10 tips til høstferie på hjemmebane

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Når det er tid for høstferie i uke 40 og 41 velger mange av oss Norges-ferie. Vi har samlet 10 spennende tips til hva du kan gjøre i eget land i høstferien.
Publisert 22 juli 2019

Vi er heldige å bo i et land hvor sterke farger som rødt, gult og oransje pryder den norske naturen om høsten, og norgesferie er blitt mer populært enn noen gang. I år faller høstferien på uke 40 og 41, altså 30.september-4.oktober og 7-11.oktober. Tenn lys, hent en kopp kakao og kom i stemning for å planlegge høstferien med disse 10 ferietipsene.

1. Staycation / Daycation

Utforsk en ny bydel, dra på en café eller restaurant du aldri har vært på (hent inspirasjon fra Instagram, TripAdvisor eller blogger) eller finn aktiviteter i egen by du sjelden prøver ut. Hva med å ta turen på et museum, dra på klatring, se en utstilling eller bare campe i marka med kakao og noe god mat og se på høstfargene? Ta en Daycation på The Well spa utenfor Oslo, som tilbyr dagsspa for de som trenger en pause, eller ta inn på en rekke andre spa rundt om i Norge. I Oslo kan også The Thiefs' spa og Grand Hotels spa anbefales for et dagsopphold. En liten flukt fra hverdagen vil fylle deg med masse god energi til å ta med inn i høsten.

2. Opplev en ny norsk by

Besøk en eller flere av våre kjente og kjære byer som Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Lofoten er ved flere anledninger kåret til verdens vakreste øygruppe, blant annet av National Geographic, og er vakker og med færre turister i høstsesongen. Eller hva med en høsttur til de tradisjonelle sommerbyene, slik som Stavern, Tønsberg og Arendal, som tidligere havnet som topp 3 i vår Sommerby-konkurranse? Vårt vakre land har et mangfold av byer og tettsteder som bare venter på å bli oppdaget.

3. Hyttetur / Gå fra hytte til hytte

Hyttetur er alltid en hit. Dra på en privat hytte med familien, kjæresten eller hele vennegjengen, eller benytt deg av Turistforeningens gode tilbud på turisthytter. Turistforeningen gjør det morsomt og billig å reise på hyttetur. Fra 100 kroner natta og oppover kan du overnatte på mer enn 500 hytter landet rundt og utforske Turistforeningens forslag til rundt 20.000 kilometer med merkede sommeruter over hele landet. Hva med turen Preikestolen – Lysefjorden – Flørli – Kjerag på 3 dager, som er 50 km lang med en utrolig flott utsikt med på kjøpet? Eller den 4-5 dager lange turen fra Kinsarvik – Stavali – Hårteigen – Trolltunga? Disse og nærmere 9000 andre turforslag finner du her. Du bor i turisthytter med flere andre turgåere hvor dere kan sitte foran peisen og dele historier – en veldig sosial måte å oppleve norsk natur på. Vakker natur og trening i ett – det liker vi!

4. Koselig hotellweekend

Steng dere inne i høstmørket og kos dere i en myk hotellseng med roomservice og filmer, og utforsk byens opplevelser, kulturtilbud og restauranter når dere blir rastløse. Mange hotell har såkalte pakker, som er pakker som kan inneholde 1-2 overnattinger kombinert med 3-retters middag, inngang til spa, romantiske overraskelser på rommet og andre fordeler til en fin pakkepris. Book kanskje også noen timer på spa for å pleie hud, avspenne muskler og bare slappe av. Det er det vi kaller en skikkelig avslappende ferie.
Se alle spatilbud akkurat nå.

5. Norsk gourmet langs “Matvegen” + 5 andre roadtrips

Ta deg en langhelg på 3-4 dager og legg ut på tidenes roadtrip i eget land! På Matvegen kan du nyte noen av Norges aller beste matopplevelser og tradisjoner. Her byr fjordene og kystene på et stort utvalg av norsk mat, god vin og idyllisk stemning både på restauranter og hotell. De historiske har flere ulike pakker, blant annet “Smaken av Østlandet” hvor dere bor på de historiske hotellene Engø Gård og Sundvolden Hotel, eller “Smaken av fjord og kyst” utenfor Bergen, hvor smaker fra kyst og fjord er knyttet sammen med to historiske perler; Solstrand Hotel & Bad og Bekkjarvik Gjestgiveri. Nyt lokale smaker og lær mer om norske mattradisjoner gjennom disse og flere spennende weekend-pakker. Om du ikke er så opptatt av mat, kan du også legge ut på en av disse elleville og vakre roadtripsene i Norge.

