Vallauris er den som stikker seg mest ut. Maten her kommer du aldri til å glemme. Liker du å bevege deg bør du dra til Coachella Valley der du kan vandre, sykle og være med på herlige rideturer i fine omgivelser. Det tar cirka 1 time og 45 minutter å kjøre hit fra Los Angeles, og vil du besøke lekeplassen Las Vegas ligger det cirka 3,5 timer unna med bil.
Must: Ta med solkrem og vann, her er solen sterk og varm.

Highway 1/Pacific Coast Highway - en av verdens vakreste kystveier

Fly til San Francisco og hjem fra Los Angeles eller San Diego, eller motsatt. På denne måten sparer du tid og som oftest koster ikke en slik billett så mye mer. Mange gjør feilen med å kjøre strekningen på en dag, og dette fører til at du ikke rekker å se alle de små koselige byene og strendene på veien. Dessuten er det mange som går glipp av strekningen mellom Los Angeles og San Diego, som er fylt med strandperler og koselige restauranter. Noen av mine favorittstopp er Monterey, Carmel-by-the-Sea der Clint Eastwood var borgermester, Big Sur, Hearst Castle, Santa Barbara, Manhattan Beach, Huntington Beach, Newport Beach, Laguna Beach, Dana Point og La Jolla.
Must: Gjør reisen enda bedre ved å bo på det unike Madonna Inn i San Luis Obispo. Her spilte Roxette inn musikkvideoen til “The Centre Of The Heart”.
Her kan du lese mer om mine favorittstopp på veien og få tips om hva du bør tenke på.

Naturopplevelser du ikke bør gå glipp av

Nasjonalparkene Yosemite og Sequoia er imponerende på alle måter. Føl deg liten som en maur ved siden av gigantiske, gamle trær, vandre i uvirkelig vakre omgivelser i timesvis og sett opp telt i skogen med bjørner som nærmeste nabo. Besøker du mot formodning delstaten under vintermånedene kan du få en heftig skiopplevelse i Mammoth Mountain. Her finnes det masser av bakker å velge mellom og området har mer enn 300 soldager per år. Not bad! San Bernadino National Forest og The Redwood National and State Parks er andre imponerende naturområder. Bli overrasket av trær som er nesten 100 meter høye. For en opplevelse utover det vanlige, begi deg ut til Mojave National Preserve, et ørkenlandskap med heftige Joshua-trær og ville blomster. Øy-gruppen Channel Island med blant annet øyen Catalina byr på vakker utsikt og mange herlige opplevelser.

Underholdning på høyt nivå

Oj, i California finnes det mange morsomme plasser å dra, alt fra fornøyelsesparker med svimlende attraksjoner til Legoland. En selvfølge for mange er å besøke Universal Studios som ligger rett utenfor Los Angeles. Her kastes du inn i filmer som Haien, Harry Potter og Fast & Furious. Oppgrader gjerne til VIP Experience og slipp unna køer og bli behandlet som en kjendis. På Six Flags Magic Mountain høyner du pulsen med en gåtur på Goliath, Batman eller noen av alle de andre turattraksjonene. Jag elsker fart og galskap, og her møttes jeg av de absolutt beste/verste “karusellene” noensinne. Så klart finnes det noe for de litt mer redde og de minste også. Ta med familien til Disneyland som i år feirer 60-årsjubileum med pomp og prakt. Klem gjerne inn et besøk på Knott´s Berry Farm, her finnes det alt fra karuseller til matmarkeder. Dyreelskeren trives i noen av delstatens dyreparker og akvarium. Noen av de beste er San Diego Zoo, SeaWorld og Monterey Bay Aquarium.
Must: Jeg sier bare Six Flags Magic Mountain…wow!

Orange County - hjem til noen av mine favorittstrender

Min favorittdel av California. Her finner du en skjønn miks av kule surfere med solbleket hår, store luksusvillaer og lukuriøs shopping. Orange County kalles ofte O.C og du har sikkert hørt om det fra tv-serier som O.C, The Hills og Real Housewives of Orange County. Et av mine
favorittsteder for shopping er utendørs-kjøpesenteret Fashion Island med masser av butikker, restauranter og en kino. Unn deg noe godt på The Cheesecake Factory, det for fortjener du. Mitt andre favorittsted å shoppe på er South Coast Plaza. Her finner du over 250 butikker som blant annet Armani, Abercrombie & Fitch og Nordstrom. Orange County starter i Seal Beach og strekker seg hele veien ned til San Clemente, og her kryr det av strender. En av mine absolutte favoritter er surfemekkaet, aka Surf City, Huntington Beach. Spis en god hamburger, shop pent badetøy eller les en bok på stranden. Andre favoritter er Laguna Beach og Newport Beach. Her råder det en litt mer eksklusiv stemning og luksusyachtene står side om side, men jeg opplevde ikke området som snobbete på noen måte. Skikkelig gode restauranter finnes det også her. I herlige Dana Point kan du surfe, speide etter hvaler eller bare koble av. San Clemente er også en strandby, som kalles for “Spanish Village by the Sea”. Her finner du en vakker utsikt og fin arkitektur.
Must: Noe av det beste jeg vet er å vandre rundt i butikkene på Fashion Island med en god ferskpresset juice i hånden. Her kan du nyte solen samtidig som du shopper, ettersom det ligger utendørs.

Når er det best å dra hit?

California kan du besøke året rundt. Varmest er det likevel mellom april og oktober med dagstemperaturer fra cirka 20 grader. I vannet ligger det på rundt 18 grader. Det avhenger også av hvor i California du befinner deg – San Diego er alltid varmere enn San Francisco. Jeg personlig syns september og starten av oktober er en bra periode å besøke California, da det ikke er like varmt i de sørlige delene av delstaten, du unngår de største turistmassene, fly- og hotellprisene er lavere og du kan få en hel strand for deg selv.

Slik kommer du deg hit

Nesten alle store flyselskap flyr til San Francisco, Los Angeles og San Diego. Raskest og billigst pleier det å være å fly til de to første. Jeg pleier alltid å anbefale at man flyr til den ene byen og hjem fra den andre. På den måten sparer du tid som du kan bruke på å ligge på stranden istedenfor. Flytiden hit varierer såklart avhengig av hvilken reiserute du velger, men det raskeste alternativet er ofte direktefly med Norwegian fra Oslo til Los Angeles, og SAS flyr direkte til San Fransisco med et kort stopp i København. Reisetiden havner da på rett under 11 timer. KLM, American Airlines og flere andre selskap tilbyr reiser hit, men da kreves det minst en mellomlanding.
Finn ditt fly her.

Slik kommer du deg rundt

En leiebil er et must når du ferierer i California. Busser og metroer fungerer ikke som her hjemme, så mitt råd er å få en leiebil allerede på flyplassen når du lander, og siden levere den tilbake på flyplassen når du skal reise hjem. Prisene er rimelige, men pass på å ikke leie en bil som er for liten. Veldig ofte er bagasjerommet ikke så stort. Se også til at du er ordentlig forsikret. Det kan være en god idé å skaffe seg et kredittkort før du drar hit da utleiefirmaene reserverer et ganske stort beløp på kortet. Det kan være trist om halve reisekassen er utilgjengelig.
Finn din leiebil her.

Så, live the dream og bestill din reise til California allerede nå! Du kommer ikke til å angre.


Billige fly til CaliforniaHotell i California med minst 3 stjerner