Safari-guide for rookies

Paulina
Medlem siden 2006, besøkt 24 land

Foto: iStock
Foto: www.Drifters.co.za
Foto: Roy Ismael
Foto: Drifters Game Lodge, Sør-Afrika
Foto: Drifters Game Lodge, Sør-Afrika
Foto: Drifters Game Lodge, Sør-Afrika
Foto: Thinkstock
Spørsmålene er mange for den som tenker på å bestille en safariferie. Vi har satt sammen en enkel nybegynnerguide som beskriver et døgn med aktiviteter på en afrikansk safarilodge.
Publisert 5 september 2017

Hvor drar du?

De vanligste landene å reise på safariferie til er Tanzania og Kenya, begge ofte i kombinasjon med strandliv på Zanzibar eller Mauritius. Like populært er Sør-Afrika, der man gjerne kombinerer med noen dager i Cape Town og området rundt eller kyststrekningen Garden Route. Botswana, landet med det berømte innlandsdeltaet ved Okavangoelven, samt Namibia med sitt vakre ørkenlandskap, er begge destinasjoner for finsmakeren som allerede har vært på safari en eller flere ganger. Zambia, med fokus på Zambezielven, og Zimbabwe som har Victoria Falls som sitt største trekkplaster, er andre hete safarireisemål.

Safarilodgen – baseleiren i bushen

Den enkleste måten å få en bra safariopplevelse på er å bo noen netter på en safarilodge, som er et “hotell” som ligger i et naturreservat med full service med tanke på overnatting, måltider, guidede turer og safariturer, også kalt “game drives”.

Ankomst til safarilodgen

Det er bra å ankomme til lodgen rundt lunsjtider. Du blir vel mottatt i den eventyrlige hovedbygningen og vist frem til ditt hus, rom eller luksustelt, alt avhengig av hvilken type safarilodge du har valgt. Å bo i et av de luftige, men luksuriøse teltene er kanskje den beste måten å oppleve bushen på med alle sine nattlige lyder.

Evening game drive

Etter en lunsj i skyggen på terrassen og kanskje en liten blund venter ettermiddagens game drive. Bestill helst en lodge som tilbyr game drives i åpne landrovers, det er en mye bedre naturopplevlese. Man samles og går igjennom sikkerhetsregler og hva du kan forvente deg å få se før man drar ut på eventyr i dyrenes verden. Ta med deg en trøye eller jakke selv om det er vamt når turen begynner, det rekker ofte å bli kaldt før man er tilbake på lodgen igjen.

Du kommer til å få minner for livet på turen, uansett om du får sett alle “Big 5” eller ikke. Husk bare å ikke fokusere for mye på foto eller film, bare nyt opplevelsen med alle sanser for dette er en av de beste naturopplevelsene du kan få i hele verden. Om det er mulighet for å gå ut av bilen for en liten spasertur skal du ikke gå glipp av dette. Det er en sterk opplevelse å kjenne grusen under føttene når man går gjennom bushen.

Ofte tar man en pause i løpet av turen for litt te og kaker, eller kanskje en klassisk “sundowner” som for eksempel en gin & tonic når solen nærmer seg horisonten.

Snakk rundt leirbålet og nye venner

Man kommer tilbake til lodgen rett før middag, full av nye inntrykk og opplevelser, og som regel veldig sulten etter all frisk luft. Kanskje rekker du å ta en varm dusj og skylle av deg alt støv før den gode og rikelige middagen serveres. Ofte inntas maten i en boma, en beskyttet uteplass med et stort leibål i midten. Her snakker man med andre gjester og ansatte, og det blir mange historier. En perfekt avslutning på dagen.

