Publisert 14 mai 2019

Tel Aviv er Israels nest største by, rett etter hovedstaden Jerusalem. Som et nytt, friskt pust blant weekenddestinasjonene er trendye Tel Aviv både blitt kalt “det nye Barcelona” og “Midtøstens Miami”. Her får du en spennende miks av moderne mattrender, vestlig komfort, travle markeder og bygninger som vitner om en lang historie. Reisemålet holder rundt 18 grader eller mer om vinteren, og yrer av liv når gradestokken kryper opp mot 30 grader i sommermånedene. Her er seks grunner til å besøke kontrastenes by Tel Aviv.

1. En milelang bystrand

Tel Avivs milelange bystrand er et godt alternativ til Barcelona, og med sommer så å si hele året er dette den perfekte destinasjonen for de som liker komboen storby og strand. Selv om strandlinjen for det meste strekker seg i én lang stripe er den delt opp i flere ulike strender – hele 16 stykker. Enten du liker å høre på lydbok i solen, kaste deg ut i bølgene med surfebrettet eller ta en kaffe på en strandkafé er dette stedet å ta livet med ro.
Vil du surfe døgnet rundt? Ved “Hilton beach” er det et spesielt lysystem som gjør det mulig for surfere å surfe selv når solen har gått ned. Er du vind- eller kitesurfer bør du dra til “Aviv beach”, og beachvolleyball spilles på “Gordon Beach”. Strandpromenaden Tayelet strekker seg i en mil oppover mellom strand og by, fra bydelen Old Jaffa og helt opp til gamle Tel Aviv Port, med en byjungel av restauranter og kafeer i bakgrunnen. Lei en sykkel og se promenaden på to hjul.

2. Kulinariske og veganske Tel Aviv

Israel har sine mattradisjoner fra Midtøsten, med hummus og falafel som ankerpunkt, og meze (Midtøstens tapas) er noe av det du kan glede deg til. I Tel Aviv finner du derimot smaker hentet fra hele verden på byens mest trendye restauranter. Er du en ekte matelsker er restauranten Mashya på boutiquehotellet Mendeli Street Hotel en egen opplevelse. Her får du spennende råvarer inspirert av Middelhavet servert som matdesign på vakre keramikkfat. Er du vegetarianer eller veganer? Tel Aviv er kåret til den mest veganvennlige storbyen, med størst antall av veganske restauranter i hele verden. Sjekk ut Anasatasia, Nanuchka, Dosa Bar, pizzariaet Green Cat og Bana for deilige, grønne alternativer.

3. Hippe bydeler

Tel Aviv består av i underkant hundre ulike små bydeler, og av dem er det noen som skiller seg spesielt ut.
Florentin er Tel Avivs svar på Soho i New York (evt. Grünerløkka i Oslo) og dette up-and-coming nabolaget er kanskje det mest trendye i Tel Aviv for øyeblikket. Her finner du gamle industribygg med loftsleiligheter, små designerbutikker, kreative sjeler, grafittikunst på veggene og en sentral del av Tel Avivs hippe utelivsscene.
Neve Tzedek er Tel Avivs første jødiske kvarter, hvor forfattere og kunstnere slo seg ned i slutten av 1800-tallet. I dag er det et koselig nabolag av små gater fylt med nisjebutikker, gallerier, håndtverk og restauranter.
White City er som forventet, et nabolag der de fleste bygg er malt hvite. Her finner du bygninger i Bauhaus-stil med opprinnelse fra Tyskland, tatt med fra jøder som flyktet på 30-tallet. Tel Aviv er faktisk den byen i verden med flest bygg i Bauhaus-stil, og ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 2003. “Kolleksjonen” av 4000 Bauhaus-bygg er det som i dag kalles White City. Den beste måten å se disse på er å spasere nedover Rothschild Boulevard.

