Slik får du en billigere leiebil i sommer

Khaki
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Det blir bare mer og mer populært å oppdage et reisemål på egen hånd med leiebil, men om man er uheldig koster leiebilen mer enn både fly og hotell sammenlagt. Vi har derfor funnet frem reiseekspertenes beste knep som hjelper deg å få leiebilen så billig som mulig.
Publisert 1 juni 2012

Velg rett leiebilkontor

Det første problemet når man skal leie bil er å velge det kontoret som er nærmest flyplassen, men det er ofte dyrere på grunn av de høye kostnadene for å ha et kontor akkurat der. Om du dessuten skal være noen dager i byen du lander i før du reiser videre kan det også bli veldig dyrt å ha en bil du ikke bruker noe særlig parkert i flere dager.

Enveisavgift

Å leie bil i en by og levere den i en annen er iblant både praktisk og nødvendig, for eksempel om man skal kjøre på tvers av USA. Men man skal vite at leiebilfirmaene ofte tar godt betalt for enveisleie. Et billigere alternativ er å hjelpe leiebilfirmaene å kjøre bilene tilbake til rett kontor, men da må du kjøre korteste vei og det blir ingen tid til overs for sightseeing.

Søk etter priser på nettet

Istedenfor å søke etter bra priser hos alle de forskjellige leiebilfirmaene kan du benytte deg av en søkemotor som for eksempel Reiseguiden.no. Denne typen av søkemotorer leter etter de beste prisene hos flere leiebilfirmaer på en og samme gang og du kan spare både tid og penger. Det høres kanskje merkelig ut, men leiebilprisen kan endres flere ganger på en dag, derfor er det alltid bra å sjekke prisene flere ganger.

Finn rabatter og kampanjer

De beste prisene får du tilgang til om du følger med på leiebilfirmaenes spesielle kampanjesider og twitter-konto. Det er her de presenterer tilbud som er så bra at de ikke vil annonsere det. Ofte har man ekstra bra tilbud i forbindelse med langhelger for å promotere et spesielt bilmerke.

Bestill hjemmefra

Det blir nesten billigere å bestille en leiebil hjemmefra enn om du bare går inn på første og beste leiebilkontor når du kommer frem. Noen ganger kan man også få leiebilen ekstra billig i forbindelse med at man bestiller hotell eller flybilletter.

Ekstrautstyr kan koste mye

Når man leier bil får man ofte tilbud om å legge til ekstrautstyr som GPS, barnestol eller skistativ. Men å leie en GPS for 100 kroner per døgn i to uker er like dyrt som å kjøpe en egen GPS. Noen leiebilfirmaer har spesielle “plus-pakker” som kan være et bra kjøp om du da slipper å betale for ekstra førere eller andre utgifter som du uansett hadde vært nødt til å legge til.

Andre rabatter

Skriv en liste med alle organisasjoner og foreninger du er medlem i og sjekk hjemmesidene deres om de tilbyr noen form av rabatt. Leiebilfirmaene har avtale med flere hundre forskjellige foreninger og det er ganske stor sjanse for at du kan få en eller annen form for rabatt. Er du student eller pensjonist kan det også finnes spesielle rabatter. Er du medlem i et flybonusprogram kan det også være mulig å leie en bil med poengene du har der.

Velg rett sesong
Priser på leiebiler kan variere mye avhengig av etterspørsel. På store turiststeder kan man få en leiebil veldig mye billigere i lavsesong. Når det er lavsesong varerier fra sted til sted. I for eksempel Florida er prisene lavest på våren og høsten mens øyene i Middelhavet har sin lavsesong på vinteren. I de fleste større byer her hjemme er det billigst å leie bil når det er helg, på sommeren og jul/nyttår.

Velg rett forsikring

I land som USA er ofte forsikringene like dyr som selve bilen. Sjekk med ditt forsikringsselskap hva du trenger av ekstra forsikringer. Betal alltid leien med et kredittkort for da får du en ekstra forsikring.

Velg rett leieperiode

Det er bra å være fleksibel når man skal leie bil. Ofte kan det være billigere å leie en bil i en hel uke enn bare 3-4 dager. Det kan også finnes bra tilbud for en måned eller kanskje bare en helg. Uansett hvor lenge du har leid bilen er det veldig viktig at du leverer den i rett tid. Straffeavgiften for å levere for sent kan bli veldig høy.

Gjør en ombooking

Det kan lønne seg å fortsette å lete etter billigere alternativ også etter at du har bestilt en bil. Kontroller vilkårene for ofte er det veldig generøse avbestillingsregler slik at du kan avbestille bilen uten at det koster noe. Derfor er det verdt tiden det tar å lese det som står med liten skrift og være forberedt på å slå til om du finner et bedre tilbud.

Full tank eller ikke?

Det finnes ingen internasjonale regler for hva som gjelder når det det kommer til bensintanken i leiebilen. I Norge er det standard at tanken er full når du henter ut bilen – og den skal være full når du leverer den tilbake. I USA skal du levere tilbake bilen med full tank, men det er mulig å kjøpe til en tjeneste som gjør at de fyller den for deg – da til en høyere pris enn om du gjør det selv. I de fleste landene rundt Middelhavet er det ikke uvanlig at tanken er nesten tom når du henter bilen og du kan levere den med så lite bensin du vil.

Reiseguidens leiebilsøk

Her kan du sammenligne og bestille leiebiler fra alle de store leiebilfirmaene.


De billigste restplassene nå


Her finner du en leiebil å ha på ferien.