Dette skjer når kofferten din forsvinner

Nina
Medlem siden 2015, besøkt 28 land

Foto: iStock
Du har kanskje brukt dager på å pakke de viktigste tingene til reisen – også skjer det du frykter mest: bagasjen ligger ikke på rullebåndet. Hva nå?
Publisert 1 oktober 2017

Du eller noen du kjenner har sikkert opplevd panikkfølelsen som kommer når man innser at bagasjen ikke kom frem med samme fly som en selv. Heldigvis blir flyselskapene bare bedre og bedre på å håndtere bagasje, men det kan være greit å vite hva som skjer hvis uhellet først er ute. Vi gir deg tips og råd til reisen, og noen morsomme fakta på veien.

Hva gjør du dersom uhellet er ute?


Forsinket:
Meld bagasjen savnet til transportøren med en gang, få en skriftlig bekreftelse på dette (PIR-rapport) og avtal hvilken adresse bagasjen skal avleveres på når den er lokalisert. Om bagasjen er forsinket over et visst antall timer (ofte 4 timer) vil du få dekket nødvendige utgifter til toalettsaker og klær. Erstatningsbeløpet varierer fra 2.000 til 3.500 kroner per person, men du må kunne legge frem gyldige kvitteringer for kjøpene og vise til at dette var helt nødvendige kjøp under ventetiden.
Ps: Husk at dette kun gjelder på utreise, og ikke når du kommer hjem fra reisen.

Mistet:
Bagasjen regnes som tapt etter 21 dager. Da kan du få krav på erstatning tilsvarende verdien på bagasjen, men maksbeløpet avhenger av hvor du har flydd og flyselskapenes egne regler. Ofte vil flyselskapene kunne kreve kvittering for verdien på koffertens innhold, så husk alltid å spare på alle kvitteringer av høy verdi.

Slik unngår du å miste bagasjen:

1. Sjekk inn bagasjen tidlig, ikke vent til siste frist.
2. Unngå flyreiser med kort transfertid mellom fly.
3. Bruk gjerne en LuggageTracker som lar deg se hvor bagasjen befinner seg via en app.
4. Velg en fargerik koffert/bag som skiller seg ut fra andre, så slipper du bekymringen for at noen har tatt din koffert ved en feil.
5. Ta et bilde av både koffert og bagasje-tag før du sjekker den inn.
6. Sist men ikke minst: Ta med kostbare verdisaker i håndbagasjen.

Best i verden

Singapores Changi Airport er best i verden på bagasjehåndtering i verden, ifølge Skytrax. Andre flyplasser i verdensklasse er Sør-Korea, London Heathrow Airport, København, Munchen og Zurich. Er du redd for å miste bagasjen din er det derfor i teorien tryggere å mellomlande på en av disse flyplassene når du skal på langreise.


Visste du at…

- Forsvunnet og forsinket bagasje kostet flyselskapene 2.1 billioner dollar på verdensbasis i 2016, ifølge SITA (flyindustriens informasjonsselskap)?

- Qatar Airways er det første flyselskapet som har startet med et system som lar sine kunder tracke bagasjen sin via nettside og mobil?

- Innen juni 2018 skal alle flyselskap tilby samme bagasje-tracking, som innebærer datalagringsdeling mellom selskaper, flyplasser og bakkepersonale for å få et bedre overblikk over hvor hver eneste bagasje befinner seg til enhver tid.

- Det er 70% mindre sjanse for at flyselskapene mister bagasjen din i dag enn for 10 år siden?

- 47% av forsinket bagasje er på grunn av flyruter med transfer?

- Det var færre enn 6 kofferter per 1000 passasjerer som forsinkes/forsvinner ifjor? Det er 12,5% nedgang på ett år.

På Reiseguiden finner du alt til din neste reise:
- De beste flyprisene
- Hotell verden over
- Finn leiebil på ditt reisemål
- Alle charterreiser til en rimelig penge


Tilbud – Sol & Bad