Sjarmerende Vis – en rolig øyperle

Desires
Medlem siden 2008, besøkt 41 land

Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Foto: Berit
Reiseguidens medlem Berit (alias "Desires") sverger til Kroatia. Nå tar hun oss med til favorittøyen Vis – hvor fiskerlandsbyen Komiza, vakre strender og mange spennende utflukter står for tur.
Publisert 15 januar 2018

Vis er øyen som ligger lengst ut i Det adriatiske hav, cirka 2 timer fra Split. Fergen legger til i byen Vis, og derifra tar du bussen til Komiza – en rolig, timianduftende liten fiskelandsby med urørt natur, hvite steinhus og middelaldrende kirker, for ikke å glemme bortgjemte bukter med krystallklart vann. Landsbyen har blitt en av mine favoritter i Kroatia med sin varme og avslappende atmosfære.

Frokost på balkongen

Å starte dagen med å kjøpe nybakt brød på bakeriet i landsbyen, og deretter spise frokosten på balkongen med en eventyraktig havsutsikt er nok dagens skjønneste øyeblikk. Det er stille, og du hører kun lyden av fiskebåtenes som putrer tilbake til landsbyen med dagens fangst av skalldyr og fisk. Balkongen er også herlig å komme hjem til etter dagens aktiviteter, koselig å sitte der en stund før man går ut og spiser middag på en “konoba” (taverna, reds. anm).

Krystallklart vann

Vi har besøkt Kroatia flere ganger og første gang ble vi helt trollbundet av det turkise og krystallklare vannet. Det har vunnet utmerkelser for det reneste vannet i Middelhavet og det har også en høyere saltholdighet. Flere fine og spesielle strender finner du i disse omgivelsene. Mange av strendene består av stein, så badesko kan være en god idé. Du kan kjøpe dem for cirka 50 kroner når du kommer frem.

Berits beste strender

Kamencia er den fineste stranden som ligger i gangavstand fra Komiza. Blir du tørst finnes det en kilde fra fjellet med friskt mineralrikt vann. I høysesongen er det ”open air disco” på stranden (muligens den eneste jeg har hørt snakk om i denne rolige landsbyen). Stranden Stoncica kalles “Vis' Hawaii” og er en fin sandstrand på den nordøstlige delen, ca. 6 kilometer fra Vis by. Zaglav er øyens største sandstrand som ligger 10 kilometer sør for Vis by – nærme landsbyen Milna. Du kan ikke kjøre helt frem, så la bilen stå i Milna for deretter å gå ned en sti – en tur som tar ca. 10 minutter. Stranden Srebrena kalles også Silver Beach. Det er en veldig vakker rullestensstrand omgitt av furuskog og flate klipper. Den ligger i Rukavac by, nært Milna. Stiniva er en eventyraktig og vakker lagune på den sørlige delen, nært landsbyen Marina Zemlja. Stranden er omtrent 30 meter lang med glatte hvite stener og er skjermet av bratte fjellformasjoner. Det letteste er å komme seg hit med båt ettersom du ellers bare når stranden via en smal sti.

Utflukt til den blå grotten

Vi tok en båttur fra landsbyen Komiza over til naboøyen Bisevo som ligger fem nautiske mil fra Vis. Her ligger den kjente grotten Modra. Små båter tar deg inn i grotten, hvor det reflekterende sollyset gir et magisk blått skinn som gir deg følelsen av et “lysende hav”. De er derimot forbudt å bade her, men det har derimot blitt svært populært å gifte seg inne i grotten. Det er dessverre veldig mange båter og ganske trangt der inne, men det er fortsatt verdt å se. Etter grotteopplevelsen tok båten oss videre til en kjempefin sandstrand – Porat – der vi kunne sole oss og bade hele ettermiddagen. Det ligger to restauranter på stranden, men pass på å spise lunsj før de store gruppene kommer.

Hum – Vis' høyeste topp

Fra den høyste fjelltoppen Hum, cirka 600 meter over havet, har du en vidunderlig panoramautsikt mot Komiza. Landsbyen pleier også kalles Adriaterhavets Capri. Det er virkelig herlig å gå tur i dette urørte landskap med velduftende kryddervekster som timian, anis, salvia og rosmarinplanter store som busker.

