Aloha - Velkommen til Hawaii!

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Eddy Galeotti / Shutterstock
Hawaii-øyene forbindes ofte med paradisstrender, surfing og hula hula-dans, men her får du mye mer enn som så. Visste du for eksempel at øygruppen består av 137 øyer og atoller?
Publisert 12 februar 2017

Øygruppen har fått sitt navn fra sin største øy – Hawaii. De fleste filmer og reisereportasjer blir derimot spilt inn på en helt annen øy – Oahu, der den velkjente stranden Waikiki Beach ligger. Det er også på Oahu at øygruppens hovedby Honolulu ligger, med et stort tilbud av shopping, surfing og et stort og etablert universitet - Hawaii Pacific University. Hawaii-øyene består av over 100 øyer og atoller, og vi har tatt for oss 6 av dem. Hvilken blir din favoritt?

Hawaii/Big Island

Hawaii er USA største øy og kalles også The Big Island. Den største byen heter Hilo og har ca. 50 000 innbyggere. Akkurat som øygruppens mange andre øyer er også Hawaii en vulkanøy med dramatisk natur. På den vestlige siden finner du mye svart, forsteinet lava, mens området rundt Hilo er mer tropisk med mengder av eksotiske blomster. Her kan du besøke alt fra orkidéfarmer til kaffeplantasjer og macadamiagårder. Lei en bil når du er her og utforsk øyens mangfold – det ene øyeblikket soler du deg på en sandstrand, mens du i det neste vandrer gjennom regnskog eller bestiger snødekte fjelltopper. Noe som er ekstra spennende er at øyen fortsatt har aktive vulkaner. På den vestlige siden, i nærheten av sjarmerende Kona, finner du mange vakre resorter med grønne hager og golfbaner.
- Finn ditt fly til Hawaii
- Finn din leiebil på Hawaii
- Finn ditt hotell på Hawaii

Maui

Kjendisenes favorittøy med noen av verdens beste strender. Kun en 30 minutters flyreise fra Honolulu ligger denne populære bryllupsreiseøyen. Det er ikke rart at Maui er populært, og et av høydepunktene er et besøk til Molokinikrateret, der du kan snorkle på et korallrev med masser av fargeglade fisk. Har du muligheten til å dra hit mellom desember og mai kan du også få se knølhvaler. Begi deg ut på landsbygda og heng med en paniolo (hawaiiansk cowboy) eller nyt vidunderlig utsikt fra det 3000 meter høye vulkankrateret Haleakala. Foretrekker du storbyliv er det de sjarmerende byene Lahaina eller Hana som gjelder. Bortsett fra de rundt 80 strendene i alle mulige farger har Maui et prisbelønnet kjøkken med skalldyr, fersk fisk, sushi og virkelig godt kjøtt som et av sine høydepunkter. Noe av det som gjør Maui så populært er at uansett om du vil slå helene i taket, spille golf på fantastiske golfbaner eller bare nyte et eksotiskt paradis, så finnes det alltid noe for deg. Lei gjerne en bil for ikke å gå glipp av alle de vakre stedene – et tips er å se alle fossefallene langs veien mellom Haleakala National Park og Hana.
- Finn ditt fly til Maui
- Finn ditt hotell på Maui

Lanai

På Lanai er det umulig å stresse – det sies til og med at øyen ikke har et eneste trafikklys. Hit reiser du som elsker å koble helt av med en god bok i en solstol eller å slumre i skyggen av en palme med bølgeskvulp som eneste underholdning. Så klart finnes det flere ting å gjøre, men det er fortsatt ganske fredelige aktiviteter som å snorkle, spille golf eller å dra på en kortere utflukt. Øyen kalles også ananasøyen, da hele øyen før i tiden ble brukt til ananasdyrking. Øyens eneste by er Lanai City, der stort sett hele øyens befolkning er bosatt. Rundt byens torg finner du de aller fleste restauranter og butikker. Å leie en bil på Lanai er nesten et must, da kollektivtrafikken ikke er spesielt utbredt. Ettersom øyen er ganske eksklusiv kan det være bra å komme med en feit lommebok. Fly enkelt til Lanai med lokalfly fra Maui.
- Finn fly fra Maui til Lanai

