Publisert 14 januar 2019

Når Lonely Planet i 2018 presenterte sine topp 10 byer var Antwerpen med på listen.

Enten du befinner deg på sentralstasjonen eller på MAS-museet er det umulig å ikke bli imponert over arkitekturen her. Byen kan stolt vise frem middelalderske bygninger slik som det imponerende rådhuset og moderne arkitektur slik som tinghuset, med mange Art Nouveau-perler i mellom. Antwerpen er helt enkelt en vakker by fra ende til annen, med alt fra sine stilige bygninger til kreative utstillingsvinduer.

Dette er derimot ikke noen ny anerkjennelse, siden byen var en av de største og rikeste byene i hele Europa på 1500-tallet. Et århundre senere kalte den ikoniske Flemish Baroque-maleren Peter Paul Rubens Antwerpen for sitt hjem. Du kan besøke hans aterlié “Het Rubenshuis” og se flere av hans malerier i byens kirker. I de senere årene har lerreter blitt erstattet med bomull, og kunstnerne i byen er nå motedesignerne. Byen er i dag hjem til førsteklasses shopping, den berømte Antwerp Six og en stor diamantnæring.
The Antwerp Six


Topp 10 ting å gjøre i Antwerpen

1. Se en av verdens vackreste togstasjoner.

Fra Brussels flyplass tar det ikke mer enn 30 minutter med tog inn til sentrum i Antwerpen. Når du så går av toget venter en opplevelse i verdensklasse. Denne stasjonen er bygget på tidlig 20-tallet og kan stolt vise frem en praktfull kuppel laget av jern og glass som omgir ventehallen. Mange anser denne stasjonen som en av de fem vakreste i hele verden og den utgjør en skikkelig fin start på ditt besøk i byen.

2. Havneområdet - hipt og kreativt på samme tid.

Eilandje, som betyr “den lille øyen”, tar deg tilbake i historien når du står på de gamle lastekaiene eller spaserer langs de brosteinsbelagte gatene. Herfra tar du deg enkelt til de tre store attraksjonene, museene MAS | Museum aan de Stroom og Red Star Line Museum, samt havnemyndighetenes kontorbygning, Port House. Alle disse tre er arkitektoniske perler. Nær vannet og rundt disse ikoniske museene finnes det et variert tilbud av restauranter og barer, så glem ikke å stoppe opp for en matbit eller en drink.
Het Eilandje – ‘The Little Island’
MAS
Red Star Line
Port House

3. Michelin-opplevelser

Antwerpen er en gastronomisk hotspot med intet mindre enn 12 restauranter som alle har fått tildelt Michelin-stjerner. For en gastronomisk opplevelse midt i sentrum til en rimelig pris kan vi anbefale ‘t Zilte og The Jane, som begge to har blitt tildelt 2 Michelin-stjerner. Pass derimot på å reservere bord i god tid. Andre restauranter som har fått utmerkelser for høy kvalitet på mat og service er Nathan og FRANQ, som begge fikk sin første stjerne nå nylig.
‘t Zilte
The Jane
FRANQ

4. Innovative restauranter

Antwerpen har noe for alle, uansett budsjett og smak. En bevegelse som er blitt mer populær er innovative kokker, alle under 35 år, og som står for autentisitet i matlagingen. ”No-nonsens” mat har blitt et begrep hos restauranter som Le Zoute Zoen, Restaurant Jerom, L’épicerie du Cirque under the Palm Trees och Sail & Anchor.
Restaurant Jerom
Sail & Anchor

5. Guidede moteturer

Tittelen som motehovedstad har oppstått takket være mange av de verdensberømte motedesignerne som utdannes nettopp her. Eksempler på kjente designere er Dries Van Noten, Ann Demeulemeester og Martin Margiela. Om man vil fordype seg i emnet kan man ta en såkalt “fashion walk” der en guide viser deg rundt i byens motemuseum MOMU, som beskriver Antwerpens utvikling. Du kan også se filmer og bilder om byens atelieer som kan besøkes. Etter et besøk her vil du enkelt finne de ledende motebutikkene samt second hand-butikkene som spesialiserer seg på moteplagg.
Fashion walk

6. Bryggeriet De Koninck

Et besøk i Belgia er ikke komplett uten å prøve ut noen av landets 1 500 ulike ølsorter. Nyt lokalbrygget øl på f.eks. Café Kulminator, Café Den Engel, Hopper, ‘t Paters Vaetje eller De Pelgrim. For deg som vil vite mer om de mest populære bryggeriene i Antwerpen kan vi anbefale å dra på ølsmaking på De Koninck Brewery Visitor Center, et interessant museum om kunsten å brygge øl. Hele nabolaget og dets barer, restauranter og delikatessebutikker er også verdt et besøk i seg selv.
Hopper
‘t Paters Vaetje
De Pelgrim
De Koninck Brewery Visitor Center

7. Kule kaffebarer

Tid for en kaffepause? Midt i sentrum, mellom Theaterplein og livlige Mechelseplein, finner du byens gullkorn for å stilne kaffesuget, nemlig Caffènation. Dette brenneriet anses som en pioner med sitt fokus på kvalitet og kaffebønnenes opprinnelse. Caffènation er også kaffeleverandør til et flertall av byens restauranter, barer og kaféer. Et tips er å kjøpe med alt av tilbehør som er et must for kaffenerder mens du nyter en kopp med nybrygget kaffe. Andre tips er å besøke Normo, Broer Bretel og Koffieklap.
Caffènation
Normo
Broer Bretel
Koffieklap

8. PAKT

Ved den 2-stjerners Michelin-restauranten The Jane finner du PAKT, et trendy nabolag der bybønder møter gründere og mater byen Antwerpen med kreative og kulinariske opplevelser. Besøk taktopp-gården her eller de trendy og uformelle restaurantene Racine og Standard.

9. The Chocolate Line

Å prøve sjokolade fra Chocolate Line er en opplevelse for alle. Disken deres er fulladet med lekre godbiter som gir deg all grunn til å bare ta én bit til. Deres chocolatier Dominique Persoone er en legende både hjemme og utenfor Belgia. Han er den ultimate innovatøren i sjokoladeverdenen, og bruker sine gastronomiske ferdigheter og vitenskapelige kunnskap om matparring for å komme opp med de nyeste, mest fantastiske smakskombinasjonene. Kreativiteten hans stopper derimot ikke ved unike smakskombinasjoner. Han har f. eks lært rockebandet Rolling Stones å sniffe sjokolade med et egendesignet ”Chocolate Shooter” og han har også funnet opp en sjokoladeleppestift som sies å ha livnet opp mange middagsfester!
The Chocolate Line

10. Gamlebyen

Den middelalderske delen av Antwerpen med sine brosteinsgater er fantastisk å spasere rundt i, og her finner du også butikker og tradisjonelle puber – såkalte ”brown pubs”.
Reis tilbake i tid ved å gå inn i den hemmelige gangen Vlaeykensgang som ble bygget i 1591 eller bli forført av det romantiske klokkespillet som du kan høre når du nærmer deg den imponerende katedralen, Cathedral of Our Lady.
Vlaeykensgang
Cathedral of Our Lady