Alt om Ayia Napa

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Ayia Napa er en av Middelhavets mest populære badebyer. De langgrunne strendene lokker til seg barnefamilier, og de mange nattklubbene lokker festsugne ungdommer. Her er vår guide til Ayia Napa for deg som vil vite mer om Kypros mest kjente charterreisemål.
Publisert 17 juli 2011

Det superpopulære charterreisemålet Ayia Napa ligger på Kypros sydøstre kyst. Ayia Napa er kanskje mest kjent for sitt natteliv. Vanligvis er det ingen bra idé å blande partyfolk og barnefamilier, men her merker de ikke hverandre. De fleste barnefamilier bor på en av de store resortene vest for sentrum og plages ikke av festsugne ungdommer som holder seg i sentrum. Rett ved Ayia Napa ligger Fig Tree Bay som er Kypros beste reisemål for barnefamilier.

Engelsk historie

Kypros var en periode under engelsk styre, og det er noe man merker fortsatt. Her er det venstretrafikk og britiske strømkontakter. Hver sommer invaderes Ayia Napa av mer enn 250 000 festende engelskmenn.

Slik kommer du deg rundt

Byen Ayia Napa er liten og inne i sentrum trenger du som regel ikke å forlate området rundt torget. Noen charterhotell ligger et par kilometer utenfor sentrum, og da kan det være godt å ha en leiebil eller en sykkel om man ikke vil ta taxi.

Kypros strender

Ayia Napa er en populære ferieby hele året, og selv på vinteren kan det være opp till 17 grader i vannet. Stranden som starter ved havnen i Ayia Napa er den to kilometer lange Grecian Bay Beach. Stranden er langgrunn og barnevennlig, og det finnes både dusj og toalett. Den mest populære stranden er Nissi Beach som ligger fire kilometer vest for sentrum. Her er det trangt om plassen i høysesong da mange ungdommer samles for å sole, bade, drikke og danse. Den lille sandstranden Sandy Bay Beach ligger tre kilometer vest for sentrum og er et bra alternativ om det er mye vind ved Grecian Bay eller Nissi Beach.

Perfekt for barn

De langgrunne strendene gjør at mange barnefamilier kommer hit. De store charterhotellene har ofte egne lekeparker, barneklubb og store barnebasseng. Når barna blir lei av hotellets basseng kan du ta de med til vannparken Waterworld noen kilometer utenfor sentrum.

Populær partyby

Ayia Napa er en av Middelhavet mest populære partybyer. På kvelden forvandles området rundt Seferistorget til et blinkende ravedisko der alt er lov. Mange begynner festen først ved klokken 23, og de store klubbene åpner først kl 01, men så fortsetter også festen til langt ut på morgenkvisten.

Når du blir lei av stranden

Om du vil se noe annet en bare stranden så er det bra å leie en bil. En time bort ligger hovedstanden Nicosia som har flere severdigheter som gamle bymurer og bra shopping. I Trodosfjellene, som ligger cirka tre timer bort, kan du gå på en av de 20 oppmerkede turstiene om sommeren og stå på ski på vinteren. Om du liker ruiner og historie skal du kjøre til Kourion og se det gresk-romerske amfiteateret. Regn med en biltur på cirka to timer. Det går også buss til de områdene som vi har nevnt her.

Kypriotisk mat

Den beste måten å få et innblikk i den kypriotiske matkulturen er å bestille flere forskjellige “mezes”. Det er en variant av tapas der du får servert småretter som oliven, tashi (sesampuré), skordalia (dip av poteter og hvitløk), humus (kikertpuré), taramosalata (fiskerognsalat) og tsatsiki.

Slik kommer du deg til Kypros

Flyene lander i Larnaca som ligger 45 kilometer fra Ayia Napa. Du kan bestille transfer om du reiser med charter, og det er også å anbefale. En taxi koster cirka 500 kroner. Norwegian har direktefly fra Norge til Kypros.

Finn billige reiser til Kypros.

Restplasser til Kypros:

Fler reiser til Kypros: