Syk på reisen – hva gjør jeg?

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Hva gjør du når noen i reisefølget blir syk i et fremmed land der helsevesen, hygiene og språk ikke er slik som hjemme? Vi gir deg praktiske råd før, under og etter reisen.
Publisert 1 juli 2018

Før avreise – forbered deg godt og minimer risikoen for kaos på stedet

Allerede før du reiser til et annet EU-land for et kortere opphold bør du bestille et europeisk helsetrygdkort. Dette kortet gir deg rett til medisinsk hjelp, offentlig sykehus under et midlertidig opphold i et EU/EES-land, og du har da også rett til behandling på samme vilkår som de andre som er helseforsikret i landet. Noter at privat sykehus ikke omfattes av kortet. Du som reiser med barn bør tenke på at alle barn, uansett alder, skal ha et eget sykeforsikringskort. Kortet bestiller du enkelt på Helsenorge.no. Husk at det europeiske sykeforsikringskortet ikke er et alternativ til reiseforsikring, det dekker ikke kostnader om du reiser i et uttrykkelig formål om å få medisinsk hjelp og det garanterer ikke gratistjenester. I land utenfor EU/EES-området kan du ha rett til visse sykefordeler under forutsetning av at det er et konvensjonsland som Norge har avtale om omsorgspenger også. Kontakt forsikringsselskapet for å kontrollere dette. Selvfølgelig bør du før du skal reise også kontakte ditt forsikringsselskap for å kontrollere hva din hjemforsikring dekker.
Les mer om hva du bør tenke på innen EU her.

Under reisen – hit henvender du deg om du blir syk og dette betaler du

Blir du akutt syk på reisen, gjør som hjemme og ring ambulanse eller oppsøk lege snarest. Nødnummeret 112 gjelder i hele EU og du kan ringe gratis fra en fasttelefon eller mobiltelefon hvor enn du befinner deg i EU. Les mer her. Pass på at du eller noen i reisefølget kontakter ditt forsikringsselskap og også eventuelle reiseledere så snart som mulig. De har ofte oversikt på hva som gjelder og vet akkurar hvor du ska henvende deg. Skulle du av noen grunn ikke ha med deg ditt europeiske sykeforsikringskort har du også rett på omsorg, det det kan derimot bli mer komplisert med betaling og erstatning. I en nødsituasjon kan forsikringsselskapet hjelpe til ved å fakse eller maile et provisorisk sertifikat. I visse tilfelle må du kanskje betale full pris for helseomsorgen, så husk å være forsiktig med å skaffe den nødvendige dokumentasjonen når du er fremme på reisemålet, for eksempel legeattest og kvittering på utlegg for siden å kunne få erstatning når du kommer hjem. Det er viktig å huske at land er ulike når det gjelder betaling – i visse land må du betale direkte på legebesøket, i andre land ikke. Husk også at det europeiskae sykeforsikringskortet ikke dekker privat sykeopphold. Pass derfor på at sykepersonellet ikke behandler deg som ”privatpasient” og at de godtar det europeiske sykeforsikringskortet.
Les mer om hva som gjelder i EU her.

Etter reisen – hit går du for erstatning

Avhengig av reglene i landet du besøker får du iblant betale legen eller sykehuset på steder, og i blant ikke. Om du må betale for uplanlangt sykeopphold utenlands skal du søke om erstatning i det landet. Om du ikke har mullighet til å gjøre det under ditt besøk, kan du søke om erstatning i ditt forsikringsland når du kommer hjem. Etterbetalingen blir som regel enklere om du har med deg ditt europeiske sykeforsikringskort og viser det til sykepersonalet som behandler deg under utenlandsreisen. Dine kostnader erstattes i samsvær med de regler som finnes i landet der du fikk sykeopphold. Kontakt også ditt forsikringsselskap og/eller kredittkortselskapet, for eksempel VISA og Mastercard, som du har betalt reisen med.
Her finner du all informasjon du trenger for å reise trygt.

new]Här hittar du all information du behöver för att resa tryggt.

OBS!

Det europeiske helsetrygdkortet dekker ikke hjemtransport, fjellredning eller tyveri – så se til å ha en bra reiseforsikring som dekker slikt. Kortet gjelder heller ikke privat sykehus eller kostnader for planlagt helseopphold i et annet land.

Praktiske råd

Gode huskeregler å ta med seg på utenlandsferie er å ofte vaske hendene, ikke drikke direkte fra flaske eller brusboks (bruk sugrør) og se opp for mat som har ligget fremme lenge utenfor kjøleskap. Unngå også frukt som er vasket i lokalt springvann, samt softis/kuleis og isbiter i drinker som ofte produseres av lokalt kranvann.


Tilbud – Barn og familie