Smögen – perlen på Sveriges vestkyst

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Ferske reker, salte bad, bra restauranter, vakker natur og opplevelser for store og små. Smögen disker opp med det beste av sommer-Sverige.
Publisert 9 april 2018

Smögen er en øy som har forbindelse med fastlandet og nabobyen Kungshamn via en bro. Dette er kystperlen som er mest kjent for “Smögenbryggan” som er en av Sverige mest populære reisemål på sommeren. Her kan du bade, dra på utflukt, spise god mat og ikke minst er det et perfekt reisemål for hele familien.

Full rulle på Smögenbryggan

Smögenbryggan ligger på den sørlige delen av Smögens gamle fiskehavn. Den starter ved fiskehallene der de store fiskeauksjonene holdes. Her ligger også mange fiskeboder og butikker der du kan kjøpe fisk, skalldyr og ferdige matretter. Brygga fortsetter med butikker, kafeer, barer og restauranter med uteserveringer. I enden av brygga ligger badeplassen Vallevik med hoppetårn, klippebad og en beskyttet sandstrand som passer selv for småbarn.

Badeplasser

Det finnes mange bra badeplasser som passer for alle behov. Hasselösund er et klippebad med trapper ned i vannet og trampoline. Flöjten passer bra for hele familien da det er en badevik med sand og trapper ned i vannet fra klippene som ligger litt lengre ut i viken. Om du har bil så kan du kjøre til mer avskilte strender og badeplasser utenfor Smögen. I Hunnebostrand ligger Jönserö badeplass på St. Görans ö. Her er det både en liten sandstrand og brygger som man kan bade fra. Perfekt for både stor og liten. En naturopplevelse får du om du kjører til Bua Sandhed som ligger et par mil fra Smögen og Kungshamn, i nærheten av den lille bygda Amhult. Her er det også kort vei over til den sjarmerende øya Bohus Malmön. Her får man parkere bilen og gå til fots gjennom en liten skog, og vel fremme kan man bade fra sandstranden eller klippene.

Hållö – unikt miljø

Hållö er en øy som ligger utenfor Kungshamn og Smögen. Øyas vakre natur er verdt turen ut alene. Her kan du se spor etter istiden i klippene. De aller fleste tar seg hit ut med badebåtene for å bade i Marmorbassenget. Det er en badeplass på øyas vestre side med turkis og klart vann. Her kan du også ta en titt på Bohusläns eldste fyrtårn. På sommeren er det et vandrerhjem og kafé på øya. Du kommer deg hit med båt fra Kungshamn og Smögen, en tur som tar cirka 15 minutter.

Dykking

På Smögen er det to dykkesenter. Her kan du ta dykkersertifikat eller bare kjøpe enkeldykk med guide. Kon-Tiki ligger lengst ut på brygga i området Kleven. Her kan du også leie kajakker. Smögen Dyk & Upplevelse ligger også i Kleven.

Hummersafari

På høsten, i slutten av september, er det hummersafari fra både Smögen og Hunnebostrand. Turen tar cirka fire timer og da får du være med på hummerfiske. Det finnes også pakkepriser som inkluderer hummersupé på kvelden. Ofte er det lokale fiskere som jobber ekstra med å arrangere gruppeutflukter, og de kjenner havet her veldig bra og kan fortelle mye om livet som fisker i Bohuslän.

Bohus Malmön

Malmön er et gammel fiskesamfunn med røtter fra 1500-tallet. Her fantes det også et steinhuggeri. I dag er består øyas befolkning i stor del av de som har sommerhus her. Her finnes en fin badeplass som heter Pärlan og flere bra restauranter. Du kommer deg til øya med ferge som er gratis og går cirka to ganger i timen.

Bad og natur på Ramsvik

Mellom Kungshamn og Hunnebostrand ligger Ramsvikslandet – et naturreservat, som du kankjøre til for å bade. Her møter rosa granittklipper havet i et dramatisk landskap. Det er også en fin tursti her om du ikke vil bade.

Sotekanalen

Om du har en egen båt, eller har leid en, så får du ikke gå glipp av Sotekanalen som forbinder Smögen og Kungshamn med Hunnebostrand. Kanalen går gjennom et utrolig vakkert landskap på innsiden av Ramsviklandet. Sørg for å ha god tid til å nyte solen og naturen.

Her kan du bo

Det finnes mange overnattingsmuligheter i og rundt Smögen. Det er vanlig å leie en del av et hus eller en leilighet. Det finnes også hotell, vandrerhjem og campingplasser. Et alternativ er koselige Smögens Hafvsbad.

Slik kommer du deg hit

Enkleste måten å komme seg til Smögen er med bil om du ikke kommer med egen båt. Det tar ca. 2,5 timer med bil sørover fra Oslo. Det går også buss og tog, men dette tar en del lengre tid.

Trenger du en leiebil? Best pris finner du her.


Familievennlige reiser