Publisert 22 desember 2019

1. Dna-reiser – en reise i fortiden

Med den voksende trenden rundt DNA-tester som du kan utføre hjemme, har mange valgt å ta det til neste nivå. DNA-testene – som viser deg hvor i verden ditt opphav kommer fra kun ved at du sender inn et spyttprøve – har nå blitt det nye kompasset ut i verden. Mer er 26 millioner mennesker har tatt DNA-hjemmetester hos de fire største aktørene i markedet, og nå ønsker flere og flere å reise til landene de angivelig stammer fra for å lære mer om sin egen bakgrunn.

2.Ekstrem velvære – kulde, stillhet og selvutvikling

Spareiser er ikke lenger det største innen velværereiser. Nå er det selvutvikling og transformasjon av kropp og sjel som gjelder, med formål om å komme hjem som en ny og bedre utgave av seg selv. Eksempler på dette er ekstrem isbading etter metoden til Wim Hof (kjent isbader) og 10 dagers stille-retreat hvor du er offline og verken kan snakke med noen, lese bøker eller høre på musikk under oppholdet. Morgendagens spa handler altså ikke om avslapning og luksus, men om ubehag, utholdenhet og å få frem “supermennesket” i oss selv.

3. Surf's up – trendbølge på vei mot OL

Surfing blir bare mer og mer populært i takt med at flere prioriterer aktive opplevelser på reise. Fra juli til august i år er det OL i Tokyo, og for aller først gang står surfing på programmet. Den største surfeparken i 2020 vil du kunne oppleve i Sør-Korea, men andre hete reisemål for surfing er blant annet Sri Lanka, Bali, Hawaii, Portugal og Australia. Eller hva med vakre og eksotiske Hoddevik i Vest-Norge?

4. Togreiser – årets største trend

Det som blir omtalt som den største reisetrenden i 2020 er “train bragging” – motpolen til flyskam – som fremmer det å reise med tog kontra fly. Dette gjør at interrail skyter til værs blant reisetrendene igjen, og det går også hånd i hånd med reisetrenden “slow travel”, som oppfordrer oss til å ta oss god til på reise, se naturen og bli kjent med lokalbefolkningen.

5. “Offline”-ferier – å koble av for å koble på

Du har sikkert hørt om “digital detox” i x antall magasiner de siste årene. Studier viser at gjennomsnittlig bruk “online” på en normal ferie har vært 9 timer per uke for å holde kontakt med de hjemme og å dele reisen på sosiale medier. Nå bruker folk derimot titusener av kroner på å logge av. På offline-ferier er det om å gjøre å ha med minst mulig, koble av og ta en skikkelig pause fra det digitale livet. Dette kombineres gjerne med yoga, meditasjon og detox, for å fremme både fysisk og psykisk helse.

6. Friendmoon – bryllupsreise med venner

I stedet for å reise på en romantisk bryllupsreise (honeymoon) alene som et par, er det nå blitt en trend å ta med seg de nærmeste i vennegjengen på reise. Jo flere jo bedre, eller hva?

7. Mikro-reiser – ut i naturen

Miljøvennlig, lommebokvennlig og . Dette er idéen om å utforske steder i nærheten av der du bor – gjerne ut i naturen med telt, hengekøye og vedkubber. Siden flere og flere nå bor i byer ser vi et økende behov for å koble på naturen igjen, som er bevist å ha en positiv effekt på stress og lykke. Det er tanken om at “less is more” – enten du finner lykken under en stjernehimmel, på fjelltur eller glidende over vannet i en kajakk.