Støtt Ukraina

Aaseelins blogg

Lørdag 27 Oktober 2007

Reise i Kambodsja, desember 2006

Reise gjennom Kambodsja.

Det er varmt!
Selv om det bare er tidlig formiddag, så er det veldig varmt. Ikke engang noen dager i Bangkok synes å ha hjulpet nevneverdig som akklimatisering.
Men akkurat nå blir tanken på varmen skjøvet i bakgrunnen av synet som møter oss på den andre siden av vollgraven. Der ligger Angkor Wat, i all sin prakt og med all sin eksotiske mystikk. Det er nesten uvirkelig å være her, se på de slitte steinene som er så fantastisk nøye sammenføyd, og se tempelet ruve mot en.
Her er man selvsagt ikke alene. Turister fra hele verden kommer hit, og turismen vokser raskt. Etter Røde Kmers og Pol Pots fall i 1997, øker turismen hvert eneste år. Det vises gjennom byen Siem Reap, det ene luksushotellet etter det andre viser også at det ikke bare er ungdommer og backpackere som finner veien hit. Det er blitt et reisemål for mange, særlig de som har reist en del før. Kanskje ikke det første landet du reiser til på egenhånd.
Selv parkerte vi koffertene på hotellet i Bangkok, og reiste landeveien . Vi spanderte drosje til grensen, og etter litt ”diskusjon” med grensevakter som har for vane å ta overpris for visum, så var vi klare for Kambodsja.
På forhånd var vi klar over at det var stor forskjell på nabolandene Thailand og Kambodsja, men det var likevel vanskelig å være forberedt på det som møtte oss på andre siden av grensen, i Poipet. Det første vi så var flere kasinoer og hoteller, med flotte fasader og luksus. Her reiser mange thaier for å prøve lykken, siden gambling er forbudt i Thailand.
Ellers så fattigdommen ut til å være enorm.
Drosjeturen videre ble også en spesiell opplevelse. Generelt har vel alle som har reist i Sørøst-Asia oppdaget at trafikkulturen ikke er helt som vi er vant til, men dette er vel noe av det verste vi har vært med på. Sjåføren vår hadde helt tydelig skjønt at han hadde fastpris for turen, og ikke timebetaling. Veien fra Poipet til Siem Reap fikk for noen år siden fast dekke, men dette var helt mislykket,slik at den er full av dype hull, og det er helt umulig å unngå å treffe flere på en gang. Når da sjåføren ligger på hornet og kjører forbi alt og alle hele tiden (ingen! kjørte forbi oss….)så blir det 3 slitsomme timer. Sannsynligvis kan ingen kjøre bil i Kambodsja uten å bruke hornet, det er en særdeles viktig innretning på bilen!
Vi hadde booket rom hos Earthwalkers, et norskeid gjestehus med svært godt omdømme, og hadde ikke problem med å få sjåføren til å kjøre oss dit. Det går mange historier om at man blir kjørt dit sjåførene får provisjon for å skaffe gjester, men det problemet fikk vi ikke.
På Eartwalkers ordner de det aller meste, og vi leide tuk-tuk for en dag om gangen. Tuk-tuk er en moped med en overbygd tilhenger, som er helt fin til transport i området.
Og nå var vi klar for Angkor Wat!
Angkor Wat er det største og best bevarte av templene i området. Hele Angkor-området består av mer enn 100 templer, bygget i tidsperioden 800-1300 e kr.Angkor var hovedstaden i det mektige Khmer-riket, som hadde sin storhetstid i perioden fra det 9. århundre og frem det 14. århundre.
Angkor Wat ble bygd i tidsperioden 1113-ca 1150. Det blir også brukt som tempel i dag. Templet har 5 tårn, og hovedtårnet er 65 m høyt. Her kan man klatre opp en trapp som er utrolig slitt, og har utrolig smale trinn. Det lønner seg å ha gode sko, men utsikten er fin.
Rundt hele tempelområdet går det en mur som er 5.5 kilometer lang, og utenfor der en vollgrav som er 200 meter bred.
Det er ikke lett å få oversikten over templet mens en går der, og senere på ettermiddagen tok vi en tur opp i en gassballong som holder til i nærheten av templet. Vi kom da ca 90 moh, og fikk se noen av templene fra oven, og fikk se det flotte og frodige landskapet rundt. Absolutt en ting å anbefale! Kanskje ikke noe for dem med utpreget høydeskrekk, men for de aller fleste går det nok helt greitt.
Det er ellers ikke så lett å velge hvilke templer man skal prioritere, det er mange å velge mellom. Sjåførene har forslag på ruter, men er åpne for andre løsninger. Likevel er det noen som er mer kjente enn andre, og som nesten bør være obligatoriske når man først er i området. En dag er ikke nok, så vi kjøpte 3-dagers pass. Det finnes også ukespass.
Angkor Thom er et annet stort tempelområde som er fantastisk. Dette er rammet inn av en 12 km lang mur, som har en 100 m bred vollgrav utenfor. Området består av flere templer, og det var her kongen med familie, offentlige tjenestemenn, prester og millitære bodde, kanskje opp mot en million mennesker sies det.
