Raves blogg

Mandag 22 Juni 2009 - Karpathos

KARPATHOS ,31. MAI - 07. JUNI 2009

Dette var vår første ferie på øya Karpathos,.så vi var meget spendte på om vi ville like oss der.
Vi har besøkt 13-14 andre greske øyer tidligere, og har allerde en del favoritter av disse.

Etter en uke på herlige Karpathos, så har vi desidert plassert øya som en av våre greske øy-favoritter!

Karpathos er en herlig liten øy (ca 6.000 innbyggere) med flotte strender, vill og nydelig natur, lave priser, god mat, og svært god og hyggelig service både i butikker, restauranter og på tavernaene.
I den svalende vinden er det fred, ro og avslapning som preger både det greske dagliglivet og gjestene.
De fastboende er utrolig gjestfrie, vennlige og gavmilde! Herlige mennesker!

Karpathos har en meget dramatisk historie og har vært erobret flere ganger. I likhet med Kreta, var øya under minoisk herredømme allerede 2000 år f. Kr.
Bortsett fra et begrenset landbruk finnes det ingen industri og produksjon på øya. Velstanden er i stor grad skapt av karpatere som har gjort lykken i USA og tatt med seg rikdommen hjem igjen.Søker du vekk fra det slumrende livet i byen og stranden utenfor hotellet, finnes det mye spennende å oppleve her. Øya er et paradis for fotturister. Her kan du spasere opp til de idylliske fjellandsbyene Menetes, Aperi eller Othos og oppleve de svært vennlige menneskene i lokalsamfunnet.

Vi falt fullstendig for Karpathos. Passe med turister, og beboere som viste en ekte hjertevarme og vennlighet, som vi aldri har opplevet andre steder.
Øya er svært godt egnet for utforsking på egen hånd både til fots, scooter og leiebil. Lokale busser finnes også.
Karpathos har en dramatisk skjønnhet og en rekke herlige strender. Livet på øya er behagelig avslappet, og dessuten er prisnivået fremdeles relativt lavt.
Bystranden i hovedstaden Pigadia var lang og fin, og det var koselige tavernaer med billig og god mat langs mestparten av stranden. 2 stk. solsenger inkl. 1 parasoll, kostet 5 euro for dagen.

Utfluktsmulighetene på øya blir selfølglig større med bil. Da har du sjansen til å besøke flotte strender både i Arkasa, Amopi og Lefkos. Den vakreste av alle, er vi blitt fortalt, ligger en halvtimes kjøretur nord for Pigadia. Fra det lille fjellpasset er det reneste Trollstigveien ned til strandperlen Kira Panagia.

OLYYMPOS

En utflukt til den kulturhistoriske juvelen Olympos nord på øya er et must. Fjellandsbyen ble til da innbyggerne måtte flykte fra sjørøvere og slå seg ned i et isolert samfunn. Her er det kvinner i flotte folkedrakter som har makten. Kvinnene har også odelsrett. På en utrolig dårlig vei tar turen tre timer en vei med jeep fra Pigadia. Båt til Diafani og buss videre oppover til landsbyen Olympos er derfor å foretrekke.

Veiene opp til landsbyen er nokså dårlige, så det anbefales, som nevnt, å ta sjøveien via Diafani.
Det går båter til Diafani fra havnen i i hovedstaden Pigadia (Karpathos by), hvor vi bodde, og buss fra havnen i Diafani opp en stupbratt og svingete fjellvei opp til Olympos. I
I butikkene finnes vakkert håndarbeide og fine og rimelige ting å ta med seg hjem slik som f.eks.
Urter, krydder, olivensåper, klær, håndborderte duker, sjal, strikkede tøffler etc.

Selv i dag blir tradisjonene holdt i hevd på Karpathos, spesielt i sjarmerende Olympos.
.Her føles det som om tiden har stått ganske så stille siden 900-tallet da byen ble bygd høyt oppe i fjellet for å beskytte seg mot piratene som befant seg lenger nede i Karphatos by.
Landsbyens kvinner bærer fortsatt sine tradisjonelle og fargerike klær og går sjelden utenfor landsbyen. De er meget vennlige og imøtekommende og dyktige forretningskvinner.
Vi trodde vi måtte betale med kontanter "cash", men ble forbauset da vi i de fleste butikker oppe i Olympos kunne benytte både Visa kort og kredittkort. Med tanke på at de først i 1979 fikk elektrisitet og strøm, så
har de tross sterke tradisjoner og regler, også tilsluttet seg den moderne tid de også.

