Publisert 27 oktober 2023

Opplevelser fra luften, på hesteryggen, til fots eller med sykkel

Et av de mest karakteristiske trekkene ved denne naturen er de små formasjonene. Gjennom millioner av år har disse blitt skapt av leire, lava, regn og vind, og har fått kallenavnet «Fairy Chimneys» (Alvenes skorsteiner). Den mest storslåtte måten å se disse formasjonene på er fra en luftballong, 800 meter over bakken! Avgang med luftballong skjer vanligvis tidlig om morgenen, i tide for å oppleve soloppgangen.
Hvis du heller vil ha føttene trygt plantet på bakken, er det flere turstier å velge mellom. Her kan du velge å starte turen ved soloppgang, eller når solen begynner å gå ned. Et tredje alternativ er å sykle mellom disse formasjonene og utforske landskapet. Du kan enkelt leie en terrengsykkel så lenge du ønsker. For de som elsker å se verden fra en hesterygg, er det flere rideskoler som organiserer ulike turer. Her kan du selv velge vanskelighetsgrad, og det er muligheter for å utforske steder som ligger utenfor allfarvei.

Fantastiske byer, over og under jorden

Göreme Open Air Museum har vært oppført som et verdensarvsted av UNESCO siden midten av 80-tallet, og er et veldig unikt sted der kirker og klostre er hogd inn i fjellet. Videre finner man underjordiske byer, blant annet Kaymaklı, Derinkuyu, Özkonak og Mazı. Disse byene under jorden hadde kjellere, matlagre, kjøkken, låver, ventilerte områder, templer og haller – rom hvor titusenvis av mennesker kunne samles samtidig. Andre unike steder inkluderer Ortahisar Castle, en av verdens første fleretasjes hus. Dette stedet var både en landsby og en festning, og hele klippen ble utgravd for å skape ulike rom, tunneler og korridorer. Et annet sted som pirrer fantasien er Devrent Valley eller «trolldalen» der de ulike steinformasjonene setter fantasien i sving. Videre kan du oppleve Üç Güzeller (også kalt «three beauties»). Dette er tre store steinformasjoner som gjennom tidene har blitt formet til å se ut som far, mor og barn. Ikke gå glipp av å besøke landsbyen Mustafapaşa. Denne sjarmerende landsbyen har fått sin karakter fra osmansk og gresk tid og er kjent over hele verden (anbefales om du drar hit). Her burde du vurdere en koselig hotellovernatting, eller alternativt – en overnatting «inne i et fjell». Her bor du imidlertid ikke som en huleboer, men får du alt du kan ønske deg. Hotellene holder en meget høy standard med bassenger og spaanlegg. Vel unt, etter en lang dag med oppdagelser.

Den lokale maten og vinen

Maten i Tyrkia er en veldig sentral del av kulturen, og kebab i forskjellige former kan man aldri få nok av. Kappadokia har faktisk sin egen variant som heter “testi kebabı”. Denne retten er laget i tradisjonelle ovner og består av kjøtt, grønnsaker og linser, som langsomt er kokt til perfeksjon i en lukket leirgryte. Andre retter som bør prøves er Nevşehir mantısı, som er en type ravioli, Köftür - en dessert (Turkish delight) laget av druesaft. Kuru Kaymak burde også smakes om du liker søtt, denne kan best beskrives som tørket fløte servert med honning. Til maten skal det selvfølgelig inkluderes et godt glass vin. Det har
faktisk blitt produsert egen vin her i lang tid, blant annet Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Narince og Emir. Det er også mulig å besøke noen av vingårdene i området, og det tilbys jevnlig vinsmaking ledet av kjente vinmakere.

Slik kommer du deg til Kappadokia

Det er mange selskaper som tilbyr dagsturer eller turer med overnatting til Kappadokia, både fra Istanbul og Antalya. Hvis du vil reise hit selv, kan du bestille direktefly (ca. 1,30 min) fra Istanbul til Nevşehir (40km fra K.) eller fra Istanbul og Antalya til Kayseri (80km fra K.) Å kjøre tar nærmere 8 timer hver vei, uavhengig av om du reiser fra Istanbul eller Antalya.
Finn fly til Kayseri
Hotell i Kappadokia