Her finner vi det vakre Bayon-templet, templet med de smilende ansiktene. Templet ble bygget mellom år 1180og 1220, eg er dermed en del yngre enn Angkor Wat, og det er lett å se forskjeller. Templet er ikke spesielt stort, men har hele 54 tårn som har 4 buddha-ansikter hver. Og alle smiler! Det blir nesten sånn at en går rundt og smiler tilbake.
Her finner vi også elefantterrassen, og den spedalske kongens terrasse. Begge med flotte relieffer.
Et annet populært tempel å besøke er Ta Prohm, de siste årene også kjent som templet som ble brukt i filmen Tomb Raider. Det dukker opp en del kommentarer om Tomb Raider og Angeline Jolie mens man går her, så det er tydelig at filmen ikke er glemt enda. Her har jungelens kjempetrær fått stå, og man kan gå mellom kjempemessige røtter og stammer, og se hvordan jungelen prøver å ta området tilbake. Merkelig å se hvordan de store røttene nesten tvinger murene i kne, og tenke seg fremover i tid også, hvordan bygningene da vil bli helt knust av trærne hvis de får fortsette å vokse.
Et annet tempel hvor også trær og røtter har fått leve videre, er Preah Khan. Dette ligger litt lenger unna, og det var mye mindre mennesker her, faktisk påfallende lite turister å se. Det gjør opplevelsen mer unik og spesiell, når man slipper å gå og stå i kø. Bare det å kunne ta bilder uten andre turister på er en stor ting man lærer seg å sette pris på. Vil man oppleve det er det nok en ide å bruke litt mer tid på de mindre berømte templene.
Kø opplevde vi derimot på Pnom Bakheng. Dette templet er at av de eldste, bygget på slutten av 800-tallet. Det ligger på en liten høyde, og har fin utsikt. Her er templet hvor tydeligvis alle vil se solnedgangen. Ingen andre steder så vi så mye folk. Vi var ute i seneste laget, og sola var faktisk gått ned før vi kom dit, men vi fikk likevel med oss en flott kveldshimmel. Men her måtte vi kjempe om plassen med hundrevis av blitzfotograferende (!) turister. Tilslutt ble alle bedt om å forlate området, det mørkner utrolig fort, og det var ca 15 minutter tilbake til hovedveien hvor transporten ventet. Selv om det faktisk var flott måneskinn, så var det godt å ha lys på mobilen, for veien/stien ned går gjennom skogen, og det er vanskelig å se hvor en går. En lommelykt kan faktisk være et godt tips.
Soloppganger skal også være kjempeflott, men da er det avreise kl 04.30, så det får vi ta en annen gang. Men som en sa: Solnedganger er oppskrytt, og soloppganger er nedskrytt. Så kanskje prioriterte vi feil.
Det kan være greitt å ”bryte opp” tempelbesøkene med noe annet, Siem Reap har også andre ting å by på. Besøk for eks old market i byen, hvor du finner det meste fra suvenirer til matmarked. Som ellers i Asia, prut med et smil! Hengekøye til $2 skal hjelpe på feriefølelsen når det blir sommer, og en silkepute i sofaen gir også gode minner om sol og varme. Med ryggsekker er det jo begrenset hva man kan ta med, men noen småting er greitt å ha som minne.
Et annet reisemål i området er Tonle Sap, sørøst-asias største og mest fiskerike innsjø. Sjøen lever et spesielt liv, når Mekongelva er stor presser den vann opp i Tonle river, og inn i innsjøen som vokser og blir kjempestor. I tørkeperioder renner vannet fra innsjøen ut gjennom elva og inn i Mekongelva, og innsjøen minker. I denne Tonle Sap fanges enorme mengder fisk, med alt fra enkle fiskeredskaper til kjempestore ruser hvor båter tar opp tonnevis med fisk hver dag.
Her kan vi besøke en flytende landsby, hvor det er mest vietnamesere som bor. Vietnameserne er ikke kambodsjanske statsborgere, og kan derfor ikke eie land i Kambodsja, og har derfor slått seg til på selve sjøen. Disse lever av fiske, men sper på inntektene ved å selge mat og drikke til turister. Vann, øl og brus, og brød, som i Kambodsja er det samme som baguetter, en tydelig rest av fransk innflytelse.
Solnedgangen på sjøen er praktfull! En flott opplevelse å ligge stille med båten og bare vente på at solen siger ned i sjøen, og mens vi venter blir vi oppsøkt av flere båter som vil selge noe. Guiden vår fungerer som tolk, og noen går det an å prate litt med. Vi spør om de bor i båten, men de hadde en annen båt som var litt større til det. Barna sier ikke så mye, stor set bare ”one dollar”, som vel er noe av det første de lærer å si. For det er dollar som ruler, ingen tvil om det. Alternativt thailandske bath, kambodsjanske riel er sistevalg, hvertfall i denne delen av landet.
Folkedans, Apsara dancing, er også fint å få med seg. Earthwalkers samarbeider med et barnehjem som holder danseoppvisninger på gjestehuset, men dessverre ikke akkurat da vi var der. Annenhver søndag pleier de å ha oppvisning for gjestene. I stedet for fikk vi anbefalt en restaurant i byen som hadde oppvisning. Flotte, vakre dansere, med nydelige kostymer.

