På reise med de minste

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: iStock
Foto: BarnOmbord
Foto: BarnOmbord
Ja, vi elsker å reise! Men, å reise med små barn krever langt mer planlegging og organisering, selv for korte flyturer.
Publisert 22 mai 2017

Hvordan gjør vi det med bilstolen og barnevognen? Skal vi leie eller ta det med oss? Hvordan transportere dette på best mulig vis? Hvordan legge til rette for at den lille skal få komfort og ro til å få seg en hvil når det trengs underveis? Hva gjør vi for å ivareta sikkerheten for barna på reisen, i fly, taxi, buss og så videre?

Har kan du få noen gode tips til løsninger og produkter som er utviklet for å gjøre flyturen og reisen både sikrere, enklere og langt mer komfortabel for store og små.

Bilstol og sikkerhet ombord i flyet

Dersom du tenker å bruke bilstol når du ankommer reisemålet kan det være veldig greit å ha med egen bilstol. Vi er like avhengige av å sikre oss i trafikken på ferie som vi er her hjemme! Kvaliteten på bilstoler som leies ut er variabel - spesielt i utlandet.

De minste barnas sikkerhet er best ivaretatt under flyreisen i eget sete i egen bilstol (såfremt bilstolen passer). Samtidig har du kontroll på eventuelt slag/skader bilsetet utsettes for underveis. Bilstolen kan normalt være med ombord dersom det er bestilt eget sete til bilstolen, samt at den tilfredsstiller de nødvendige standarder både med tanke på stolens mål òg i forhold til sikkerhetskrav.

Maksimale bredde-mål på bilstolen:
- Nederste del av bilstolen (hoftehøyde) kan maksimalt være 46cm.
- Enkelte flytyper håndterer kun bilstoler opp til 44 cm i bredde.
- Bredden i skulderhøyde må ikke skape ubehag for passasjerer som sitter ved siden av
- Maksimal høyde som vi ser flere flyselskap opererer med: 65cm

For barn over 2 år bestiller en alltid eget sete på flyet. Barn under 2 år må man imidlertid bestille eget sete til spesielt, om man ønsker å bruke bilstol på reisen. Bilstoler må ikke være til hinder for andre passasjerer. Det er derfor best å ha denne plassert i flysetet nærmest vinduet (innerst). Ved nødutganger og på første rad er det heller ikke tillatt med bilsete.

I henhold europeiske sikkerhetskrav for bilstoler
gjelder følgende standarder når du skal fly med europeiske flyselskap:

- ECE R44 /03(eller nyere)
- Godkjent for bruk uten base
- Godkjent for feste med 2-punkts-sele
- Skal monteres i den retning bilstolen er godkjent for, og i henhold til stolens brukerveiledning.
- Vær oppmerksom på at forovervendte bilstoler kan monteres på både forover og bakovervendte passasjerseter, men bare når de er montert i samme retning som passasjersetet den er plassert på. Bakovervendte bilstoler kan bare installeres på fremovervendte passasjerseter.
- For amerikanske flyselskap kreves det i tillegg til ovennevnte at bilstolen er merket som Aircraft Approved

Et godt alternativ for sikring av barn ombord i fly er fempunktsselen CARES. Denne selen er utviklet for bruk ombord i fly og er egnet for barn i eget sete fra 1 år og opp til 100 cm. Om en ikke ønsker å kjøpe selen selv, kan den leies ved de fleste norske flyplasser via BarnOmbord AS.

Bilstol og vogn som innsjekket bagasje

Beskytt både vogn og bilstol godt ved eventuell transport! Det er et paradoks at enkelte sender barnevogna godt sikret i en Prampack, og deretter sender barnesetet som redder liv i en plastsekk som ikke gir noen beskyttelse mot skader. Det er ikke å anbefale. Det finnes også spesial-bager som beskytter bilstoler.

Mange foretrekker bilstol-bagen Ultimate travel bag da denne også enkelt kan bæres på ryggen. Det er alltid godt å ha hendene fri på reise med de små. Barnevognbagen Prampack (beskyttelsesbag for vogner) kan sammen medd Ultimate travel bag også leies fra de fleste flyplasser i Norge, om en ikke velger å kjøpe den selv.

Slitne barneføtter og trøtte barn

Har du noen gang sett den populære "ride-on» kofferten BedBox til barn? Med denne kan barna hoppe av og på den trillende kofferten når de vil og når føttene er slitne. For mange foreldre som reiser med små barn starter imidlertid de virkelige utfordringene i det de kommer ombord i flyet og barna vil sove.. Her er denne norsk designede kofferten helt unik! BedBoxen gjøres nem`lig enkelt om til en barneseng ombord. Inne i kofferten er det en medfølgende madrass. Denne kan også brukes som stellemadrass på eksempelvis stellebordet på flytoalettet. Det kan komme godt med.

