8 grunner til å besøke Albania i sommer

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Apollo
Foto: Apollo
Foto: Apollo
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Albania er kåret til mest interessante ferieland av Lonely Planet og sies å være slik Hellas var for 20-30 år siden. Velkommen til ferieparadiset Albania.
Publisert 29 april 2019

Albania er kanskje ikke det aller første landet folk tenker på når de hører Middelhavs-ferie. Likevel har flere reiseselskap, blant annet Apollo, fått opp øynene for et attraktivt marked i kystbyen Saranda i Albania. Albania er kåret til mest interessante ferieland av Lonely Planet og sies å være slik Hellas var for 20-30 år siden – urørt og ekte. Hva er det som gjør Albania så spesielt? Vi har samlet det beste av Albania for deg.

Saranda – den albanske rivieraen

Albania byr på krystallklart vann og en vakker kystlinje, og Saranda er det mest populære feriestedet i Albania. Charteroperatører åpner sakte men sikkert ruter hit – og med god grunn. Med sine 290 soldager i året og sommertemperaturer som ligger på rundt 28 grader har kystbyen Saranda også kort vei til spennende arkeologiske utgravninger og en rekke naturopplevelser. Kos deg med en Tiranda – det lokale ølet – til en tier på en av de mange restaurantene og barene ved stranden. Strendene består av småstein, men du skal bare knappe 20 minutter med buss sørover før du er i Ksamil med sine flotte sandstrender.

Øyparadiset Ksamil

17 km sør for Saranda finner du strandparadiset og landsbyen Ksamil, med sine tre små drømmeøyer bare en svømmetur unna den turkise bukten og flere restauranter og barer med billig, avkjølende øl i sommerheten. Dette er også de lokales favorittsted å feriere på om sommeren. Fine sandstrender og mye fersk sjømat gjør Ksamil verdt et besøk.

Få turister

Selv 25 år etter at kommunist-regimet opphørte, og landet åpnet sine dører for resten av Europa, har Albania enda ikke blitt skikkelig oppdaget av de store turiststrømmene. Det har lenge vært populært hos italienerne, men andre turister har så vidt begynt å åpne øynene for dette interessante landet, og det spås at Albania etterhvert vil blomstre av turisme. Men inntil videre har landet beholdt sin autentiske sjarm. Dra hit før turismen blir like synlig som i Hellas, Kroatia og Tyrkia.

Snill for lommeboken

I Albania er det billig å spise ute, og du vil kunne få en billigere ferie her sammenlignet med land som Hellas og Tyrkia. Albania er muligens det eneste landet i Europa hvor en halvliter øl koster 10 kr, og du kan få en lunsj til 30-40 kr. En treretters middag for to med alkohol til koster rundt 400 kr. Her sprekker ikke feriebudsjettet om du prøver engang!

Middelhavs-inspirert mat

Det albanske kjøkken har hentet inspirasjon fra blant annet Hellas, med fetaost, oliven og lammekjøtt, men også mye fra det italienske kjøkken. Du finner også flere lokale spesialiteter her. Velg mellom et stort utvalg av skalldyr, pizza og risotto, samt lokale gryteretter og nasjonaldrikken raki. Du får kanskje ikke de dyreste, flotteste gourmetrettene her, men du får gode råvarer til en rimelig penge.

Utflukt til Det blå øyet

Det blå øyet er en 50 meter dyp vannkilde ca. 10 mil fra Saranda. Det har fått navnet sitt på grunn av at det minner om et stort blått øye – dypt blått i midten som en puppil, lyseblått ut mot kantene som irisen og med grønn vegetasjon som gir en illusjon av øyevipper. Det er flere lokale legender om den vakre vannkilden.

Saranda + Korfu = sant

Er du den som føler at Hellas er sommer for deg, så er Albania fortsatt et bra alternativ. Saranda kan enkelt kombineres med den ettertraktede greske øyen Korfu, som ligger omtrent en halvtime unna. Ta for eksempel en uke i Saranda og en på Korfu, og du får varierte omgivelser og opplevd to land i én og samme ferie.

Historie og landemerker

På grunn av isolasjonen landet levde under for noen knappe tiår tilbake, finner man alt fra glemte arkeologiske funn til landsbyer hvor tiden har stått stille. Under regimet var grensene stengt og ingen fikk reise ut av Albania. Dette gjør at Albania i et europeisk perspektiv var et u-land da grensene endelig åpnet, men det har bygget seg sakte men sikkert opp siden. Du vil kunne finne bunkerser i fjellene, og ruinbyen Butrint, som står på Unescos verdensarvliste, ligger rett nord for Saranda. Den er mer enn 2800 år gammel og ligger ca. en time unna med buss. Besøk også Lekursi-slottet som ligger på en høyde med utsikt til Saranda. Her har du god utsikt til både Ksamil-øyene og Korfu.

Nyttig informasjon

Det tar ca. 3,5 timer å fly til Saranda, og Apollo er blant de store norske turoperatørene som tilbyr charter-reiser hit. Du kan kun kjøpe lokal valut (lëkë) i Albania, så ta med Euro og veksle i lokal valuta når du kommer ned. Mange restauranter tar også Euro. Hoteller og større spisesteder godtar normale kort, men ha alltid med kontanter for sikkerhets skyld.

I Reiseguidens søkemotor finner du alle reiser til Albania:
- Charter til Albania
- Fly til Albania
- Hotell til Albania
- Leiebil i Albania


Albanias beste charter-tilbud