Det er klart at Angkor-området er den fremste grunnen til å besøke Kambodsja.
Det er ingen over og ingen ved siden.
Men når vi nå først var i landet, ville vi gjerne se litt mer av landet også.
Vi tok båt over Tonle Sap og ned Tonle River til Phnom Penh, 5-6 timer, og buss videre til Sihanoukville, 4,5 timer. Da fikk vi se mye av landskapet i landet (her er det faktisk veldig bra veier også).
Sihanoukville er en liten by ved kysten, med flotte strender og foreløpig ikke så mye turister. Men nå kommer charterturistene, så det vil nok forandre seg fremover.
Hoteller og gjestehus er billige, manikyr + massasje på stranden kostet $10. Da behøver man ikke prute! Vi gikk tur på det lokale markedet, hvor ekspeditrisene satt i hengekøyer og ekspederte, og andre tok en lur mens de ventet på kunder.
Vi besøkte The Small hotell, drevet av svenske Henrik som i tillegg til hotelldrift driver flere veldedige prosjekter. Han har nydelig limejuice! Kjøttbullar har han også hvis det frister.
En morgen sløyfet vi også hotellfrokosten, og tok turen til Starfish Bakery Cafe hvor vi fikk nystekt ordentlig brød, egg og marmelade. Det smakte fortreffelig! Dette er en organisasjon som satser på å hjelpe handikappede inn i arbeidslivet, slik at tigging ikke blir eneste utvei. Navnet stammer fra en historie om en munk som gikk og kastet sjøstjerner(starfish) tilbake i havet etter en storm. Noen sa til ham at det hjalp så lite, det gjorde ikke noen forskjell i og med at det var skylt så store mengder sjøstjerner på land. Men munken ville ikke gi seg, for de sjøstjernene jeg kaster uti gjør det en stor forskjell. Moralen er at man ikke kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Derfor er det fint å kunne bruke gjestehus, hoteller, turoperatører og lignende som har en mening med det de gjør, utover å bare tjene penger til seg selv. Heldigvis er de også flinke til å anbefale hverandre, så be om råd, og studer brosjyrer og informasjonsmateriell som ofte er utlagt.
Kambodsja byr på mange opplevelser, la deg imponere og forundre over fordums storhet, flott natur og blide vennlige mennesker. Men Kambodsja har også sine skyggesider, overalt blir man ”overfalt” av barn som selger kort, fløyter, vann og lignende. ”Only one dollar! Please!”
Ofre for landminer ser man også, på noen av templene opplevde vi folkemusikkgrupper som var satt sammen av mineofre, og som satt og solgte CD og på den måten fikk penger uten å tigge. Tiggere så vi ikke på templene, men i byene kunne vi se dem.
I Phnom Penh er det jo også steder som Killing Fields, dødsmarkene, og Tuol Sleng, torturfengselet til Pol Pot. Disse stedene valgte vi rett og slett bort, feigt kanskje, men likevel.
Vi vil heller minnes de andre sidene av Kambodsja, og det gjør vi med stor glede.
Fakta om Kambodsja
Kongedømme. Kong Sihanouk, kronet i 1941.
Religion. Buddister, hinduister og muslimer.
Hovedstad. Phnom Penh, ca 1 mill innbyggere, i hele landet ca 12 millioner
Tidsforskjell. 6 Timer foran Norge, 5 om sommeren (sommertid)
Visum. Turistvisum 1 mnd gis ved innreise, koster $20, men det blir ofte forlangt 1000 bath.
Ta med 2 passfoto.
Valuta. Riel. I Praksis brukes amerikanske dollar, og også thailandske bath. Vekslepenger gis oftest som riel, kurs ca 4000 riel pr dollar. Det er greit å ha litt riel, ellers kommer man langt med dollar i små sedler. Kredittkort brukes mange steder på hoteller og der det er mange turister, men pass på å ha kontanter.
Reisetid. November og utover er en fin tid, men hele året kan brukes. Vær oppmerksom på at enkelte veier går i oppløsning når det regner mye, som tidlig på høsten. Men alle køer er selvfølgelig lengst i toppsesongen.
Reisemåte. Fly til Siem Reap er den behageligste måte å reise på, men ikke den billigste. Det går også an å reise med fly til Phnom Penh, og ta buss, drosje eller båt videre. Landeveien via Aranjapratet i Thailand til Poi Pet kan være anstrengende, men er rimeligere, og man får flere opplevelser på veien.
Etter hvert er det blitt et stort tilbud om ferdigpakkede turer rundt i Kambodsja,
Vaksiner. Ingen spesielle krav med mindre du kommer fra områder med gul feber. Malaria finnes flere steder i Kambodsja, sjekk med lege eller vaksinekontor før du reiser. Husk å bruke myggmiddel, og husk faren for solforbrenning, og å drikke nok væske.

