Støtt Ukraina

Raves blogg

Lørdag 27 September 2008 - Kraków

Langweekend i Krakow - 05 -09. September 2008

Fløy til utrolig flott pris (men tidlig fly) ned til Krakow (syd i Polen) med Norwegian fra OSL på fredag morgen. Reiste på enda rimeligere billett med SAS i retur til Gardemoen tirsdag formiddag.
Billig og enkel transport frra flyplassen Johs. Paul Balice. Gratis shuttlebuss til togstasjonen PKP (tok ca. 3 min.) og ettr ca. 5 min. ventetid gikk toget inn til hovedbanestasjonen i Krakow . Reisetiden var på ca. 15 min. og kostet nestn ingenting. Taxi derfra til vårt hotell i den jødiske bydelen KAZIMIERZ var også billig.ikke langt å gå fra hotellet til gamlebyen (Stare Miasto) og den store flotte markedsplassen RYNEK GLÔVNY.
Hadde det morsomt og herlig i Krakow med de 3 andre venneparene. Vi to kom ned på fredag, mens de andre kom på lørdag og søndag. Hjemreise var tirsdag 9.sept om formiddagen.

Vakker by, med skjønne kirker (spesielt Maria-kirken!!) og staselige bygninger, og en morsom by å besøke med mye gratis utekonserter og underholdning overalt, spesiellt på markedsplassen RYNEK GLÔVNY.

Vi fikk med oss en nydelig klassisk konsert med Krakow Filharmoniske orkester i St. Peters kirken (Chopin, Mozart & Vivaldi). En kveld var vi på artig jazz-club hele gjengen (8 personer). Flott stemning og meget bra jazz band.

Det var utrolig varmt der nede ( fra fredag t.o.m. søndag fra +28 gr til +31 gr i skyggen).

Vi vandret jo mye rundt i solsteken, så det ble en del leskende stopp på uterestaurantene rundt i byen.

Vi leide en 8-manns hestedrosje (hestedrosjer var det mange av!) og det var koselig! Ellers ble det litt for mye god mat, vin og øl og ikke for å snakke om de altfor mange gode dessertene.
Hjelp! Ingen slanketur, nei!
En vandring opp på WAWEL-høyden anbefales pådet høyeste! Der har en en flott utsikt over Wista-elven og en del av byen.Oppe på høyden finner en den vakre gotiske Wawelskie-katedralen og det kongelige slott.
Nord for markedsplassen ligger BARBAKAN, som er Europas mest bevarte middelalderfestning fra 1400-tallet med sine 3 meter tykke myurer og sine syv tårn. Hyggelig område, og lokale billedkunstnere har hengt opp sine malerier til salgs på by-muren.Fant en hyggelig uterestaurant der langs muren.

Vi bodde, som nevnt, i det jødiske kvarteret, KAZIMIERZ , som var veldig sjarmerende. Vi bodde like ved de største synagogene og kirkegårdene, så på mandag var vi det 5 av oss som vandret rundt der i flere timer. Inngangsbillettene i synagogene var gratis på mandager.

Siste kvelden, var vi på en veldig spesiell restaurant i KAZIMIERZ , som på engelsk heter "Once upon a time in Kazimierz" adr: Ulica Szeroka. nr. 1. (Rett over gaten fra muren rundt Remuh synagogen og kirkegården der). Der ble vi servert god tradisjonell polsk mat i lyset av kandelabre og gamle antikviteter og mye rart hengende fra tak og vegger. Full maksimalisme, men veldig stemningsfult sted.

En annen meget bra restaurant i KAZIMIERZ er den mere minimalistiske, men svært hyggelig filial -resturanten ZSARA, som ligger på høyre side i Ulica Szeroka gaten litt bortenfor. ZSARA hovedrestaurant ligger bortenfor Mariakirken på markedsplassen RYNEK GLÔVNY. Der spiste vi alle en nydelig middag og desserter på søndag kvelden. Nesten alle bestillte forskjellige hovedretter og desserter, og alle syntes maten var utmerket. Svært god service og fine priser både på mat og vin.
Vi var 2 ganger på den koselige restauranten Pod Aniotami i gamlebyen, adr.: Ulica Grodzka gaten nr. 35.
Det henger 2 engler over døren. Bra mat og hyggelig der, spesielt oppe der vi satt.

Et annet hyggelig sted, er Redolfi som ligger på markesplassen Rynek Glowny nr. 38.
med flott uterestaurant og restaurant og bar i kjelleren beliggende i en flott bygning fra 1600-tallet.
Spiste 2 flotte luncher der, og satt naturligvis ute under parasoller pga av det flotte været.

Hotellet, hvor vi alle kamperte,hadde rimelig rom pris (vi fikk en natt gratis) og bra med store rom og greie baderom og god og variert buffet-frokost.
Enste problemet var, at det var 2 dagers bryllupsfest på hotellet fra lørdags ettermiddag til presis kl. 05.00 søndagsmorgen og fortsatte så (samme brudepar) søndags ettermiddag til presis 05.00 mandagsmorgen, så vårt fredelige fine rom i 2. etg. føltes nesten som et diskotek, selv med ”sov-iro” i ørene.
Gjett, om vi forlangte å få byttet rom til 4. etg.!!!
Da fikk vi iallefall sovet bra natt til mandag.De er glad i en fest disse polakkene, det er sikkert. Høy musikk og mye skrål og taler med høytalerne på full styrke. Meget ubehagelig! Vi hadde jo blitt advart på mail fra hotellet vedr. denne bryllupsfesten, men ikke at den varte i 2 dager og at de skulle holde på til den lyse morgen!!
De andre parene hadde allerede rom i 4 etg. fra første kvelden, så de hørte ikke så mye bråk, som oss.
Dette hotellet anvendes ofte til brylluper og festiviteter, derfor vil jeg ikke anbefale dette som overnattingssted. Resepsjonistene trakk bare på skuldrene, da vi kommenterte bråket. Etter våre synspunkter så var vi "de vanlige gjestene" ikke så viktig som bryllupsgjestene! Money, money, money!

Noen av gjengen dro med buss til saltgruvene utenfor byen. Det hadde visstnok vært en flott opplevelse.
Vender gjerne tilbake til Krakow og anbefaler denne byen på det varmeste. Mye å se og mye å oppleve!

Kan sammeligne Krakow som en miniutgave av Praha, ispedd, litt Tallinn, Riga og Villnius.

Med vennlig hilsen Randi Helene Vedal
Del med andre:    

Kommentarer
Olehar sier:
Hei. Krakow var en flott by. Skulle hvert med et vennepar i helgen, men kunne ikke ofre elgejakten. Var der for mange år siden. Da tok vi fly fra Warsava og en taxi tur til Zakopane. Ellers har jeg hvert rundt i Polen flere ganger. Første gang i 1975, så mye har forandret seg. Ha en god dag. Ole.
Postet 2008-10-09 00:52  Rapporter

Skriv kommentar
Arkivet