6. Eventyr for hele familien

Selv om sommeren er over er det fortsatt flere av landets familieparker som er åpne om høsten. Ta turen til Kristiansand Dyrepark, som holder åpent i hele oktober. I Dyreparken kan dere besøke Kaptein Sabeltann Skattekammer, se en rekke spennende dyr og bo i den autentiske sjørøverlandsbyen Abra Havn rett ved Dyreparken, med rom som er som hentet fra Sabeltanns univers. I Oslos høstferien, fra 30.september-4.oktober, holder Tusenfryd åpent fra kl 11-17. Her kan barn og voksne fryde seg i fartsfylte berg og dal-baner, skumle spøkelseshus og en stort utvalg karuseller for de små. Hundrefossen Familiepark i Lillehammer er åpen enkelte dager i starten av oktober. Her kan dere glede dere over 60 attraksjoner som passer barn og voksne, gjenoppdage folkeeventyret i Eventyrslottet og Ivo Caprinos Eventyrgrotte og dra på familierafting. På Langedrag Naturpark kan barna være med på rideleir i høstferien, med feltritt som hovedfokus. Parken holder åpent året rundt fra kl 10-18, og har muligheter for overnatting. Bestill hundekjøring, halv- eller heldags rideturer i fjellet, eller ta del i det dalige dyrestellet. Langedrag er et fint sted for barna å komme i kontakt med natur og dyreliv.

7. Dra på teltutflukt

Telttur = kvalitetstid. Pakk sekken med øl, kvikk lunsj, pølser og spyd og legg ut på en naturopplevelse dere sent vil glemme. Hvor vil du våkne opp? På et fjell med en spektakulær utsikt? Ved en stille innsjø? Kanskje tar du også med fiskestangen og fisker din egen ørret til middag? Nyt følelsen av stillhet, med bylarmen lagt igjen hjemme. Våre forslag er blant annet Hardangervidda, Rondane (Norges første nasjonalpark), Jotunheimen, Lofotfjellene, Nordmarka, Finnmarksvidda, Børgefjell nasjonalpark og Saltfjellet, med severdigheten Svartisen.

8. Oppsøk underholdningstilbudet i din egen by

Utforsk underholdningstilbudet i din egen by! Sjekk hvilke nye filmer som kommer på kino i høstferien, hvilke show og musikaler som går, og kanskje tar du en tur på opera eller ballett i selveste Operahuset i Oslo? Dra på spennende museer, som Folkemuseet, Vikingmuseet eller Astrup Fearnley-museet. Sjekk Ticketmaster for konserter, show og forestillinger i din by. Kanskje finner du også spennende kurs du kan slenge deg på?

9. Besøk UNESCOs verdensarv-steder i Norge

Visste du at Norge har hele 8 steder på UNESCOs verdensarvliste? Flere av dem kan også kombineres med en oppdagelses-weekend i en norsk by du ikke har besøkt før, for eksempel Bergen, Alta eller Røros. Her er Norges 8 verdensskatter:

1) Urnes stavkirke, kun en drøy times kjøring fra Sogndal.
2) Bryggen i Bergen.
3) Helleristningene i Alta.
4) Bergstaden Røros.
5) Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nerøyfjorden. Reis for eksempel fra Ålesund og Sogndal.
6) Struves Triangelkjede i Hammerfest.
7) Vegaøyan – 1 og en halv times kjøring fra Brønnøysund.
8) Rjukan – Notodden Industrial Heritage Site.

10. Hopp i det!

Hva med å gjøre høstferien til noe du aldri vil glemme ved å gjøre noe du aldri har gjort før? Dette er tiden! Har du alltid lurt på hvordan det er å hoppe i strikk i Rjukan? Eller sette utfor elven med elverafting? Høsten og vinteren er også den beste sesongen for dykking i Norge, tross for kaldere temperaturer – så hvorfor ikke kontakte ditt lokale dykkesenter? Liker du spenning og adrenalin, ta en tur på skytenbanen, eller kast deg utenfor høyden i Holmenkollen med “Kollensvevet” – hvor du zipliner hele 361 meter med en høyde på 107,5 meter, akkurat som om du skulle hatt ski på beina og satt utfor det berømte hoppet selv. Da får du i hvert fall en helt unik utsikt over Oslo! I natur-fagre Norge finner man er en rekke alternativer til aktiviteter utenom det vanlige, så her er det bare å utforske mulighetene i ditt nærområde!

Planlegg Norges-ferien hos Reiseguiden:

Se alle fly i Norge
Finn hotell i alle Norges byer
Finn leiebiler for en roadtrip i Norge


Tilbud – Høstferie

Norge Europa