Det gode liv på Skiathos

Camen
Medlem siden 2010, besøkt 18 land

Foto: iStock
Foto: camen, medlem siden 2010
Foto: camen, medlem siden 2010
Varme solstråler, puddermyk sand, krystallklart badevann, lokaldyrkede oliven og kremete fetaost. Reiseguidens medlem Camilla, alias ”Camen”, guider oss til det gode livet på Hellas' sjarmerende charterkonkurrent Skiathos.
Publisert 18 juni 2018

Skiathos ligger i Det egeiske havet, øst for det greske fastlandet. Med en overflate på 47 kvadratkilometer og 6000 innbyggere er øyen den minste av fire i øygruppen Sporadene. Her finner du masse frodig grønn natur med furu og oliventrær, dype daler og herlige badebukter. Selv om øyen er liten har den mye å tilby som feriedestinasjon. Vakker natur og et koselig havneområde med herlige smaker, koselige gater og et trivelig bar- og uteliv. Med hele 60 badestrender å velge mellom kan alle enkelt finne sin personlige favoritt. Det er ikke så rart at noen av scenene fra den prisbelønte storfilmen ”Mamma Mia” ble spilt inn nettopp her.

5 herlige Skiathos-tips

Solstol for livsnytere

Den største og mest omtalte sandstranden på øyen heter Koukonaries. En lang, herlig bukt med hvit småkornet sand, solsenger, glassklart badevann, vannsport, iskald frappe (gresk iskaffe) og deilig stemning. Barnefamilier, kjærestepar og vennegjenger – her er alle livsnytere. Koukonaries har det gode ryktet på seg for å være den beste sandstranden i hele Hellas. Rett ved ligger Banana Beach, hvor stranden som oftest besøkes av en ungt og trendy målgruppe. Festen starter allerede her med pumpende musikk og fargerike paraplydrinker. Går du bare litt lengre havner du opp på Little Banana Beach, øyens eneste og svært populære nudiststrand. For 2 Euro kan du komme deg til Koukonaries og Banana Beach på holdeplass 26 med den lokale badebussen. Fra Skiathos by tar det rundt 20-30 minutter.

Sagnomsuste badebukter

Larlaria er en uforglemmelig vakker strand, fullkledd i hvit småstein og kan bare nås med båt. Med sin beliggenhet i et skjermet naturområde rammes bukten inn med fjell, hvor en fantatstisk en stor naturlig bue åpenbares i klippeformasjon like ved strandkanten. Ifølge et gresk sagn sies det at den som svømmer gjennom denne buen én gang får se sitt livs store kjærlighet, mens tre ganger sies å være kilden til evig ungdom. Badebåter går fra Gamla Havnen hver morgen og kan bookes på egen hånd eller via reisearrangøren. Det blir en herlig heldagstur med stopp på ulike strender i tillegg til tid for lunsj og forfriskninger. Hver dag går også ferge og mindre båtturer ut til det greske fastlandet, samt til Skiathos' naboøyer.

Gresk havnebysjarm

På øyen finnes det bare ett sted der shopping, restaurant- og uteliv samles – i Skiathos by. De fleste av øyens faste beboere bor her. Byen huser også en stor del hotell, noe som gjør dette til en sentral kjerne for øyens turisme. Det finnes selvfølgelig hotell, restauranter og matvarebutikker spredt ut på hele øyen, men det er i Skiathos by hvor selve hjertet ligger. Her gjennomsyres den ekte greske atmosfæren – vandre rundt på varme sommerkvelder langs koselige gangveier, oppdag sjarmen i den gamle og nye havnen hvor restauranter og kaféer ligger tett i tett. Sentralt plassert ligger den store gågaten Papadiamantis. Her finner du alt, kles- og souvenirbutikker, duftende crêpes, hjemmelagd is, trivelige barer og dukkledde bord i genuine greske smågater. Her er det lett å trives.

Herlige smaksopplevelser

Hellas er kjent for sin gode mat og sine kulinariske smaker. Her spiser man sent og nyter stemningen lenge. Slik er det også på Skiathos. Hjemmebakt brød, tzatziki, gresk salat, lokaldyrkede oliven og iskald Mythos. Grønnsakene er saftige, olivene er ferske, den lokale ølen er forfriskende god og fetaen mer kremete enn noensinne. Souvlaki, bifteki og moussaka, naturligvis finnes alle de greske spesialitetene på menyen, men her finner du også et internationale kjøkken. I Gamlehavnen med perfekt utsikt over vannet og havnepromenaden ligger gullkornet El Greco. Maten er fantastisk, for ikke å snakk om servicen, hver gjest blir nøye ivaretatt. For en mer romantisk middagsopplevelse kan vi varmt anbefale et bord på The Windmill. En gammel, vakker restaurert vindmølle med Skiathos' beste utsikt. Forhåndsbooking anbefales siden restauranten er veldig populær.

Trendye ”Trappen”

På Skiathos er et besøk i den trendy og hippe ”Trappen” et must. Lengst borte i Gamle havnen åpner barene opp for nattlige drinker. Eksklusiv utendørs-lounge med sittepuffer, myke puter, fargerike dyner, tente lys og lykter – alt plassert i en stor og bred steintrapp. Her finner du god snacks og fersk frukt. Drinkene er dyre, men laget med omsorg – en fryd for både syn og smak. Det er en spesiell følelse å sitte på en pute på bakken sammen med et hundretalls andre gjester og drikke luksuriøse bringebær-Mojitos. Dette bør alle unne seg. En kveld i trappen blir et minne for livet.

Slik kommer du deg rundt

Den lokale badebussen går fra Skiathos by hvert kvarter alle dager i uken fra tidlig morgen til sen kveld. For rundt 2 Euro kan du ta bussen tvers over hele øyen, samt til Skiathos' beste badestrender. Bussen blir derimot nesten alltid full. Enten du lykkes med å få en sitte- eller ståplass vil det uansett bli veldig trangt og varmt. Beste alternativet er å ta taxi som er relativt billig, stasjonen finner du i Skiathos by, eller å leie egen bil – eventuelt en vespa. Dette gjøres i byen, men kan også bookes via reisearrangøren.

Slik reiser du hit

Du kan reise til Skiathos med charter via Apollo, Ving og Airtours. Det er også mulig å bare booke fly og finne hotell på egen hånd. Derimot bookes alle hotell på øyen opp veldig fort ettersom mange grekere fra fastlandet kommer hit for å feriere i høysesongen.


Tilbud – Hellas