Ut å reise med små barn i sommer?

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: iStock
Foto: BarnOmbord AS
Enten familien er verdensvante globetrottere eller dere er førstegangs-reisende småbarnsforeldre, er god planlegging, smarte produkter og praktiske løsninger alfa og omega for en vellykket ferie.
Publisert 15 juni 2018

Babyer og barn er stort sett blide og fornøyde dersom de er friske, mette, tørre og uthvilte. De trenger så klart også nærhet, kjærlighet, mental stimuli og å utfolde seg fysisk i tråd med egen alder og utvikling for å ha det bra. Hvordan imøtekommer vi foreldre disse behovene på ferie? Og hvordan tar vi hensyn til dette på selve reisen?

I denne artikkelen gir Ragnhild Grindheim, daglig leder i nettbutikken BarnOmbord, gode råd og tips til smarte produkter og løsninger for feriereisen.

Hvor går ferden?

Hva man bør legge i bagasjen avhenger naturlig nok av barnas alder, hvor lenge en skal være borte, reisemåte, reisemål og formål med reisen (hvilke aktiviteter en eventuelt skal være med på). Skal en feriere i Norge/Norden er pakketipsene naturlig nok ikke de samme som de du får for reisen til eksempelvis sydlige strøk. Det er også stor forskjell om dere reiser til sentrale strøk eller om reisemålet er langt fra sivilisasjonen. Det er derfor vanskelig å komme med en generell «pakkeliste» som dekker alle reisende småbarnsforeldres behov. Svært mange småbarnsforeldre ferierer i Norge med bil som transportmiddel. Det er også mange som reiser til sydlige strøk - med fly («sydenferie»). Vi velger derfor i denne artikkelen å rette våre pakketips til disse to populære ferieformene.

Bilferie

Bilferie med små barn kan absolutt være en hyggelig opplevelse for alle dersom en tar hensyn til barnas behov først og fremst.

Legg opp til korte etapper av gangen. Let etter interessante aktiviteter underveis og tilrettelegg for komfort i bilen. De fleste biler i dag har aircondition. Allikevel kan det bli ubehagelig og varmt for de små når solen skinner inn igjennom bilvinduet. Solskjerming og solbriller er derfor viktig å huske på til barna. Barna vil også lett bli svette sittende i en kompakt bilstol. Her finnes det smarte sitteunderlag, - tilpasset bilstolen. Disse sørger for en bedre luftsirkulasjon under barnet, - og således bedre sittekomfort for den lille. AeroMoov air-layer et ett eksempel på dette. Små barn i vekst skal ikke sitte for lenge av gangen. Legg opp til små stopp og ben/rygg-strekk for de små, - spesielt hvis dere reiser med baby.

God mat og drikke er viktig å ha med. Fulle måltider er det gjerne enklest å ta i forbindelse med lengre stopp. Tursnacks kan med fordel has med i små beholdere i bilen. Variert og gjerne sunt. Posjonèr ut beholdere med for eksempel mais, rosiner, oppskåret frukt, kjeks og puffet hvete. Og for all del - litt godis innimellom til den som vil det. Sølefrie kopper og flasker er her en suksess om man er opptatt av å unngå søl i bilsetene. Søppelposer og eventuelt en ministøvsuger er kjekt å ta med for en renere reiseopplevelse.

Om barna vil sove underveis er det absolutt lurt å ha en god nakkestøtte tilpasset barnas størrelse. Disse finnes i ulike prisvarianter, former og farger i mange butikker. Lydbøker, iPad, tegnesaker, enkle leker og annen reiseunderholdning er veldig greit på lange turer. Last ned barnas yndlingsfilmer og apper med morsomme iPad-spill. Bilbingo - moro for mange aldersgrupper!

Ha badetøy og håndklær lett tilgjengelig bak i bilen dersom behovet for et forfriskende bad underveis skulle dukke opp. En oppkvikkende opplevelse, - selv for de minste. Pakk også ferdige skift (og bleier) i «posjonspakninger» og ha disse lett tilgjengelig, så slipper dere å ommøblere i bagasjen dersom minsten trenger ren bleie, eller minsten har sølt klissete saftis over hele seg. Og ikke minst: Ha våtservietter lett tilgjengelig!

Oppsummert ser vi at «Smarte produkter for bilferien» ofte begynner med S:
Solskjerm
Solbriller til store og små
Sitteunderlag for bilstolen
Små beholdere (bokser) med ønsket turSnacks
Sølefrie kopper/flasker
Søppelpose
MiniStøvSuger
iPad - lydbok/spill (evt headset)
NakkeStøtte
Badetøy/håndklær
Porsjonspakninger med Skift
Stellematte
VåtServietter

Flyreisen

Plassen ombord i fly er begrenset, så det gjelder å pakke fornuftig. Send barnevogn og evt bilstol som spesialbagasje i egnede beskyttelsesbager. Disse kan leies via BarnOmbord fra de fleste norske flyplasser. Ha med minst mulig i håndbagasjen, men se til å ha med det du måtte trenge ombord. Ta også høyde for forsinkelser og eventuelt forsinket bagasje.

