8 weekendfavoritter i Europa

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Strender, kaféliv eller storslått arkitektur? Europas storbyer har alt du kan ønske deg. Fra de populære til de litt mer ukjente, her er våre favoritter akkurat nå.
Publisert 3 august 2022

Wroclaw - en fargeplett i det vestlige Polen

Wroclaw er et livlig kultursenter, og du finner alt fra teater, festivaler og uteliv her. Wroclaw ble også utnevnt som European Capital of Culture i 2016. Wroclaw har i fortiden tilhørt både Polen, Tsjekkia, Østerrike, Ungarn og Tyskland, noe som har satt mye ulikt preg på byen. Du finner derfor mye spennende og fargerik arkitektur i Wroclaw, blant annet Wrocław Town Hall og husene på markedsplassen Rynek i hjertet av byen. Markedsplassen er et populært møtested for de lokale, hvor du blant annet kan shoppe og spise på restaurant. Hver helg kjører vintage-trikken Baba Jaga fra Teatralny Square og rundt omkring i byen med en kafé ombord, og passerer de beste monumentene i Wroclaw med en guide som forteller litt om dem. Gamlebyen, museene og en tur i den flotte operaen er også verdt et besøk. La Wroclaw overraske deg.
Se reiser til Wroclaw

Valletta – Maltas rustikke perle

Valletta er kanskje en av de mindre hovedstedene i Europa, men er til gjengjeld proppfull av kultur og opplevelser. Her er det mer enn nok å se: UNESCO beskriver det til og med som en av de mest konsentrerte historiske områdene i verden. Det mest spesielle ved den barokke byen er de trange gatene med fargerike vindusskodder og utstikkende balkonger i sterkt grønt og rødt i kontrast til de rustikke husene. Byen er rik på ting å se og oppleve, og du finner alt fra store, vakre kirkekupler og palasser til fontener, statuer og smale sidegater fylt med kafeer og små butikker. I Vallettas storgater finner du også internasjonale merkevarer og bra shopping. Malta har mer enn 300 soldager i året, og har noe av det blåeste, klareste vannet i Middelhavet. Kun en halvtime med buss fra byen finner du Mellieha Bay hvor du kan ta deg en dukkert.
Reiser til Valletta

Istanbul – der øst møter vest

Istanbul har blant annet blitt kåret til Europas mest interessante by, da den er proppfull av kultur, vakre moskeer, den tradisjonelle gamlebyen Sultanahmet, samt de mer europeiske bydelene på den andre siden av det Gylne Horn. Utforsk de underjordiske cisternene skjult under byens travle gater, dra på utflukt til Prinsens øyer, gå deg vill i den fargerike labyrinten Grand Bazaar eller sett foten din i Asia for en dag i bydelen Üsküdar. Den autentiske følelsen av å komme til en helt annen verden står sterkt i Istanbul, og du må for all del benytte sjansen til å smake på de mange tradisjonelle rettene som står på menyen, blant annet kebab-tallerken og hummus. Her finner du også Istanbuls svar på Paris – en utrolig sjarmerende trappe-gate som spiller Edith Piaf og restauranter med mye vestlig mat. Hagia Sofia og Den Blå Moské er et must. Når inntrykkene blir for mange, trekk deg tilbake i en rolig hage eller bakgård, som du finner flere steder i Istanbul, og nyt en kopp tyrkisk te og et godt måltid.
Reiser til Istanbul

Amsterdam – kanaler og koselige kafeer

Fristaden Amsterdam er godt kjent for bra uteliv og en fritenkende kultur, men også for sine sjarmerende kanaler, kafé-kultur og vakre kanalhus i alle fasonger og farger. Du finner også mange interessante museer her, blant annet Anne Frank House, Van Gogh-museet, Rijksmuseum og foto-museet FOAM. Lei en sykkel og utforsk flere av byens 165 kanaler, og prøv gjerne et mat- og elvecruise om kvelden. Vondelpark er også et fint sted å ta en piknik med ferske baguetter, ost og andre goder fra de lokale butikkene. Takket være byens lille størrelse er det enkelt å ta seg rundt for fot eller sykkel og bare oppleve Amsterdam med sitt store mangfold av mennesker, merkelige butikker og spennende cafeer og restauranter.
Weekendreiser til Amsterdam

