Publisert 12 september 2018

Før flygningen

Sjekk med flyselskapet om det går an å få spesielle seter på flyet. For dere som har barn under 6 måneder er det ofte mulig å få en plass med mulighet for montering av en babyseng på veggen. Et alternativ kan være å booke seter i forveien, ofte koster det noe ekstra, men det pleier ikke å være så dyrt. Barn under 2 år kan sitte på fanget til en voksen under hele reisen og betaler da heller ikke for eget flysete, bortsett fra en liten flyskatt. Se bagasjeregler som for barn under 2 år som oftest tillater at man får sjekke inn en barnvogn + 10 kilo bagasje, men dette kan variere fra flyselskap til flyselskap. Om du ikke vil ha barnet på fanget under reisen kan du betale for et flysete som om barnet var mellom 2-12 år (cirka 75% av fullpris) og ta med en bilbarnestol som da må monteres i flysetet. Sjekk alltid opp med flyselskapet at dette er noe de tillater på sine flygninger.

Under flygningen

Tålmodighet er din beste venn, og husk at den som syns det er mest stressende at barnet ditt gråter er deg selv – mange på flyet har nok vært i din situasjon. Det kan være greit å ha i bakhodet. Pakk ned en iPad fylt med filmer som barnet ditt liker, noen nye småbøker som barnet kan få (en om gangen!) og noen favorittleker. Og glem ikke snacks – det er absolutt tillatt å kose seg med mat og annen snacks når man flyr for å gjøre reisen litt enklere for alle involvert. Små babyer kan være bra å gi tåteflaske/smokk under start og landing, men amming er derimot ikke lov akkurat ved start/landing da babyer må sitte med ansiktet fremovervendt. Nesespray er også bra å ha. Og for all del – glem ikke ekstra bleier og klær. Det er noe med trykket ombord på flyet som kan få….konsekvenser om man kan si det sånn.

Hva er bra å ta med i håndbagasjen?

Glem ikke å pakke ned noe å drikke, noen mellommåltider, våtservietter, bleieposer, og mange smokker så du ikke havner i en situasjon der smokken er borte og krisen er et faktum. Det også bra å ha et teppe da det ofte kan bli litt kaldt om bord på flyet. Reiseapotek, grøt/barnemat og nesespray. Tenk på å ha pass og billetter lett tilgjenglig da dere kan trenge å vise dem flere ganger.

Hva gjør vi med barnevognen?

Om dere har en større, normal vogn må den sjekkes inn. Deretter er det bra å ha en bæresele til babyer og en liten vogn, eller paraplyvogn til større barn. En slik vogn får du ta med inn til gaten hvor den deretter sjekkes inn. Det finns også barnevogner som blir så små når du slår dem sammen at den kan sjekkes inn som håndbagasje.