Fantastisk solnedgang ved kirken St. Nicholas

Den søte kirken St Nicholas Church (som ofte kalles "Muster monastery”) fra 1300-tallet ligger idyllisk til innrammet av olivenlunder. Du går forbi den når du spaserer til den nærbeliggende stranden Kamenica. Herifra har du fantastisk utsikt over solnedgangen.

Spis middag på Pol Murvo konoba

Gå ikke glipp av konoba Pol Murvo – en berømt 500 år gammel restaurant i vakre, landlige omgivelser. Restauranten har fått en utmerkelse i magasinet Vanity Fair for “Best Barbeque”, og grillet fisk, lam, skalldyr er deres spesialiteter. Pass også på å spise deres svarte risotto. Den kan du gjøre på “cuttle fish” og det var virklig en annerledes smaksopplevelse, men godt! Det er perfekt å sitte i den frodige hagen og i restauranten finner du også et bilde av prinsesse Caroline av Monaco, som også har besøkt den lille genuine restauranten.

Vis by

Du bør absolutt bruke noen timer på å oppdage Vis – den lille byen der fergen legger til. Leier du ikke bil kan du ta bussen som går mellom Komiza og Vis. Byen er ikke veldig stor, og det tar maks 20 minutter å gå mellom bydelene. I den eldste bydelen – Kut – er det trivelig å vandre rundt i trange smug blant vakre gamle stenhus, torg og kirker. Vi så flere kjempekoselige utetavernaer langs havnepromenaden.

Aktiviteter på Vis

Du kan gå turer flere steder på Vis, men en tur som jeg har blitt anbefalt starter ved hotell Bisevo, og går deretter via byene Komiža, Barjosca, Bjož og Komiža. Turen tar ca. 5 timer. Det finnes også tre dykkeskoler i Komiza: B-24 Diving Centre, Issa Diving Center og Manta Diving Center. De tilbyr mange ulike typer av dykkekurs, både for nybegynnere, men også for avanserte dykkere og instruktører. Du kan også teste paragliding og den lille turistbyrået. Alternatura kan ta deg opp i skyene. Selv kjendiser som Tom Cruise, Bernie Ecclestone og John Malkovich liker Komiza. De legger til med sine store luksusyachter rett ved de små fiskebåtene. Her får de være i fred uten paparazzi-fotografer som forstyrrer. Vi vanlige turister kan da nyte den pittoreske byen, spise fersk fisk, skalldyr og drikke den lokale vinen Plavac eller Vugava på noen av de romantiske restaurantene. Den mest kjente er Jastozera. Her kan du kjøre med båt rett inn i restauranten. Like ved ligger restauranten Bako, som vi syns er enda triveligere og bedre.

Bo i private leiligheter

Kroaterne selv har innsett hvilket attraktivt sted de bor på, og derfor har mange av dem bygget store stenhus der de har innredet flere leiligheter smakfullt og moderne. Jeg foretrekker denne måten å bo på, og synes det er mye koseligere enn å bo på hotell. Du får et ”eget” større bosted, og selv velger jeg alltid balkonger med havsutsikt. Dessuten liker jeg at man på denne måten kommer mer i kontakt med lokalbefolkningen og hverdagslivet. De fleste leilighetsutleierne er veldig opptatte av at du skal trives og hjelper gjerne til med tips for at du skal få det beste ut av ferien. Vi bodde på det private leilighetshotellet Kolelastra i Komiza og hadde fantastiske verter. Du finner enklest leiligheter å leie gjennom å søke på øyen eller byen på nett – eller direkte på sider som AirBnB eller Booking.com. Det er derimot viktigt å være ute i god tid ettersom mange leiligheter bookes veldig tidlig.

Å komme seg til Vis

Det går ingen charterreiser til øyen Vis, men det er enkelt å ta direktefly til Split og derettet hoppe på en av Jadrolinias ferger som tar deg til Vis på rett under to timer. Norwegian og SAS flyr direkte til Split fra alle Norges største byer på rundt 3 timer.

Bestill din reise til Vis her:
- Fly til Split
- Hotell på Vis
- Tilbud til Kroatia


Charter til KroatiaTilbud – Kroatia