Publisert 20 oktober 2015

I november og desember kan det være kaldt og surt, men også koselig siden julen er rett rundt hjørnet. Det skal kjøpes inn julegaver, bakes og pyntes - alt i julens sanne ånd. For at du skal finne inspirasjon og den rette julestemningen har vi plukket ut noen koselige julemarkeder i Sverige.

Jul på Liseberg

Fra midten av november hvert år lyser Lisebergs millioner julelys opp Gøteborg. Ta karuseller, stå på skøyter eller ski, hils på i kaninlandet og migle rundt i alle bodene på julemarkedet. Har du ikke fått den riktige julestemningen enda, så får du det definitivt her. For å gjøre besøket ekstra koselig, ta “julpaddan” til Liseberg – en båt fylt med julemusikk, gløgg og en fantastisk utsikt til Gøteborgs attraksjoner fra havet. Julestemning er garantert! Spaser omkring i Middelalderbyen ved Eventyrslottet, det fredelige Lapland-området eller besøk julenissens julestue og legg igjen ønskelisten din.
Dato: Liseberg har varierende åpningstider fra 20.november - 30.desember. Pris: Entré 95 kr. Barn under 110 cm kommer inn gratis.

Julemarked på Jamtli

Jamtli julemarked i Östersund er en av Europas koseligste. Her, blandt de gamle fine husene, finner du hjemmelagde varer, mørket, ilden og snøen. Følelsen er magisk og minner mye om en gammeldags markedsplass. Barna kan treffe nissen, kjøre hundeslede og hest og slede. I år er det en spesiell utstilling med julebukker. Julemarkedet er åpent både dag- og kveldstid. Kos deg med gløgg og en riktig herlig stemning. Markedet besøkes av over 20.000 besøkende hvert år.
Dato: 4-6.december. Pris: Entré 70 kr per dag inkl. museets utstillinger. Tredagersbillett koster 130 kr. Barn og ungdom t.o.m 18 år har fri entré i selskap med voksne.

Julemarked på Skansen

Det tradisjonelle julemarkedet på Skansen i Stockholm er et koselig arrangement for hele familien. Markedet åpner første lørdagen i advent og fortsetter alle helger i advent. Her fylles bodene med mat, godsaker og julepynt. Inne i alle husene finnes det bål og juletrær blir dekorert og tent med julelys. På Skansen kan du også kose deg med Luciafeiring, juleverksted, julfeiring fra fortiden og juleorkester.
Dato: Helger i advent 28.november til 20.december. Pris entré: Voksne 150 kr, pensionister 130 kr og barn 6-15 år 60 kr, fri entré på julaften

Julemarked på Vadstena Slott

På Vadstena Slott finner du et skikkelig ekte og tradisjonelt julemarked, full av utstillinger med fokus på håndtverk. Du vil finne smeder, lysstøpere, tekstil- og håndtverkere. Det finnes også mange boder som har salg på oster, brød, gløgg og sennep. Dette er altså et perfekt sted å kjøpe julegavene og ingrediensene til julebordet. Du kan også passe på å få en guidet visning til slottet.
Dato: 26-29.november. Pris entré: 70 kr per person, barn under 12 år gratis.

Julemarked i julebyen Visby

Visby satser hardt på julen og fra slutten av november og frem til jul pågår det mengder med juletilstelninger. Julmarkeder, julekonserter, julebord og, nytt for i år, en levende julekalender. Hver dag åpnes en ny luke med musikk, dans, ild, et dikt eller en historie. Det største julemarkedet, Gotlandsjul, pågår på Wisby Strand 20-22.november og den 6.desember er det marked på Stora Torget. Julemarkeder på Stora Torget pågår fram til 20.desember.
Dato: Helger 20- 29.november samt 5-20.desember

Vi må også få med en liten utstikker, da den ekte nissen bor i Finland.

Hils på nissen i Finland

Alle vet at nissen kommer fra Finland, derfor feirer du julen best her. I Rovaniemi ved polarsirkelen kan du besøka Tomteland og hilse på den ekte nissen. Nisselandet er åpent året rundt, men det er høyt trykk i desember. Den store startmarkeringen av julen er 21.november. Den 23.desember er også en dato å huske på, da kan du vinke til nissen når han skal begynne sin reise for å dele ut julegaver til barna. Hit kommer det mer enn en million besøkende hvert år.
Dato: Åpent året rundt.

Tips gjerne om din favoritt blandt alle de koselige julemarkedene i Sverige!