Dubrovnik – finn varmen utenfor høysesong

Den historiske havnebyen ligger kun 3 timer unna Norge med fly, og her finner du de lyseoransje hustakene i frisk kontrast til det azurblå vannet. Her kan du utforske spennende historie i byen som også er blitt brukt til innspillingen av Game of Thrones. En fin tur er å gå på den to kilometer lange bymuren med vakker utsikt over Gamlebyen. Dra innom den gamle bydelen Stari Grad, og ta linbanen opp til det 405 meter høye fjellet Srd hvor du får en flott utsikt over byen. Om våren og høsten pleier Dubrovnik å ligge på rundt 20 varmegrader om dagen, i kontrast til de 9 gradene vi som oftest må fryse oss gjennom på høsten her hjemme. I tillegg er det utenfor høysesongen, og dermed ikke like store køer og turisthorder som om sommeren, samt at prisene lavere og temperaturen mer behagelig.
Reiser til Dubrovnik

London – full av urbane bydeler

London er en storbyfavoritt, særlig på grunn av sin fantastiske shopping, grønne Hyde Park og flere kjente landemerker som blant annet Big Ben. Men det er også verdt å sjekke ut de mer urbane bydelene som får engelskemmene til å flokke seg sammen på puber og i gatene. Ta et besøk til Shoreditch, som er Londons svar på Grünerløkka. Her finner du fargerik grafittikunst, hipstere, vintage-butikker, gatemusikk og mye liv og røre. Besøk også sjarmerende Notting Hill – som ble godt kjent etter filmen med samme navn – med sine antikke gatemarkeder, lokale butikker, koselige kafeer og små sjokoladebutikker. Soho er et kjent navn for de fleste, og absolutt verdt et besøk. De smale gatene, det yrende folkelivet, små boutiker og frisinnede sjapper, samt flere West End-show, gjør Soho til et hot område du bør droppe innom i løpet av din London-tur.
Weekendreiser til London

Budapest – et arkitektonisk spamekka

Det er ikke rart at Budapest kalles Øst-Europas Paris – du har sikkert sett de vakre bildene av byens parlament, løvene på ikoniske Chain Bridge og utsikten fra Fishermen's Bastion. Dette er nesten en hovedgrunn til å reise i seg selv. En annen er at du her kan skjemme deg skikkelig bort i Budapests rimelige spa-verden, med et mangfold av behandlinger og thermalbad på et av byens 123 spa – noen opptil 600 år gamle. Lær om byens triste historie på House of Terror som ligger i byens hovedgate, hvor flere av de gamle innbyggerne unngår å gå på grunn av sterke minner fra kommunist- og nazistregismet i Ungarn. Dra også på utflukt til Szentendre, en idyllisk landsby ca 40 min med tog fra Budapest sentrum. I denne idylliske kunstnerlandsbyen ved Donau-elven finner du gammeldags sjarm, koselige hus, gallerier og smale, brosteinsbelagte gater. Om du vil ha en annerledes matopplevelse, ta en tur til Central Market Hall og utforsk alle bodene med alt mulig av mat. Du kan også bli med på arrangert tur til en vingård rett utenfor Budapest med vinsmaking og et godt måltid. Historie, velvære, mat og arkitektur er bare starten på hva som venter deg i denne spennende byen.
Weekendreiser til Budapest

Barcelona – storby og strand i ett

Barcelona har alt: Storby og strand, god mat og kultur, grandios arkitektur og kunst. Det er bare å finne ut hvor du vil starte. Byen er spesielt kjent for basiliskaen Sagrada Família, som etter planen skal være ferdig bygget i 2026. Det har da tatt 144 år å bygge den ferdig. Du kan også se flere av Picassos viktigste malerier på Picasso-museet, eller stikke en tur innom det store La Boqueria-markedet, som er et matmarked med alt fra geitehoder til friske grønnsaker, gårdsegg, tørket frukt, kjøtt og sjømat. Ta også en tur innom Park Güell, designet av Gaudi, som er en offentlig park som består av flere parker og arkitektoniske verk i spennende farger og fasonger. Barcelona har også Europas største akvarium. Blir du lei av sightseeing, kan du ta turen til en av byens mange strender og kjøle deg ned i sjøen. Vil du virkelig kjenne på den spanske lidenskapen, dra på fotballkamp på Camp Nou – FC Barcelonas hjemmebane, som rommer 100.000 mennesker og stemning opp til taket.
Weekendreiser til Barcelona


Billige fly til storbyhelgen