Solsikre Hvar

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Hektisk fornøyelsesliv, vakre middelalderbyer og krystallklart vann. Øya Hvar er en av de mest populære i den kroatiske øyverden og det er lett å forstå hvorfor.
Publisert 2 mai 2012

De første turistene kom til Hvar allerede i 1868, men det er først de siste årene som øya er blitt veldig populær blant oss nordmenn. Og når man reiser til den mest solsikre øya i den kroatiske skjærgården er det ganske naturlig at sol og bad blir en stor del av ferien. Her bader du i krystallklart vann fra rullesteinstrender eller klipper, og det finns massevis av små badeviker rundt hele øya.

En øy for alle

Hvar ligger utenfor den Dalmatiske kysten i Kroatia der du finner byer som Split og Makarska, og det bor cirka 11 000 mennesker her. Den største byen er Hvar by som er en av vakreste og best bevarte middelalderbyene i landet. På grunn av at Hvar har blitt litt av en “jetset-øy” så er prisnivået her litt høyere enn i resten av Kroatia, og da spesielt i Hvar by. Det er også her man bor om man kommer til øya med noen av charterreisene fra Norge. Tenk på at det kan være bra å bo litt utenfor sentrum da fornøyelseslivet inne i sentrum er ganske så intenst i sommermånedene. Andre byer å bo i er de idylliske nabobyene Jelsa og Vrboska som er mye roligere enn Hvar by, og spesielt Jelsa passer bra for barnefamilier med sine langgrunne strender med sandbunn, noe som ellers er ganske uvanlig i Kroatia. En av Europa eldste byer, Stari Grad, som ligger inne i en bukt på øyas nordside, er spesielt populær blant båtturister og her går livet i et veldig rolig tempo.

Om du kan tvinge deg bort fra stranden

Selv om det er fristende å tilbringe hele ferien på en strand med kort vei til en avkjølende dukkert i det krystallklare vannet så finnes det mye å se og gjøre på Hvar. Vil du være på eller i nærheten av vannet er det perfekt å leie en båt for å utforske alle de små øyene rundt Hvar og finne små badeviker som du kan få ha helt for deg selv. Dykking og snorkling er to veldig populære aktiviteter her. Det er også populært å leie en sykkel og oppdage øya på to hjul. Den nordlige delen av øya har det flateste terrenget og passer bra for deg som ikke er i toppform. Alle turistkontor har sykkelkart med oppmerkede ruter. Du kan også passe på å lære deg noe nytt når du er her; det finnes klatre-, seile-, og surfeskoler flere steder på øya. Vil du se mer av landet kan du ta båten inn til spennende storbyer som Split og Dubrovnik på fastlandet.

Shopping på Hvar

Selv om Hvar by ikke er spesielt stor så har de likevel et bra utvalg av butikker. Byen værer preg av at mange av gjestene som kommer hit er folk med mye penger og det finnes for eksempel fler gullbutikker enn matbutikker i byen. Om du vil kjøpe med deg noe hjem, men kanskje ikke gull, så produseres det god vin på øya. Hvar er også kjent for sin lavendelhonning.

Strender på Hvar

Strendene på øya er hovedsakelig rullesteinstrender, med unntak av noen få i området rundt byen Jelsa som har noen strender med sandbunn. Ofte bader man fra klipper og den kroatiske øyverden er jo kjent for sitt klare vann. En bra investering når man kommer til Kroatia er et par badesko, de koster cirka 50 kroner, og går å kjøpe overalt. Midt på sommeren når det er som varmest kan det være en bra idé å gjøre som lokalbefolkningen. De drar til strendene som ligger lengst sør på øya der det alltid er en behagelig havbris som gjør varmen mer utholdelig. Det finnes også mange nudiststrender på øya og de er merket med “FKK”.

Mat og drikke

Noe av det beste med Kroatia er maten, og det holder nesten alltid en veldig høy standard selv på turistrestauranter. Det spises mye fersk fisk og skalldyr, ofte får du selv velge din egen fisk ut i fra hva som er dagens fangst. En perfekt start på middagen er et glass kroatisk øl med litt Pršut som er tørket skinke, ikke helt ulik de mer kjente skinkene Parma og Serrano. De fleste restauranter har også grillet kjøtt som smaker helt fantastisk. Maten serveres som regel uten grønnsaker og saus, det får man bestille i tillegg om man ønsker det. Til maten er det også godt med et glass vin, og det finnes mye god kroatisk vin.

Slik kommer du deg hit

I sommer kan du reise på charter til Hvar med Apollo, og de har direktefly til Kroatia fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Ålesund. Flyet lander i byen Split som ligger på fastlandet, derfra er det transfer på cirka 30 minutter til havnen. Båten over til Hvar tar cirka en time og du ankommer da til byen Stari Grad. Derfra er det cirka 30 minutter med buss til Hvar by. I sommer går det også flere direktefly til Kroatia med både SAS og Norwegian.


Rutefly til KroatiaCharter til Hvar