Åse Steine
2676 Heidal

aesteine@online.no
mob 99464673

Les mer selv.
http://www.earthwalkers.no/nor/index.html
http://www.tourismcambodia.com
http://www.airasia.com
http://www.bangkokair.com
http://www.gotoasia.no/cambodia.htm
http://www.startour.no
http://www.orkide.no
http://www.talesofasia.com
http://www.thesmallhotel.info
http://www.starfishcambodia.org
http://www.cambodiapocketguide.com
http://www.childsafe-cambodia.org

Info om bilder.

Img-0166 Tuk Tuk sjåfør utenfor Earthwalkers guesthouse i Siem Reap.
http://files.reseguiden.se/files/81/rg_874981_r130,90.jpg
Img-0178 Over broen til Angkor Wat. Eventyret er i gang!
http://files.reseguiden.se/files/82/rg_874982_r130,90.jpg
Img-0202 Bayon
http://files.reseguiden.se/files/83/rg_874983_r130,90.jpg
Img-0234 Ta Prom http://files.reseguiden.se/files/85/rg_874985_r130,90.jpg
Img-0237 Ta Prom http://files.reseguiden.se/files/86/rg_874986_r130,90.jpg
Img-0525 Ku under parasoll på Ochheuteal beach i Sihanoukville.
http://files.reseguiden.se/files/87/rg_874987_r130,90.jpg
Del med andre:    

Skriv kommentar