Molokai

Dette er en av øygruppens minst utforskede øyer, der ro og fred råder. Her befinner du deg langt ifra hektisk trafikk, store hotellkompleks og stressende turister. Molokai er den mest genuine Hawaii-øyen, der størsteparten av befolkningen stammer fra polynesierne. Bebyggelsen er som hentet fra en gammel film. Vestens sivilisasjon har enda ikke konkurrert ut den polynesiske. Akkurat som på mange av de andre øyene kreves det leiebil for å ta seg rundt og oppdage hva øyen har å by på. Besøk gjerne Iliiliopae Heiau, som er et av Hawaiis største templer, eller Kapuaiwa Grove som er en stor skog av kokospalmer. På Molokai levde det tidligere mennesker som led av spedalskhet, men i dag er denne isoleringen selvsagt fjernet. Du kan komme deg til øyen med fly fra Honolulu eller med ferge fra Maui.
- Finn ditt hotell på Molokai

Oahu

Innspillingsstedet for filmer som Jurassic Park, George of the Jungle, Lost og Pearl Harbour. Øyen Oahu er hjem til Hawaiis største by, Honolulu, og det er ofte hit vi nordmenn reiser når vi drar til Hawaiis øyrike. Øyens havn, Pearl Harbour, ble den 7.desember 1941 angrepet av japaneserne, noe som førte til at USA ble dratt inn i andre verdenskrig. Et besøk hit er absolutt verdt noen timer av din tid. Et annet kjent sted på Oahu er sandstranden Waikiki Beach – hvit sandstrand, svaiende palmer, surfere, glamour og fantastiske restauranter. Her skal det mye til for ikke å like seg. Langs østkysten ligger de øde paradisstrendene på rad og rekke, og på øyens nordkyst finner du de bohemske landsbyene Waimea og Haleiwa. Den mindre utforskede vestkysten har et tørrere klima og rustikke, landlige småbyer. Liker du å snorkle er mulighetene uendelige, og vil du oppleve stedene der “Lost” ble spilt inn er det øyens tropiske sentrum du bør besøke. Det går an å komme seg rundt på øyen med lokaltrafikk, men leiebil anbefales. Da kommer du deg rundt øyen på noen timer. North Shore er surfernes mekka, Hanauma Bay er en personlig snorklefavoritt og vulkanen Diamond Head gir en vakker utsikt og god mosjon.
- Finn ditt fly til Oahu
- Finn din leiebil på Oahu
- Finn ditt hotell på Oahu

Kauai

Øyen som også kalles hageøyen har tropiske vekster med store ananas- og sukkerrørsavlinger. Her ble store deler av filmen Jurassic Park spilt inn, og liker du eventyr er dette øyen for deg. Her kan du ri, dra på vandring, padle kajak eller teste ziplining, og alt dette i helt makesløse omgivelser. Gå ikke glipp av vandring langs Napali-kysten til hemmelige strender og til den heftige Waimea Canyon. Så klart passer Kauai utmerket for late dager på stranden. Noen av øyens vakreste strender er Lumahai Beach, Hanalei Bay Beach og Shipwreck Beach. Grunnen til at øyen er så grønn og frodig er at det regner mer her enn på de andre øyene, men det varierer kraftig. Waialeale har verdens høyeste nedbørsmengde, men noen mil sørover er det nesten alltid sol. Vil du besøke butikker og restauranter finnes det mindre sentrum som Kapaa og Lihue.
- Finn fly fra Honolulu til Kauai
- Finn ditt hotell på Kauai

Når er det best å besøke Hawaii?

På Hawaii er det varmt og herlig året rundt. Øygruppen har to årstider – sommeren som varer mellom mai og oktober, og vinteren mellom november og april. Under sommermånedene er temperaturene litt varmere, mens det om vinteren er et mer behagelig klima, men med større risiko for nedbør. Vil du surfe er bølgene høye om vinteren, men se opp for sterke strømmer. Være også obs på at det kan veksle mye mellom de ulike øyene, og også avhengig av hvor på øyen du befinner deg. På Kauai regner det mest og rundt Waikiki Beach minst.


Fly til HonoluluHotell på Hawaii