Amorgos – en hemmelig favoritt

Famlofquist
Medlem siden 2006, besøkt 20 land

Foto: iStock
Bad fra klipper og rett ned i azurblått hav, nyt gresk frappé og spill backgammon på tavernaen nede i havnen. Reiseguidens medlem Cecilia (Famlofquist), oppdaget Amorgos etter sin første øyhopping i 2005. Her guider hun oss til sin greske favorittøy!
Publisert 23 april 2018

Amorgos tilhører øygruppen Kykladene. Øyen er fortsatt litt utilgjengelig i forhold til mange andre øyer i den greske øyverdenen, noe som gjør den mer fredfull og attraktiv for mange. Her finnes mengder av fine klipper å bade fra, den pittoreske landsbyen Chora og så klart klosteret Panagia Chosoviotissa, som er med i James Bond-filmen ”For Your Eyes Only”. På Amorgos kan man gjøre mer enn å sole seg og bade. Her finner du fine turstier, små landsbyer og utsiktsplasser å utforske fra en moped. Serpentinveiene vekker en nysgjerrighet da man ikke vet hva som venter rundt hjørnet. Praktfulle utsikter som får hjertet til å stoppe. Høydene og utsikten får det til å pirre i hele kroppen. Her kommer noen tips på veien som gjør Amorgos til den utrolig vakre og unike øyen den er.

Havnelandsbyen Katapola

Den fantastiskte havnelandsbyen som dufter av hav og som har en utsikt som tar pusten fra deg. Her kan man få oppleve solnedganger som ikke finnes på mange andre steder og båtene kommer inn noen ganger om dagen med både nye besøkere og mat til øyen. Katapola er øyens største havnelandsby med en liten strand ved siden av havnen. Desto finere bademuligheter får man ved å ta badebåtene over til Plaka eller Maltezi. Fra klippebadet Maltezi er det krystallklart vann og perfekt for snorkling. Kveldene tilbringer man nede i havnen. Man kan man enkelt kjøpe seg god Gyros, slå seg ned langs havnekanten og nyte av havnelivet eller slå seg ned ved en av tavernaene langs havnen og nyte en gresk salat eller grillet blekksprut og bare nyte Hellas.

Øyrike på sitt beste

Baren Le Grand Bleu er et must når man besøker Amorgos og der kan man se filmen ” det store blå” hver kveld. En rundtur i bakgatene og et besøk i de små koselige butikkene lar deg finne den herlige roen som Amorgos er så kjent for.

Panagia Chosoviotissa

Et kloster utenom det vanlige – det går nesten ikke å ha vært på Amorgos uten å ha besøkt dette. Klosteret klamrer seg fast på klippene og akkurat som meg er det sikkert mange andre som lurer på hvordan man klarte å bygge dette ca. 300 m ovenfor vannoverflaten? Det hvite klosteret henger ut fra klippen og gjør at man nesten mister pusten når man ser det. Den snirklete steintrappen opp til klosteret gjør at en vannflaske er greit å ha med seg. Den beste tiden for et besøk til klosteret er på formiddagen, før solen er på sitt varmeste. Husk også på at både armer og ben skal være tildekket når dere besøker klosteret. Når du har kommet deg lengst opp i klosteret byr munkene deg på litt likør servert sammen med vann.

Amorgos badeperler

Det som skiller Amorgos fra mange av de andre greske øyene er at det finnes ingen solstoler, strandselgere og vannaktiviteter. Her er det snorkling, sykkelløp og fred og ro som gjelder. Øyen har mange fine små perler hvor du kan tilbringe de varme, solfylte dagene på. Husk solkrem og kanskje en egen parasoll. Det går busser til de fleste steder, men å ha en egen moped er smart siden bussene ofte ikke kjører helt ned og du kan forflytte deg hele dagen.

Agia Anna

En badebukt med en enestående utsikt og fantastiske bademuligheter. Her er deler av filmen ”Det store blå” spilt inn, og man kan forstå hvorfor. Svøm et stykke ut, legg deg på ryggen og bare nyt. Utsikten er fenomenal, klippene som troner utover havet og klosteret Panagia Chosoviotissa henger ut fra klippen.

Mouros

Nesten like vakker utsikt som Agia Anna. Her finnes en liten steinstrand, men også fine klipper og en del grotter å snorkle omkring i. Litt flere badegjester, men også langt fra fullt. Her finnes det en liten taverna som du kan nyte en gresk salat mens du beundrer det blå havet og klippeformasjonene.

Agios Pavlos

Noen kilometer før man når landsbyen Egiali i nord dukker denne fine odden opp med sitt krystallklare vann og kritthvite strand. Fine bade- og snorklemuligheter og en liten taverna ligger i like ved parkeringen.

Chora

Chora er Amorgos hovedlandsby og ligger noen kilometer fra Katapola. Her kan man vandre omkring i timesvis blant små smug og koselige kaféer. Det kan føles ut som en stor, men koselig, labyrint. Mer gresk enn dette blir det ikke. Heng litt på torget, ta en kaffe og sug in atomsfæren. Ta deg gjerne opp til de store vindmøllene ovenfor landsbyen og beundre utsikten.

Psst! 5 gode tips:

1. Eleni Rooms
Amorgos' absolutt beste hotell hva gjelder utsikt.
Bedre sted for en fantastisk solnedgang skal du lete lenge etter.
2. Captain Dimos i Katapola
”Beste pizzaen i byen”
3. Chora
Et ekte gresk postkort. Den fineste og koseligste landsbyen jeg har opplevd.
4. Lei moped
Det er en veldig bra måte å utforske øyen på.
5. Olivenolje
Kjøp med deg den nypressede olivenoljen fra øyen med hjem.

Slik reiser du hit

Fly til Athen eller Santorini og ta deretter båt ut til Amorgos. Det finnes både ferger og katamaraner som tar deg hit, men også mindre båter som er koselige å ta når været er på topp. Da får du bonusen av å se en del av de koselige øyene.

- Se fly til Athen
- Se fly til Santorini
- Se hotell på Amorgos


Tilbud – Hellas