Publisert 29 november 2011

Goa ligger på Indias vestkyst og er et reisemål det er lett å bli forelsket i. Alt her er annerledes enn hjemme i Norge, og det er også det som er sjarmen med Goa. Hit kommer ofte de som har reist endel fra før og som vil oppleve noe nytt. Men det er kanskje også det stedet i India det er lettest å være turist. Det har kommet chartergjester hit sin slutten av 80-tallet, men dessverre går det ikke charter hit fra Norge i vinter.

Hippiebyer og vakre strender

Goa er landets minste delstat med cirka 1,4 millioner innbyggere. Her er det ingen storbyer, men massevis av mindre byer og landsbyer. Kommer man hit for å sole og bade har man flere vakre strender å velge mellom, alle med veldig forskjellig karakter. Lengst i nord ligger de mest kjente feriebyene; Candolim, Calangute, Baga, Vagator og Anjuna. De tre første er mest utviklet og har mange hotell, restauranter og butikker. Hit reiser også de fleste charterturistene fra Europa. Vil man ha en litt roligere ferie er de gamle hippieparadisene Vagator og Anjuna bra valg. Du ser fortsatt en og annen overvintrende hippie her, men også “vanlige” turister. Sørlige Goa har ikke like mange turister, men her finner du vakreste strendene.

Billig shopping på markeder

En riktig Goa-opplevelse er å gå på et av de mange markedene som finnes her. Mest kjent er Saturday Night Marked i Anjuna, som har åpent lørdager i vinterhalvåret fra klokken 17 til 01. Her samles hippier, turister og lokalbefolkning for å shoppe klær, høre på live musikk, spise og drikke. Det litt mindre og mer konservative markedet Mackies Market har et bra tilbud av klær, smykker og tekstiler. Det er åpent på lørdager i Anjuna fra klokken 17 til 23. For shopping på dagtid er Wednesday Flea Market et bra alternativ. Det holder til på veien ned mot stranden i Anjuna og er veldig populært. Her kan du kjøpe klær og smykker, men også få deg noe godt å spise og drikke. Det er åpent på onsdager fra klokken 09 til 17.

Strender

Er stranden det viktigste for deg når du reiser på ferie så skal du satse på sørlige Goa. Her er strendene som man forventer seg at en paradisstrand skal se ut, med myk og deilig sand, klart vann og palmer som henger ut over vannet. Mest kjent er Palolem Beach og det er også her det er flest hotell. Vil du så langt bort fra allfarvei som du kan komme skal du dra til Cola Beach. Her overnatter man i telt på stranden. Også i nordlige Goa finnes det mange fine strender. De fleste trives veldig bra på Baga Beach som er en ganske hektisk strand med masse aktiviteter. Rett nord for Baga ligger den roligere stranden Mandrem Beach som er perfekt for de som reiser med små barn. I Goa er det veldig vanlig at man ikke betaler for solsengene så lenge man kjøper noe å spise eller drikke fra strandbarene.

Gudommelig god mat og drikke

En populær drikke i Goa er en limonade med lime, sodavann, sukker og litt salt. Bra for å unngå å bli deydrert i varmen. Det drikkes også mye te, både kald og varm. Maten er noe av det beste med Goa, og om du vil smake litt forskjellige mat kan du bestille “Thali” som er flere småretter. Da får du ris, curd – som er en slags yoghurt, en røre av linser, grønnsaker – både vanlige og syltede samt et tynt brød som heter chapati. Til maten får man ofte servert en skål med anisfrø som er bra for fordøyelsen. I Goa bærer maten preg av nærheten til havet. Veldig mange retter inneholder fisk eller skalldyr, noen av favorittene i Goa er Kingfish og pomfret som er fritert fisk. Og så krydder selvfølgelig, massevis av spennende og kanskje nye kryddersmaker som kommer til å minne deg om ferien i Goa. Til maten serveres nesten alltid naanbrød med eller uten smak. Vil du bare ha noe kjapt og enkelt å spise kan du bestille samosas, som er indiske piroger av smørdeig som er fylles med for eksempel sopp, potet eller linser. Om du ikke orker en stor dessert etter middagen kan det være godt å avslutte måltidet med en lassi, en yoghurtdrink med smak av valgfri frukt.

Templer og elefanter

En av de mest populære severdighetene i sørlige India er Hampi, den gamle hovedstaden for Vijayanagara imperiet på 1300-tallet. Ta gjerne toget hit fra Goa og regn med å bruke noen dager på turen. Du kommer til å få se den gamle byens nesten intakte templer og palass som ligger spredt i et eventyrlig landskap. Det å ta toget i India er en opplevelse i seg selv. Bestill plass i god tid og forbered deg på å møte mange spennende mennesker på reisen. Et besøk i elefantleiren Shanti i nordøstre Goa er også en opplevelse du sent kommer til å glemme. Her bor, bader og spiser du sammen med elefantene i et døgn.

Severdigheter i Goa

Det finnes mye å se som ikke krever overnatting eller lange togreiser. Et besøk i et hinduistisk tempel er en flott opplevelse, spesielt ved høytider da templene pyntes og det selges søtsaker utenfor. Reis tilbake i tiden og besøk Braganza House, en gammel herregård fra kolonitiden. Det ligger i byen Chandor i sørlige Goa. Den gamle hovedstaden Old Goa har massevis av gamle kirker og er vel verdt et besøk.

Slik kommer du deg hit

I vinter går det ingen charterreiser fra Norge til Goa, men har du mulighet å reise fra Sverige går det charter med både Apollo og Ving. Reiser du fra Norge er det rutefly som gjelder og du må da regne med to stopp på veien.

Flybilletter til Goa

Hotell i Goa