4. Se solen gå ned fra byens roof top bars

Tel Avivs takterrasser er perfekte for å ta en drink og smake lokale retter etter en lang dag. Takterrassen Suramare ligger litt skjult, og det sies at selv om du har adressen kan den være vanskelig å finne – noe som gjør den til en av byens skjulte perler. Her finner du en frodig oase med en blanding av trær og grønt, barstoler i tre og rustikk interiør som lar deg senke skuldrene med Tel Avivs skyline i bakgrunnen.
Rett ved Nahalat Binyamin (byens store lokale kunst- og håndtverksmarked) finner du takterrassen The Prince, med en laidback og sosial atmosfære, nøye utvalgte møbler og god musikk. Takterrassen Speakeasy i Rothschild er definitivt verdt å sjekke ut – en chic, urban perle med hengende lyslenker og en spennende cocktail meny som gir deg en følelse av downtown Manhattan.

5. Cocktails & kaffe

Om du er ute etter en helt unik cocktailmeny bør du ta turen til cocktailbaren Bellboy, som tar cocktail gamet til neste nivå. Kombinert med en fantastisk matmeny er dette stedet en sann fryd om du vil ha en brunsj utenom det vanlige. En annen spennende cocktailbar er Double Standard, som presenterer sine drinker i kreative former, og som har sin egen cocktail leveringsservice om du ønsker en cocktail på stranden. Av kaffebarer i Tel Aviv er det kun en håndfull som er ekte kaffespesialister – blant dem, Nahat Café, et samlingspunkt for dem med en forkjærlighet for kaffebønner.

6. Aktiviteter og utflukter

Frister det med en spapause i varmen? Kun 1,5 time fra Tel Aviv ligger Dødehavet, som fungerer som et stort naturlig spa på jordens laveste punk, hele 400 meter under havets overflate. Med et saltinnhold på 35 prosent vil du trygt flyte på havoverflaten mens den høye konsentrasjonen av mineraler i vannet jobber med huden din. Eller hvorfor ikke smøre deg inn i næringsrik leire?
Vil du heller dykke ned i eldgammel kultur og historie ligger byen Jerusalem kun én time fra Tel Aviv, med fargerike bazaarer i gamlebyen og den kjente Vestmuren (Klagemuren), som etter jødisk tro skal være det stedet på jorden der man er nærmest guddommen. Du kommer deg enkelt hit med rutebuss på gode veier.

Dette bør du vite før reisen

Dette er en generelt fredelig og moderne by. Tel Aviv er kjent for sin LGBT-vennlige innstilling og en stor, fargerik Pride-parade som tiltrekker seg titusenvis av turister hvert år. Israel er som kjent i konflikt med Palestina, men i Tel Aviv vil du neppe merke noe til denne konflikten, med høy sikkerhet på flyplass, tog- og busstasjoner. Sjekk alltid lokale reiseråd hos UD for mer info.

Praktisk info

Du trenger ikke visum for å reise til Tel Aviv. Hovedspråkene er hebraisk og arabisk, men engelskkunnskapene er også svært gode. Byen ligger +1 time foran Norge, og valutaen heter shekel. Du kan betale med kort de fleste steder, men ha alltid litt valuta tilgjengelig. Du kan trygt drikke vann fra springen, derimot kan det smake litt klor. Stikkontakten er den samme som hjemme i Norge. Wifi finnes de fleste steder, men kan i blant være tregere enn vi er vandt med her hjemme.

Slik kommer du deg dit

Norwegian flyr nå direkte til Tel Aviv to ganger i uken (5 timers reise), og flere charterarrangører har fått øynene opp for denne yrende storbyen den siste tiden. TripX og Apollo er blant dem som i dag tilbyr pakkereiser til denne spennende storbyen. Det går tog fra flyplassen Ben Gurion og inn til Tel Aviv, som koster ca. 35 kr. I selve Tel Aviv kommer du deg rundt med enten buss eller med sykkel eller el-sparkesykkel. Å leie bil her er billig, og veinettet mellom byene er i fin stand.

Pakkereiser til Tel Aviv
Fly til Tel Aviv
Finn leiebil til dine utflukter