Amsterdam for nybegynnere

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: iStock
Amsterdam er en av våre favoritter for en storby-weekend. Her ligger alt i behagelig gangavstand og det finnes aktiviteter for alle. Se våre beste reisetips til den bohemske favoritten Amsterdam.
Publisert 11 mars 2024

Amsterdam er hovedstad i Nederland og ligger i den vestre delen av landet. Om man regner med alle forsteder, der også de fleste bor, har byen mer enn to millioner innbyggere. Alle severdigheter og hotell er uvanlig tett samlet i Amsterdam og ligger i en halvsirkel sør for sentralstasjonen.

Ta en rundtur med båt

Den beste måten å bli kjent med Amsterdam på er å ta en båttur på kanalene. Det finnes dusinvis av forskjellige turer i alle prisklasser. Til visse kan du kjøpe en 24- eller 48-timersbilletter slik at du kan ta båten så mye du vil mellom de forskjellige severdighetene. Med tanke på at de fleste severdigheter sjelder liger mer enn noen kilometer fra sentrum er det også fullt mulig å gå. Amsterdam har også et nettverk av trikker som går i sentrum. Du betaler med et magnetkort som du kan kjøpe for 24, 48 og 72 timer, og koster cirka 7 euro per dørgn. Taxi er dyrt med en startavgift på 7 euro som inkluderer de to første kilometerene.

Hotellene er dyrest på sommeren

Hotellprisene i Amsterdam varierer mye avhengig av sesong og det er dyrest på sommeren. De fleste hotell ligger setral innenfor kanalene eller rundt Museumplein. En seng på et vandrerhjem koster rundt 200 kroner og et dobbeltrom på et tostjerners hotell cirka 500 kroner. Du burde sjekke hvor hotellet ligger på kartet før du bestiller slik at du ikke havner i Red Light District, rundt kirken Oude kerk.

Opplev kanalene

Den største severdigheten i Amsterdam er selve byen - her finnes faktisk mer enn 6000 historiske bygninger. Systemet med kanaler ble bygd på 1600-tallet og står i dag på Unescos verdensarvliste.

Gjør et museum-maraton

Hvorfor ikke gjøre et museum-maraton når du er i en av byene i verden med flest museum? Kortet Museumkaart koster cirka 65 euro og gir deg gratis inngang til over 400 museer i Nederland i et helt år. Et av de mest kjente museene er Anne Frank House ved Prinsengracht. Rundt toget Museumplei ligger både Rijksmuseum med kunstverk av Rembrandt og Vermeer, Diamant Museum, Van Gogh Museum og Stedelijk Museum med moderne kunst. Det finnes flere museum som er verdt et besøk i bydelen Plantage øst for sentrum. Her ligger Hermitagem Rembrandt House, Zoologisk museum og et motstandsmuseum.

Dårlige vaner = severdigheter

I Amsterdam har våre dårlige vaner blitt severdigheter. Du kan besøke flere bryggerier og få en rundtur, blant annet Brouwerij 't IJ (gratis visse dager) og Heineken Experience (cirka 15 euro). Mange velger også å besøke Red Light District for å se på alle de prostituerte som viser seg frem i vinduene. Visse kafeer der det er lovlig å røyke hasj har så mange utenlandske besøkere at myndighetene vil forby turister å besøke de så kalte “coffee shops”.

Europas største marked

Albert Cuyp-markedet har 300 boder, noe som gjør det til det største i Europa. Her kan du kjøpe alt fra fersk frukt og klær til elektronikk og eksotiske kydder. Vær forberedt på at det er trangt og mange lommetyver herjer her. De perfekte suvenirene å kjøpe med seg hjem fra Amsterdam er blomsterløker. Stikk for eksempel innom det flytende blomstermarkedet Bloemenmark ved Singel-kanalen.

Smak mat fra hele verden

I flere hundre år hadde Nederland kolonier over hele verden. Det avspeiler seg i dagens matkultur og du kan spise mat fra hele verden i Amsterdam. Det mest nederlanske du kan spise er “bitterballen” som er friterte kjøttboller som serveres med sennep, “broodje haring” som er en brødskive med sild og “vlaamse frite” som er pommes frites med majones. Smak også på “komijn” som er en ost med spisskummen og “oud” som ligner litt på parmesanost.

Finn veien i kanalene

Det finnes så mange historiske bygninger og kanaler i sentrale Amsterdam at det er lett å gå seg vill. Et bra tips for å finne frem: Lær deg de tre store kanalringene (som starter i sentrum) som heter Herengracht, Keizergracht og Prinsengracht. Lær deg initialene HKP så finner du enkelt veien tilbake til sentrum.

Slik kommer du deg hit

Sjekk din hotellbstilling før du reiser – mange hotell tilbyr gratis flyplasstransfer. Du lander på Amsterdam Airport Schpol som ligger cirka en mil sørøst for sentrum. Rett under flyplassen ligger en togstasjon og derfra går det direktetog til Amsterdams sentralstasjon. Det koster cirka 5,5 euro og tar 20 minutter. Bor du i den sydvestlige delen av sentrum så er lokalbussen et bra alternativ, og den store stasjonen heter Harnixstraat. Bussen koster cirka 5 euro og tar 30 minutter. Har du mye baggasje med deg så kan du ta en taxi for 45-50 euro.

Slik kommer du deg til Amsterdam

Weekend-pakker til Amsterdam
Fly til Amsterdam
Hotell i Amsterdam


Fly til Amsterdam

Populære hotell i Amsterdam