Med maten i fokus

Ellinor
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Christian Alsing
Foto: sperlbauer, medlem siden 2006
Foto: Thinkstock
Foto: Wright Brothers
Foto: Thinkstock
Noen byer er helt enkelt bedre matreisemål enn andre. Vi guider deg til noen favoritter – fra København til Marrakech.
Publisert 9 mars 2012

Å spise på hyggelige restauranter, smake på lokale spesialiteter og besøke markeder og delikatessebutikker er en viktig del av reisen for alle matfantaster der ute. Her tipser vi om fem reisemål som tilbyr alt fra Michelinstjerner til spennende gatemat.

1. København

Nordens mathovedstad har ti restauranter i Michelinguiden 2011. Gourmetrestauranten Noma har to stjerner og har blitt utnevnt til verdens beste restaurant to år på rad. Men alt handler ikke om Michelinstjerner og gourmetmat i Danmarks hovedstad. Du kan la deg friste av mat fra hele verden og det finnes noe i alle prisklasser. København er full av bra brunsjrestauranter og puber. I månedsskiftet mellom august og september arrangeres Copenhagen Cooking som er Skandinavias største matfestival. Og gå for all del ikke glipp av å spise et smørrebrød som nesten er landets nasjonalrett.
Slik kommer du deg hit: Bor du på Østlandet kan du enkelt ta danskebåten til København, men du kan selvfølgelig fly også, enten direkte eller med en mellomlanding.

2. New York

I New York finner du alt fra topprestauranter med Michelinstjerne til fantastisk gatemat med inspirasjon fra hele verden. Den franske stjernekokken Daniel Boloud har flere restauranter i New York, deriblant Daniel som har hele tre Michelinstjerner, og ofte omtales som en av de beste restaurantene i verden. Men det beste med New York er likevel den herlige miksen, og blant alle matopplevelser kan du smake på alt fra en bagel-frokost på en klassisk diner, til å stå i kø ved Magnolia Bakery for å smake på en av deres populære cupcakes som ble kjent i tv-serien Sex and the City. Om du elsker markeder skal du ikke gå glipp av matmarkedet på Union Square som har åpent annenhver dag hele uken. Markedet ble arrangert for første gang i 1974 da noen få bønder kom hit for å selge sine råvarer, men i dag kan det stå så mange som 140 forskjellige produsenter her.
Slik kommer du deg hit: Det går direktefly til New York fra Oslo med SAS og United/Continental Airlines. Andre flyruter finnes også med et stopp på veien i for eksempel London, Amsterdam eller Frankfurt.

3. San Sebastian

I Baskerlands matmekka San Sebastian tar man mat på alvor, og det er mange Michelinstjerner her, men du trenger ikke å gå på en gourmetrestaurant for å smake på områdets delikatesser. Sats på tapas, eller pinxtos som de heter her, så kan du du prøve nye godsaker til du er stappmett uten å ruinere deg. Med havet på den ene siden og landsbygden på den andre siden har San Sebastian perfekt beliggenhet for å få tak på gode råvarer. Til dine pinxtos drikker du gjerne lokal vin, txakoli, eller et kraftig riojavin. Om du blir lei av å bare spise har både San Sebastian og nabobyen Biarritz herlige strender – et mekka for surfere.
Slik kommer du deg hit: Du kan for eksempel fly til Bilbao fra Oslo via Paris, Brüssel eller München.

4. London

Gastropuber, markeder og spennende delikatessebutikker gjør at London er et supert matreisemål. Borough Market i nærheten av London Bridge er en selvfølge for alle matinteresserte (eller sultne!). Her finner du alt du trenger til pikniken eller middagen, og du kan også kjøpe små smakebiter fra en av de mange bodene. Stikk innom Wright Brother´s Oyster & Porter House, som ligger vegg i vegg med markedet, om du er glad i skalldyr og fremfor alt østers. Det mulitkulturelle London er en herlig blanding av mat fra hele verden, men de seneste årene har den største trenden vært å sette fokus på det britiske kjøkkenet. Rettene er ofte økologiske og rustikke, og råvarene er nærprodusert. To populære gastropuber er Harwood Arms i Fulham og Bull & Last i Kentish Town.
Slik kommer du deg hit: Ryanair flyr til London Stansted fra Rygge flyplass. Norwegian har direktefly til London Gatwick fra Trondheim, Ålesund, Stavanger, Bergen og Oslo. SAS og British Airways flyr direkte fra Oslo til London Heathrow.

5. Marrakech

Marrakechs gamle bydel, medinaen, er full av inntrykk, smaker og lukter. Torget Djemaa El-Fna er byens pulserende hjerte og en bra plass å sette kursen mot på kvelden når du skal spise middag. Matosen ligger som et lokk over hele torget og det finnes massevis av små “hull-i-veggen”-restauranter å velge mellom. I nærheten av torget ligger også den tradisjonelle souken. Couscous er veldig vanlig her og serveres ofte sammen med gryteretten tagine. Matretten har fått sitt navn fra gryten den tillages i og kan inneholde blant annet lam, kylling eller fisk. Vil du ha et minne for livet skal du bli med på et av de mange matkursene som finnes i Marrakech.
Slik kommer du deg hit: Norwegian har direktefly fra Oslo, men du kan også fly via for eksempel Paris med Air France eller Royal Air Maroc.

Billige flybilletter

Populære hotell