Nybegynnerguide til Karpathos

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Shutterstock
På denne øya finner du noen av Hellas aller vakreste strender, blåmalte utemøbler i kjent gresk stil og en rolig atmosfære. Vi guider deg til sommerparadiset Karpathos.
Publisert 5 juni 2023

Den vesle øya Karpathos dupper i turkiskt vann og er en del av øygruppen Dodekanesene, sammen med Rhodos, Kos og flere mindre øyer. Selv om det går charter til Karpathos, er det likevel et stille og rolig reisemål. Karpathos er mest kjent for sin dramatiske natur, sine mange vakre strender og avslappede tempo. Her er en liten nybegynnerguide til øya.

1. Her bor du – Pigadia og Lefkos

Øyas største by er Karpathos by, også kjent som Pigadia, og det er her det er flest hotell å velge mellom. Flyplassen ligger bare en kort busstur fra byen. Pigadia har en fin strandpromenade med restauranter, barer og kafeer, og rett øst for byen finner du den lange stranden der de fleste hotellene ligger. Vil du ha alt er det her du skal bo. Vil du bo svært bra, men klarer deg med noen få tavernaer og en superfin sandstrand, kan du velge å bo i Amopi. Dette er et veldig populært område for barnefamilier, og det er likevel ikke lengre inn til Pigadia enn at man kan ta seg dit på kvelden for å spise middag. Et tredje alternativ er den lille fiskelandsbyen Lefkos på øyas vestkyst, som har en helt fantastisk strand.
Sammenlign hotell på Karpathos

2. Severdigheter: Fjellbyen Olympos og fiskebåtene i Finiki

Et populært sted å besøke når man er på Karpathos er fjellandsbyen Olympos som ble grunnlagt på 900-tallet. Siden da har tiden nesten stått stille her på grunn av at byen er så isolert. Havnebyen Diafani ikke langt bort er også verdt et besøk, i tillegg til den gamle hovedstaden Aperi er bygd inne i en ravine og ikke er mulig å se fra havet. Karpathos har også et arkeologisk museum i Arkasa og et folkemuseum i Othos om du vil lære litt mer om øyas historie. Øyas vakreste solnedgang ser du i byen Pyles. Ta også turen til havnebyen Finiki, som ligger 30 min fra Karpathos by. Her kan du spise dagsfersk fisk som leveres direkte til restaurantene fra de mange fiskebåtene i havna.

3. Ut på havet – til bilfrie Chalki

Som på de fleste andre greske øyer får du mange av de beste opplevelsene til sjøs. Ta båten til naboøya Chalki som bare har 300 innbyggere og ingen biltrafikk, eller dra på en båttur rundt øya der man gjør flere strandvisitter i løpet av dagen. I tillegg kan man hoppe rett i det klare vannet fra båten – det blir ikke mer sommerfølelse enn det.

4. Strender

Er det noe Karpathos har å by på, så et det strender – den ene vakrere enn den andre. Apela Beach sies å være en av de vakreste i Hellas med sin fine sand, og hit kan du ta badebåten fra Pigadia. Vil du ha en øde strand skal du dra til Diakoftis Beach som du bare når med bil eller moped. Her er det ingen tavernaer eller solstoler, men krystallklart vann og en utrolig fin sandstrand. En strand som er populær blant lokalbefolkningen er Agios Nikolaos, langgrunt og herlige bølger. Foretrekker du rullesteinstrender burde du dra til den lille stranden Ahata som ligger nord for byen Aperi. En spesiell strand er lille Kastelia som ligger litt bortgjemt nedenfor hotellet Aegean Village, du ser den ikke fra veien, men gå ned trappen så finner du den. Kyra Panagia-stranden har du nok sett på mange bilder, den har fått sitt navn fra kirken med det røde taket som ligger ovenfor. Stranden er veldig populær og her er det perfekte snorklingsmuligheter i det krystallklare vannet.
Finn leiebil på Karpathos

5. Shopping på Karpathos

Den beste shoppingen finner du naturlig nok i Pigadia, blant annet flere gullbutikker med mye bedre priser enn hjemme i Norge. Her ligger også den populære butikken Dia Chiros som selger malerier og kunsthåndverk av kunstnere fra hele Hellas. Det finnes også mye fint å kjøpe i Olympos, som urter, krydder, olivenolje, håndbroderte duker og annet håndverk.

Slik kommer du deg hit

Fra Norge får du charter til Karpathos med Apollo. Fra flyplassen utenfor Pigadia tar det 15 minutter til Amopi, 25 minutter til Pigadia og 45 minutter til Lefkos. Det enkleste er å følge med transferbussen, men taxi finnes også. Flyreisen til Karpathos tar cirka 4 timer fra Oslo.

Charter til Karpathos
Restplasser til Karpathos
Fly til Karpathos


Charter til Karpathos