Det finnes mange kirker i Olympos, men i hovedkirken øverst i byen finnes det vakre restaurerte fresker og en organisert visitt til "Presten hus "er også intrressant. Det finnes en del hyggelige tavernaer i Olympos, og vi fant en som hadde takterrasse med en fantastisk utsikt over havet (se bilder i mitt album). Maten er jevnt god og typisk hjemmelaget gresk husmanskost pluss en del spesialiteter for Olympos..
Husk å ikke reise fra Karpathos uten å ha besøkt Olympos!

PIGADIA (Karpathos by)

Den som søker et yrende natteliv, bør ikke reise til Karpathos. Nå hadde ikke vi behov for å utforske de eksisterende diskoteker og nattklubber, bortsett fra på Garden of Eden, hvor vi hygget oss utover natten siste kvelden.Der var det et hyggelig sted og veldig eksotisk. Litt blanding av Haiwaii/Thailandsk over haven der.

Det finnes ca. 60 ulike spisesteder i Pigadia, og som turist behøver du ikke å kjempe om å få bord.
Overalt serveres det salat, tzatziki og utsøkte måltider for en billig penge. Pizzeriaer er det flere av og vi så en China restaurant der og, men vi testet ikke disse stedene.

Vår yndlings restaurant og bar ble den internasjonale Cafe AKROPOLIS, som ligger nede i bakken ovenfor havnen.. Herlig sted og fantastiske morsomme kelnere, som var fulle av liv og som gav oss100% serrvice!
Her kan du synke ned i i godstolene med flott utsikt over havnen og nyte en cocktail før maten.
Eeiren, som også er chef, serverte moderne gresk cuisine, som smakte fortreffelig. Excellent!

MIKE'S Restaurant, som ligger på Olof Palmes gate, var også meget bra. Der serverte de greske spesialiteter. Eieren og kelnerne var meget hyggelige der også! Veldig bra priser der.

Men det blir tidlig kveld i Pigadia. Av hensyn til lokalbefolkningen er det forbudt for fortausbarene å spille musikk utendørs etter midnatt. Stillheten senker seg over landsbyen like raskt som det blir mørkt..

Om du ønsker å surfe på internett i hyggelige omgivelser, så er den koselige Cafê POT POURRI stedet.
Du betaler for tiden du vil benytte PC'en. De serveres deilige desserter og kaker, milk-shakes, friskpressede juice og et bredt utvalg av kaffedrinker. Cafeen ligger rett på et koselig åpent torv (en "Piazza").

I 1990 opplevde turismen en bråstopp da halve øya ble svidd av i en enorm skog- og lyngbrann. Dette preger fortsatt landskapet på bussturen fra flyplassen og inn mot Pigadia. Men vegetasjonen er i ferd med å ta seg opp.
Shopping i Pigadia er bra, uventede bra butikker, med fine klær og sko for både damer og herrer. Fine priser også.
Å gå til frisøren var meget rimelig, og de var dyktige også.

Vi bodde på koselige Garden Villa ute på landet opp mot fjellene (kun 10 min gange til by & strand) i en bra leilighet m utsikt til koselig hage med palmetrær, frukttrær og blomster.
Vår herlige vert, Andreas Diakidis og hans familie ble vi svært gode venner med. De eiet også det populære Zephyro's Village apartments like ved bystranden. Der kunne vi benytte svømmebasseng, internet , vaskemaskin til vask av klær etc.
Vi har allerede bestemt oss for å returnere til Karpathos neste vår, også og da skal vi uten tvil, bo på Garden Villa (se bilder i mitt album) sammen med sauene og geitene ute på bondelandet

Som sagt, Karpathos er øya for de som søker det genuine Hellas.

Mvh Randi Helene :o)
Del med andre:    

Kommentarer
Fila sier:
Olymbos er flott. Det var jo litt morsomt når vi handla der og damen (i tradisjonell drakt), gikk inn i det gamle huset der hun hadde foretningen sin og hentet en trådløs kortleser når vi skulle betale. De utendørs bakeovnene som vi hadde forventet å kjøpe ferske brød fra var blitt støtte for glorete reklameplakater. Så; den nye tiden kryper inn over alt, men vi fortsetter jakten på det mest mulig genuine. Ha en fin St.Hans! Hilsen Fila
Postet 2009-06-23 19:10  Rapporter

Skriv kommentar
Arkivet