Kambodsja – genuint og vakkert

Annebente
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Se for deg milevis med hvite sandstrender, krystallklart vann og en smilende lokalbefolkning. Når du topper dette med et av verdens underverker, en rik kultur og en sterk historie har du kommet til tempellandet Kambodsja.
Publisert 23 august 2017

Det er lenge siden ryggsekkturistene oppdaget dette vakre landet. De siste årene har det også vært mulig å dra på organisert pakkereise hit, til Gudekongenes rike. Etter tiår med krig og grusomheter har freden senket seg over Kambodsja. Nå kan du oppleve tempellandet med et pulserende folkeliv, en sterk historie og late dager på stranden. Prisnivået er lavt for oss nordmenn, så her får du mye for pengene. I Kambodsja får du en drømmeferie til minipris!

Du blir møtt med et smil

Til tross for at befolkningen har opplevd år med grusomheter og stor fattigdom, vil du bli møtt med en smittende optimisme. Smilene sitter løst og de er oppriktig interessert i deg, og ikke bare i pengene dine. De vil gjøre alt de kan for at ditt opphold skal bli innholdsrikt og minneverdig.

Et tropisk paradis

I badebyen Sihanoukville kan du nyte milevis med hvite sandstrender omkranset av krystallklart vann og frodig vegetasjon. Her er det strandbarer og hengekøyer så langt øyet rekker. På de fleste strender i området kan du leie båt med mannskap for noen timer eller hele dagen. De kan ta deg med til de vakre og uberørte tropiske øyene utenfor kystlinjen. Tar du deg turen litt utenfor sentrum kan du få stranden helt for deg selv. Blir du lei av strandlivet kan du ta gå på skattejakt på det lokale markedet, eller kanskje en utflukt til nasjonalparken Ream frister?

Øyparadiset Koh Rong

Ikke dra til Kambodsja uten å ta 2-3 dager på en av Koh Rong-øyene. En kort tur med hurtigbåt fra Sihanoukville ligger de to øyene Koh Rong og Koh Rong Samloem. Koh Rong er den største øyen med flest besøkende med flere fasiliteter. Koh Rong Samloem har ingen Wifi på øya og færre mennesker, som også kan være en fasilitet i seg selv. Bo i trehytter hvor du kjenner havbrisen fra sengen, bad i krystallklart vann, utforsk jungelen på øya eller padle rundt øyen med kajakk og finn din egen private strand.

Siem Reap - En liten by med et stort hjerte

Med et rikt natteliv, velsmakende mat og et utgangspunkt for mange av Kambodsjas store attraksjoner, er Siem Reap en liten by med et stort pulserende hjertet. I den lille byen nord i Kambodsja, finner du alt fra internasjonale og stilfulle hoteller til enkle overnattingssteder for ryggsekkturistene. Bare et steinkast unna, er det ekstraordinære tempelet Angkor Wat – verdens største religiøse kompleks. Å se soloppgangen stige over tempelet er verdt å stå opp midt på natten for. Mens du er her må du også sjekke ut tempelet Ta Prohm – “jungeltempelet” – hvor store trær, røtter og vill jungel har tatt over tempelet og får det til å se ekstra mystisk ut. Når du er i Siem Reap anbefales det en utflukt til en av de flytende byene midt ute i innsjøen Tonlé Sap.

Et av verdens underverk

Det verdensberømte tempelet Angkor Wat er nasjonens stolthet. Det er hjertet og sjelen i Kambodsja, et nasjonalt symbol og et av de mest spektakulære bygg som har blitt reist av mennesker. Et besøk hit er en storslått opplevelse som tar deg med tilbake til 1100 tallet når det først ble bygget. Her får du et innsyn i en stor kultur som har satt imponerende spor etter seg. Det er et av verdens største byggverk og er bokstavelig talt ”himmelen på jorden”. Tempelet befinner seg i ruinbyen Angkor noen kilometer nord for byen Siem Reap. I området ligger templene som perler på en snor, så beregn god tid når du kommer hit.

Flytende landsbyer midt ute i innsjøen

Trenger du en pause fra Kambodsjas mange templer, kan du besøke en av de flytende landsbyene. Den mest kjente av disse er Chong Kneas som du kan besøke fra Siam Reap. Midt ute på Tonlé Sap-sjøen er det et yrende liv. På hundrevis av båter, lektere og prammer er det et yrende folkeliv med markeder, butikker, skoler og hjem. En verden så ukjent for oss nordboere, men så riktig for lokalbefolkningen som lever sitt liv på sjøen. Her bor folket midt oppe i matfatet og lever av og med sjøen.

Phnom Penh – åpner alle sansene

I området rundt hovedstaden Phnom Penh finner du sporene etter Pol Pots grusomheter som skjedde i perioden 1975-1979. Byen som en gang ble kalt ”Østens Perle” har igjen reist seg og tatt sin plass blant de hippe hovedstedene i regionen. Med en forlokkende kafékultur, travle barer og førsteklasses mat er Phnom Penh igjen blitt en pulserende by. Hovedstaden kan også være et angrep på sansene til oss nordboere. Motorsykler i full fart uten hensyn til fotgjengere, markeder med ukjente dufter og lyden av byens larm brer seg gjennom gatene. Dette kaoset som er en selvfølge for lokalbefolkningen, er en fasinerende opplevelse for turistene. En av de mest besøkte severdighetene i Phnom Penh er Royal Palace og Silver Pagoda. Ta gjerne omvisning med guide, så får du med deg den spennende historien bak palasset.

Lokale marked

Når du er i Kambodsja må du få med deg et av de mange lokale markedene. Der selges det alt fra mat til smykker, klær, silke, buddafigurer og suvenirer. Hva med et grisehode eller nystekte insekter? Et virvar av lyder, lukter og inntrykk som må oppleves!

Mat og drikke

Maten i Kambodsja kan ligne på maten i Thailand, men med litt mindre krydder. Ris og ferskvannsfisk er en viktig del av kostholdet. Etter mange år under fransk protektorat har bagetten fått sin faste plass i Kambodsja. Bagetter er ofte brukt til å lage paté eller vegetabilske smørbrød til frokost.

Sesong

Vinter/vår er den beste tiden å reise på. Da unngår du regntiden som varer fra mai-september.

Slik kommer du deg til Kambodsja

Nordmenn må ha visum for innreise til Kambodsja, og man kan enten ordne det før man reiser eller så kan kan man kjøpe det ved ankomst på de to internasjonale flyplassene. Det går ingen direktefly til Kambodsja, så man får regne med minst en mellomlanding. Den kjappeste reisen fra Norge går via Bangkok og da lander man i hovedstaden Phnom Penh. Flyreisen tar cirka 14 timer fra Norge. Den enkleste måten å ta seg rundt i landet er med buss, taxi som man deler med flere andre eller båt.

I vår søkemotor finner du din reise til Kambodsja:
- Flybilletter til Kambodsja
- Hotell i Kambodsja


Fly til KambodsjaReisetilbud - Eksotiske reiser