Publisert 20 oktober 2023

Antalya og det historiske kvartalet

Befinner du deg i Antalya må du besøke gamlebyen, Kaleiçi, som ligger midt i Antalya. Trask rundt i brosteinsgatene, og besøk ulike butikker. Her finner du lokalproduserte produkter og gjenstander. Kvartalet er også plassen hvor du finner stilige boutiquehotell, museer og designbutikker. Elegante kafeer og førsteklasses restauranter kan du også besøke her. Byen er omringet av en mur som er formet som en hestesko, og rommer omkring 3000 hus. Arkitekturen er en blanding fra det hellenistiske, romerske, bysantiske, Seljuk-riket, og det osmanske riket. Utenfor muren domineres omgivelsene av den osmanske perioden, som er tidsepoken som har hatt mest påvirkning på regionens tradisjoner, regler og levesett. Gå gjerne gjennom Hadrians gate (Hadrian Kapısı), en port i stein med tre vakre buer. Denne ble bygget under den romerske tiden, som en hyllest til den romerske keiseren Hadrianus, rundt 130 e.kr.

Mat, mat og mere mat

Alle som har besøkt denne kysten, kan være enige om at maten er av høy kvalitet og gjør både store og små matglade sultne. Maten utgjør en sentral del av kulturen, og et flertall av rettene som serveres her er typiske for regionen. Det finnes mange herlige matretter, og en selvfølge på tallerkenen er  “Antalya Piyazı”. Dette er en tradisjonell tyrkisk bondesalat som lages på hvite bønner, tomat, løk og persille. Salatene burde smakes, da de virkelig er spesielle, og som regel får du de servert de sammen med hovedretten. Det finnes et bredt utvalg av ulike restauranter i Antalya, som er i alle prisklasser. For å nevne noen som spesialiserer seg på lokale
matretter, anbefales det å teste disse 7:Mehmet, Seraser, Balıkçı Meyhanesi Kaleiçi, Ayar meyhanesi og ogSeli Food & Drink.
Langs kysten dyrkes ulike sorter frukt, fremfor alt appelsiner. Omtrent 23% av landets appesliner dyrkes her, og den mest kjente er “Finike”, som du bare må oppleve selv. Til og med syltetøy har en viktig plass i matkulturen, fremfor alt syltetøy fra sitrusfrukt. Om du ønsker å kjøpe med noe hjem finnes det en mengde shoppingmuligheter i den sentrale delen av Antalya. Om du foretrekker å ha alt samlet på samme sted, da kan kjøpesentrene Mall of Antalya, TerraCity og MarketAntalya være noe for deg. Tips til hva du burde ta med deg hjem: den fantastiske eddiken som er laget på granateple, og som ofte brukes på salat.
Restaurang 7 Mehmet
Restaurang Seraser
Restaurang Ayar Meyhanesi

Kunst, kultur og et godt nattliv

Setter du pris på lokal kunst og kultur? Her kan du oppleve både ballett, opera og filmfestivaler. Reiser du hit i september må du ikke gå glipp av Aspendos Opera and Balet Festival, som arrangeres på antikk teateret Aspendos. Akustikken og omgivelsene er magisk, og man føres tilbake til tiden hvor man nøt musikk utendørs. Teateret har ikke tak, her titter du opp på stjernene som glitrer.
Mens i sentrale Antalya finner du et stort utvalg av nattklubber, karaokebarer, pub, levende musikk og tradisjonelle tavernaer.
Gå ikke glipp av Antalyas kulturelle festival “Culture Route Festival” om du er i Antalya i uke 45. Festivalen inkluderer flere ulike eventer, les mer her.
Aspendos Opera and Balet Festival
Culture Route Festival

Sandstrand eller bading fra klipper

I utgangen av sentrum, mot vest ligger den hvite rullesteinstranden Konyaalti, og i øst ligger den finere stranden Lara. Det finnes også en liten strand i sentrum, hvor du kan bade fra klipper. Er du begeistret for bølger er det en strand i nærheten av Lara-stranden. Ved Konyaalti finner du en strandpark, som er flott for barnefamilier. Her finnes det vannsklier og mange andre morsomme aktiviteter. Ønsker du å holde deg i sentrum så er Mermer det rette valget. Stranden er veldig populær, selv om det koster litt å komme inn. Stranden anbefales om du har mulighet for å komme dit tidlig på formiddagen, da er det lettest å finne en plass.

Vannfall i Lower Düden

Denne plassen beskrives som Instagram-vennlig. Ved vannfallet opplever du ro, avkopling og den ligger ved en hyggelig park. Vannfallet renner fra en høyde på 40 meter, og deretter renner det ned og ut i havet. Du kommer hit ved kollektivtrafikk fra Natalya sentrum. En helt annen opplevelse er å oppleve vannfallet fra havet, på båt. Båtene går fra Kaleiçi marina. Og drar du på tur om kvelden kan det også være du får oppleve en vakker solnedgang, som gjør opplevelsen enda bedre.

Nyttige tips

Ønsker du å benytte kollektivtransport? Du kan du betale med kort på buss/tog, men om du ønsker minibuss eller liknende må du betale kontant, og alternativer som BiTaksi og Uber finner du også her. Ønsker du å besøke andre plasser langs kysten tar du buss fra bussterminalen Antalya Otogar. Ønsker du å veksle til lokal valuta kan du få gjort dette på et vekslingskontor, eller i banken. Og selv om anbefalingene er å benytte kort der det er mulig, kan det også være greit å alltid ha noe kontanter på seg.

Enkelt å reise hit

Flere flyselskaper og turoperatører har reiser til Antalya: TUI, Apollo, Ving, Airtours, Mixx Travel, Turkietresor Nazar og Tripx tilbyr charter-, pakkereiser og kun fly. Flyselskaper som: Norwegian, Pegasus Airlines og SunExpres tilbyr direktefly til Antalya, samt at du kan reise med Turkish Airlines, da med mellomlanding i Istanbul.

Charterreiser Antalya
Fly til Antalya