I tillegg til madrassen er det også godt med plass til barnets reiseartikler i kofferten. Om man ønsker at barnet skal reise med den ypperste komfort, er det også plass til pledd og pute etc. BedBox er den ultimate reisegadget for barn helt opp til 6-7 års alder, den selges nå til reiseglade foreldre over hele verden, og har vunnet innovasjonspriser i både USA og i Europa.

Den er barnets håndbagasje, sparkekoffert og fotskammel/seng, i én og samme boks. BedBox® er både designet og patentert i Norge.

BedBox er designet for å være innenfor standard håndbagasjemål, og passer under flysetet. Når man har kommet opp i lufta, og lyset for setebeltet er slått av, kan man enkelt slå opp sengen/fotskammelen ved hjelp av det unike patenterte lokket.

Komfort for de minste

Om en ikke har eget sete til den lille på flyreisen kan det bli både varmt og ukomfortabelt å sitte hele reisen med den lille på fanget og hvilende på armen.

En amerikansk mor og hennes far utviklet for noen år siden en slags «hengekøye» for de minste, med sikkerhet og komfort i fokus. Festet til matbrettet på flyet tillater sengen ansikt-til-ansikt kontakt med foreldre. Samtidig gir den deg muligheten til å ha begge hendene fri, noe som kan være befriende på en lengre flyreise. Den har en begrensning på maksvekt 11.4kg. Når det gjelder maks lengde på barnet, er det flere faktorer som spiller inn. Som f.eks avstanden mellom setene og størrelsen på mor/far. For noen kan den fint brukes opp til over 1,5 års-alder, mens andre mener den blir for liten tidligere.

FlyeBaby er et flott hjelpemiddel for de litt lengre flyreisene, men det er ikke en barnesikring for bruk under avgang og landing. Den kan kun brukes når setebeltet er slukket. FlyeBaby er universal og justerbar for å passe i flest mulig flytyper. Den passer i de aller fleste fly som brukes inn og ut av Norge, av eksempelvis SAS, Norwegian, Ryanair osv (ikke Dreamliner). Flyebaby kan også både kjøpes, samt leies på norske flyplasser via BarnOmbord AS.

Selv om det finnes mange smarte produkter som gjør flyreisen med små barn både tryggere og mer komfortabel, er det viktig å være klar over at flyvertinner/verter kun er opplært i utstyr som er en del av utstyret ombord. Ta deg derfor tid til å selv sette deg inn i bruksanvisning på utstyr du har med deg ombord.

Forsikring

Skulle forsvarlig pakket og beskyttet bagasje bli skadet eller ødelagt på flyreisen, er det normalt flyselskapets ansvar å erstatte dette (inntil en viss sum). Dersom bagasje derimot skulle forsvinne eller ødelegges uten at det er flyselskapets feil kommer dette med reiseforsikring inn i bildet.

Dessverre er det fortsatt alt for mange nordmenn reiser på ferie uten det, eller med reiseforsikring med marginale dekninger. Det påløper store kostnader for reisende dersom ikke reiseforsikringen i orden. Ikke minst dersom sykdom/ulykke skulle oppstå. Sørg for at reiseforsikringen også inkluderer barna! Dersom du har individuell reiseforsikring bør du kontakte forsikringsselskapet ditt, og be å få denne utvidet så den gjelder for hele familien. En helårs reiseforsikring er god å ha i det daglige, - for både små og store utflukter. En helårs reiseforsikring koster marginalt mer enn en individuell forsikring. Ved valg av forsikringsselskap er det viktig å lese igjennom vilkårene. Det er dessverre ikke slik at de billigste forsikringene er like dekkende som de som ligger høyest i pris. Innhent gjerne tilbud fra mer enn ett forsikringsselskap, og sammenlign vilkår og priser.

Om mulig - ikke stress!

Til sist men ikke minst er det viktig å sørge for å unngå tidspress på flyplassen! Behov for bleieskift, klesskift etter søl, toalettbesøk og mating kan som kjent dukke opp, - og slike behov bør aller helst dekkes der og da. Så, vær tidlig ute og beregn godt med tid til både innsjekking av bagasje, sikkerhetskontroll og helt fram til gate. Ikke legg opp til mellomlandinger med kort tid i mellom flighter. Stressede foreldre gir stressede barn og gjør hele reiseopplevelsen til det dårligere.

Ønsker du å lese flere tips om produkter spesielt tilpasset barn/foreldre på reise, kan vi trygt anbefale et besøk i nettbutikken BarnOmbord AS.

Vi ønsker både store og små globetrottere en riktig godt tur!!

Skrevet av Ragnhild Holmgren Grindheim på BarnOmbord
http://barnombord.no/


Tilbud – Barn & Familie