Singapore – Asia rundt i en by

Ziesta
Reiseguiden, besøkt 48 land

Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Her finnes blinkende skyskrapere, luksus-shopping og gourmetrestauranter, men også kvarter med fargeglade småhus, rimelige markeder og billige foodcourts. Dessuten er de grønne oasene ikke langt borte når man lei av storbyens mas.
Publisert 27 januar 2012

Miks en skvett New York med litt Kina, India, De forente arabiske emirater og Malaysia så får du Singapore. Her er det bare noen få minutter mellom de forskjellige kulturene.

Det klassiske Singapore

På Singapores mest kjente shoppinggate, Orchard Road, ligger de fine kjøpesentrene på rekke og rad. Selv om man ikke liker å shoppe er det deilig å få en pause fra den fuktige varmen ute og kjøle seg ned i den effektive luftkondisjoneringen. Om du vil shoppe under mer harmoniske forhold skal du dra til Suntec City Mall en bit bort. Den enorme bygningen sies å være bygd etter Feng Shui-prinsippene og inneholder, bortsett fra restauranter og butikker, verdens største fontene. På andre siden av gaten ligger Swissotel med baren New Asia på 71. etasje der du får en fantastisk utsikt over byen. Den kjente drinken Singapore Sling skal du derimot ikke drikke her, den smaker best på klassiske Raffles Hotel der de oppfant den. Der koster den det dobbelte men da får du også salte peanøtter med skall som du får kaste på golvet og en atmosfære fra en svunnen tid med solfjær av tre som vaier i taket. Noen andre klassiske severdigheter er Singapore Zoo og fornøyelsesparken Sentosa Island.

Fra India til Kina via Mellom-Østen på en formiddag

Men Singapore er så mye mer enn bare skyskrapere og kjøpesenter. Bare en kort t-banereise bort fra Orchard Road ligger den spennende og fargerike bydelen Little India. Spaser rundt mellom hinduistiske tempel og spis nybakt naanbrød og indiske retter med mye krydder. Her finnes restauranter i alle prisklasser. På markedet Tekka Centres øverste etasje er det lett å drømme seg bort blant glitrende sarier i alle tenkelige farger. Bare noen minutter bort til fots ligger den arabiske bydelen. Her er de vakre moskeene Sultan Mosque og Abdul Ghafoor vel verdt et besøk før du tar t-banen til en helt ny verden. I Chinatown henger røde lykter mellom de kinesiske kjøpmannshusene. På gaten er det kinesiske restauranter og butikker som selger alt fra tradisjonell medisin til kaker og suvenirer. Her ligger også Singapore eldste hinduistiske tempel Sri Mariamman med fargeglade utsmykninger.

Ettermiddag i Malaysia

Øst for sentrum kan man oppdage en helt annen kultur, nemlig bydelen Joo Chiat som er Singapores malaysiske bydel. Ta t-banen til Paya Lebar MRT Station. På Changi Road ligger det livlige markedet Geylang Serai. Langs med den lange gaten Joo Chiat Road og området rundt den ligger mange restauranter med malaysisk mat og butikker i tradisjonelle hus fra1920-tallet. Gå ikke glipp av tverrgaten Koon Seng Road med vakre, pastellfargede hus. Nede ved havet ligger East Coast Park der man kan leie en sykkel eller rulleskøyter og bare sveve frem langs med stranden, eller så kan du ha en piknik i noen av de mange bungalowene som ligger havnepromenaden. Man kan også bade her selv om det kanskje ikke ser så fristende ut med store tankskip som ligger rett utenfor kysten.

Paradis for matelskere

Noe av det beste med Singapore er maten. Her er de fleste av verdens kjøkken representert, og langs med strandpromenaden Boat Quay ved elven ligger restaurantene som perler på en snor. Slå deg ned på en uteservering og ta deg tid til å beundre silhuetten av Singapores skyskrapere. Når du er her kan du også passe på å se statuen av Singapores symbol, Merlion, som er en blanding av en løve og en fisk. Noen kvarter nord for elvebredden ligger den kritthvite, nesten kirke lignende Chijmes som har en fin bakgård full av barer og restauranter. Her kan alle i reiseselskapet velge sin favorittmat og så sitter man på torget i midten som er felles for alle restauranter. Gå heller ikke glipp av å spise på et av de mange “foodcourts” eller “hawker centre” som finnes overalt i byen. Her får du alt fra wokkede nudler til indiske gryter og fritert tofu. Er du en våghals kan du jo smake på spesialiteten “frog porridge”.

Fråtse i eksotiske fruktjuicer

Den hete og fuktige luften er en perfekt unnskyldning for å unne seg en ferskpresset juice som finnes i alle foodcourts som man passerer. Utvalget av eksotiske frukter og grønnsaker er enormt og variasjonsmulighetene uendelig. En favoritt er aloe vera-juice, mens avocado kanskje gjør seg best i en salat. På kjøpesenteret People´s Park Complex i Chinatown kan den som er modig prøvesmake pannekaker med durian. Den smaker like skummelt som kan forvente seg av den illeluktende frukten som er forbudt i Singapores t-bane. En annen lokal spesialitet er “kaya toast” – ristet brød med kokos- og palmebladsmør.

Det grønne Singapore

Når du blir lei av storbypulsen er det ikke langt til jungelen. En kort busstur ut av sentrum ligger Bukit Timah Nature Reserve. Her kan du vandre gjennom regnskogen opp til Singapore høyeste punkt. Er du heldig treffer du de søte små apene som hopper rundt mellom tretoppene og over gangveiene. En kort båtreise fra Changi Point Ferry Terminal i nærheten av flyplassen ligger den grønne øya Pulai Ubin. Her kan du leie en sykkel og oppdage strender og dyrelivet i jungelen.

Slik kommer du deg hit

Changi Airport ligger 20 kilometer øst for byen og er flere ganger blitt kåret til verdens beste flyplass. Herfra tar man seg enkelt inn til sentrum med lyntoget MRT eller buss. Det er også både billig og enkelt og forhåndsbestille privat transfer til hotellet. Fra Norge går det ingen direktefly til Singapore, men det går å fly dit med en mellomlanding i for eksempel København, Helsinki, London, Frankfurt og Amsterdam for å nevne noen. Singapore er et perfekt stopp på en langreise til Australia eller New Zealand, eller andre deler av Asia.

Finn billige reiser til Singapore.


Flybilletter til Singapore

Bo bra i Singapore