For flyreisen vil flere av de ovennevnte tipsene også være gjeldende: Sølefrie kopper/flasker, små beholdere med tursnacks IPad, nakkestøtte og porsjonspakninger med skift, stellematte og våtservietter I tillegg bør en ha med termometer febernedsettende/smertestillende, nesedråper og eventuelle nødvendige medisiner. Ta også med varmt vann på termos til morsmelkerstatningen og maten til de minste barna. Babymat over 100 ml er mulig å ta med igjennom sikkerhetskontrollen, men vær forberedt på at du kan bli bedt om å smake på denne.

Hvis du tar med bilstol godkjent for bruk ombord, kan barnet normalt sikres i denne dersom du har kjøpt eget flysete til barnet. Enkelte flyselskap aksepterer imidlertid ikke bruk av bilstol ombord, så ta kontakt med flyselskapet før avreise for avklaring på dette. Barn over ett år i eget sete kan sitte i en medbrakt CARES-sele (4-punkts sikkerhetsbelte til de minste barna) Denne kan kjøpes eller leies hos BarnOmbord . På lange flyreiser kan du ofte bestille seng til de minste barna. Her er det ulike maksgrenser for lengde, vekt og alder. Vær tidlig ute med å bestille dette fra flyselskapet.
adfserve.gif

Den norskdesignede kofferten BedBox blir stadig mer populær blant reisende småbarnsforeldre. I likhet med Truky sin trillekoffert, kan barna hoppe av og på den trillende kofferten når føttene er slitne. For mange foreldre som reiser med små barn starter imidlertid de virkelige utfordringene i det de kommer ombord i flyet og barna vil sove.. BedBoxen gjøres da enkelt om til en barneseng ombord. Det medfølger en madrass. BedBox er derfor en super reisegadget for barn helt opp til 6-7 års alder, og selges nå til reiseglade foreldre over hele verden.

Til barn under 2 år må man spesialbestille eget flysete dersom dette er ønskelig for reisen. Om en ikke har eget sete til den lille på flyreisen kan det bli både varmt og ukomfortabelt å sitte hele reisen med den lille på fanget og hvilende på armen. Da kan FlyeBaby være et godt alternativ på mange flytyper. Flyebaby er en slags«hengekøye» for de minste og denne kan kjøpes/leies hos BarnOmbord. Festet til matbrettet på flyet tillater sengen ansikt-til-ansikt kontakt med foreldre. Samtidig gir den deg muligheten til å ha begge hendene fri, noe som kan være befriende på en lengre flyreise. Den har en begrensning på maksvekt 11.4kg, og er et fint hjelpemiddel for de litt lengre flyreisene. Den gir ingen sikring under avgang og landing og kun brukes når lyset for setebeltet er slukket.

Selv om det finnes mange smarte produkter som gjør flyreisen med små barn både tryggere og mer komfortabel, er det viktig å være klar over at flyvertinner/verter kun er opplært i utstyr som er en del av utstyret ombord. Ta deg derfor tid til å selv sette deg inn i bruksanvisning på utstyr du har med deg ombord.

På ferie i varme strøk

Små barn og babyer tilpasser seg varmen, men de må beskyttes mot sollyset og få gode pauser vekk fra solen i løpet av dagen. Rikelig med væske og å få i seg salt som binder væsken er også viktig. God solkrem med høy faktor, solbriller og solhatt/caps er et must. Badebleier og UV-tøy kan også anbefales.
Ferdige middagsglass og grøt kan være vanskelig å få tak i mange steder i utlandet. Det er derfor å anbefale at man tar med seg dette hjemmefra om en vil være helt trygg på at barna får det de er mest vant til å spise. Bleier er ofte dyrt i utlandet og kan også med fordel tas med i kofferten hjemmefra.

Mange tror kanskje at lammeskinn i vogna er alt for varmt for barnet å ligge på, men lammeskinn er faktisk helt supert året rundt. De sørger for luftsirkulasjon under barnet og hindrer at barnet blir klamt, og det holder jevn temperatur. Et meget godt alternativ er sitteunderlaget AeroMoov som finnes både for vogn og for bilstol. Disse gjør samme nytten.

Mygg er ofte et problem på kveldene i varme strøk og kan være plagsomt for store og små. Det finnes få giftfrie alternativer til myggmiddel for de minste barna (under 3 år). BarnOmbord selger her myggklistremerker (Squitos) som har blitt veldig populært fordi de er giftfrie og godt egnet for de minste. Disse holder myggen unna om de klistres på klær/vogn etc. .

Sikkerhet

Sikkerhet for store og små er viktig å tenke på for reisen. Bilstoler kan være vanskelig å få tak i på reisemået, og ofte er det forovervendte bilstoler som tilbys. Tenk igjennom hvordan barna skal sikres, - også for shuttlebuss/leiebil/taxi mellom flyplass og hotell. Dersom en skal reise ut på øyer og fraktes med båt underveis, er det viktig å være klar over at det sjelden finnes redningsvester ombord for små barn. Ta derfor med egen redningsvest til de minste, og ha disse lett tilgjengelig under båtreisen.

Sykdom eller ulykke kan oppstå på reisen. Sørg derfor for reiseforsikring med gode dekninger for hele familien før dere reiser på ferie.

Ønsker du å lese flere tips om produkter spesielt tilpasset barn/foreldre på reise, må du bare kontakte BarnOmbord AS, eller ta en titt innom nettbutikken deres.

BarnOmbord ønsker både store og små globetrottere en riktig god ferie!!


Reisetilbud for deg som reiser med barn