Morning game drive

Før solen står opp vekkes du av at det banker forsiktig på døren, og en vennlig stemme sjekker om du har våknet. Nå samles man for en kopp te før du igjen setter deg i landroveren. Denne gangen burde du ha med deg godt med varme klær, det er ofte veldig kaldt før solen går opp. Å kjøre avgårde i mørket inn i det ukjente er spennende, og å få oppleve soloppgangen over det afrikanske landskapet, kanskje omringet av sjiraffer, gaseller, morgengretne bavianer og en flokk bøfler er et av livets høydepunkter. Kanskje blir det en kopp kaffe rundt landrovern i solens tidlige, varmende stråler. Å få oppleve dyrene på så nært hold, uten tak og vinduer er en stor opplevelse, uansett om man er naturinteressert eller ikke. Du er tilbake rett før lunsj og rekker å hvile litt før ettermiddagen kommer med nye eventyr.

Praktiske tips

- Bestill helst hos en spesialist som vet hvordan man setter sammen en komplett opplevelse av reisemålet.
- Bestiller du på egen hånd, velg en safariarrangør som har fått bra tilbakemeldinger og har holdt på lenge.
- Du kan bestille ukelange opphold på safarirundturer eller bare enkeltnetter, dine interesser får avgjøre hva du velger.
- Tenk igjennom hvilken grad av service og komfort du vil ha, det vil også avgjøre prisen du betaler, men ikke nødvendigvis selve naturopplevelsen.
- Bestill safarilodge for minst to døgn slik at du har tid til å nyte og forstå litt mer av området du befinner deg i, og ikke minst se mer av dyrelivet.
- Ta med deg varme klær, en jakke eller tykk genser, turbukser og stabile sko. En keps eller hatt, og eventuelt en bandana som beskytter mot støv og sol i den åpne bilen er viktig. Gjerne tett veske til kamera og lignende.
- Om safarirundturen inkluderer reiser i småfly, er det lurt å pakke i en bag eller ryggsekk.
- Småkryp og insekter finnes, men det er ingenting sammenlignet med for eksempel Asia. Uansett er det bra å ha med en myggspray av sterkeste type.
- Tissepause – si ifra når det trykker på, du kan være helt sikker på at det er flere som sitter å holder seg uten å våge å si ifra!
- Utstyr: Stengbare, støvsikre plastposer, lommelykt med ekstra batterier, håndsprit, solkrem, solbriller, en liten oppblåsbar pute for biltrøtt rumpe og rygg, en liten kikkert og energibarer om du blir sulten på turen.

Safari – er det virkelig så spesielt?

For å gå tilbake til vårt første spørsmål, så er svaret at ja, det er det virkelig. Selv om du vanligvis ikke føler deg som en grønnkledd biolog så er en safari en så stor opplevelse at det er noe man kan anbefale til de aller fleste. Du får minner for livet og en følelse av å være i ett med naturen som er vanskelig å få på andre måter. Bestill en safari og les litt mer om det, så blir opplevelsen enda bedre!

Kombiner safari med barfotdrømmen Zanzibar

Zanzibar er en stor øygruppe som ligger i Det indiske hav utenfor kysten til Tanzania, med over 50 mindre øyer som omringer hovedøyene Zanzibar (kalt Unguja av de lokale) og Pemba. Opplev Zanzibars strandliv med lange, pulverhvite strender, azurblått hav og små strandhytter – perfekt for avslapping. Eller hva med den lille øya Mnemba for barfotluksus og en øde øy-følelse? Et besøk til den ikoniske “Rock restaurant”, en fiskerestaurant på toppen av en steinformasjon midt i vannet, er også en unik opplevelse. Zanzibar er kjent for å legge til rette for den ulitmate luksus-opplevelsen, men det er også muligheter for å bo på budjsett. Steinbyen i Zanzibars gamleby, hovedstadens kjerne, står på UNESCOs verdensarvliste. Du kan komme deg til Zanzibar med fly fra Dar es Salaam airport til Zanzibar på 15 minutter med de lokale flyselskapene, eller ta ferge fra Dar es Salaam. Dette tar rundt 1.5 time og koster rundt 40 USD. Pass på å ikke bli lurt av billige tilbud eller for ivrige selgere på kaien.

Safari-pakker fra spesialistene

- Reiseguiden safari


Billige flybilletter