Paros – det beste av Hellas på én øy

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Foto: iStock
Paros er som et lite Hellas, med alt du kan ønske deg fra den greske øyverden; nyt hyggelige tavernaer, et bra uteliv, friske bad, historie, kultur og vakre utflukter på øyen.
Publisert 30 mai 2018

Her bor du

De fleste som besøker Paros, som tilhører den greske øygruppen Kykladene, bor i hovedbyen Parikia hvor man kan spasere mellom trange smug, skinnende hvite hus med blå detaljer og kirker. Du finner også et bredt utvalg av underholdning på barer, jazzklubber og livlige nattklubber som ligger som et perleskjede langs havnepromenaden. De som vil bo i et roligere område bor ofte til landsbyen Naoussa som ligger i en skjermet bukt med en pittoresk liten havn hvor fargerike fiskebåter står tett i tett. Med et stort utvalg av tavernaer langs kaien som serverer dagsfersk fisk er mulighetene for minnerike lunsjer og middager svært gode. I senere tid har byen vokst og har nå et større utvalg av alt fra restauranter til butikker, uten at den tidligere sjarmen er blitt noe mindre.
Finn hotell på Paros.

Spis godt

Med tavernaer rett ved vannet, frodige gårdsplasser og genuin gresk stemning på restauranter som serverer alt fra oliven, fetaost, scampi, fersk fisk og moussaka til tzatziki, souvlaki og mye mer, kan vi konstantere at det ikke er spesielt vanskelig å spise seg god og mett på Paros. Det eneste som kan bli vanskelig er å velge hvilke av alle de koselige tavernaene man vil teste ut, men det kan vel anses som et luksusproblem.

Uteliv og utflukter

For den som vil ut og svinge seg etter en deilig middag så har utelivet på Paros en god del å tilby – spesielt i Parikia, men også i Naoussa. Andre morsomme ting å gjøre på ferien på Paros er å besøke den populære sommerfugldalen, eller ‘Petaloudies’ som den heter på gresk. Dalen er en grønn oase som gir et deilig avbrekk fra den greske varmen. Du ser det ikke før du kommer nærme – men her kryr det av sommerfugler. Når de er stille er vingene deres nemlig godt kamuflert, men når de flyr lyser vingene deres vakkert i rødt.

Historie og kultur

På Paros ligger også en av Hellas' eldste kirker, den bysantinske kirken Ekatontapyliani. Ekatontapyliani betyr “med hundre porter”, men regner man på det så kommer man (kanske ikke så raskt) frem til at det kun er 99 stykker. Det påstås at den dagen den siste porten ble funnet så skal Istanbul igjen bli gresk. Kirken består egentlig av tre kirker som med tiden har blitt bygget sammen, der den eldste delen stammer fra 300 år før Kristus. I forbindelse til kirken finner du også et museum for den som vil lære seg mer om kirkens historie.

Bad hele dagen

Det finnes mange herlige strender på Paros og du burde absolutt reise rundt øya en dag for å se dem. Rett ved fiskelandsbyen Naoussa ligger den barnevennlige og lagunelignende Kolymbithres med sine langgrunne strender som er omringet av heftige klippeformasjoner. Et godt tips er å ta med snorklemaske, og kanskje sykkel til å utforske det lille dyrelivet du finner rundt klippene. På det sørøstlige Paros ligger windsurfernes favoritt Golden Beach. Her finner du også alle tenkelige fasiliteter. Den som vil bade nært hovedbyen Parikia kan for eksempel besøke Parasporos som ligger sør for byen, eller Livadia hvor det også finnes en mengde tavernaer, butikker, kaféer og barer.

Utforsk øya på egen hånd

Å leie bil, moped eller sykkel er perfekt på Paros. På den måten kan du oppdage byer, strender og andre severdigheter i ditt eget tempo. Her kan du for eksempel stoppe på en hyggelig taverna for å spise lunsj og bare ta dagen som den kommer. Et bra stopp å få med seg er fiskelandsbyen Piso Livadi og Lefkes som ligger midt på øya. Sistnevnte var en gang i tiden hovedstad på øya, og er vel verdt et besøk for å komme bort fra andre turister og oppleve litt gresk hverdagsliv. Fra Piso Livadi går det båter til for eksempel den vakre øya Naxos. Tenk på å kjøre forsiktig, veien er ofte smale med høye stup og fjell på alle kanter.
Finn leiebil på Paros her.

Slik kommer du deg hit

Til Paros reiser man med båt - reiser du med charter lander du på Santorini og blir så transportert til båthavnen. Fergene til Paros går ofte og det er lett å ta seg både til og fra Santorini, men også til nærliggende øyer som Naxos og Ios. Et annet alternativ er å fly til Athen og deretter ta en hurtigbåt på 2,5 timer til Paros, eventuelt fly fra Athen til Paros flyplass.

Finn charter til Paros her.
Finn fly til Paros her.
Finn restplasser til Paros her.


Tilbud – Hellas