Annons:
Annons:
Annons:
ANNONS:

Stine guider

Storbyweekend på Kroatias riviera

Se fler bilder Medlemsfoto: Hvarski_med Storbyweekend på Kroatias riviera

Split kan bli vårens storbyfavoritt

En reise til Split er god mat, fornøyelser, kultur, severdigheter og vakre strender med krystallklart vann. Vi guider deg til en av Kroatias vakreste byer.
Split er Kroatias nest største by og ligger omentrent midt i landet, på den Dalmatiske kysten, også kjent som Kroatias riviera. Hit kan du reiser på charterferie, men det er også et populært weekendreisemål.

Ut på eventyr i labyrinten

Det første du burde gjøre når du kommer til Split er å ta på deg et par gode sko og gå ut på oppdagelsesferd i de trange små gatene som ligger bak havnepromenaden. Her kan man kan gå rundt i timevis, og det hele er som en vakker labyrint. En del av dette området er det nesten 2000 år gamle palasset som tilhørte den romerske keiseren Diokletian. Det er Splits mest besøkte severdighet, men også hjem til mer enn 3000 mennesker. Palasset er bygd med hvit marmor og kalkstein, mesteparten fra øya Brac som ligger utenfor Split. Samme stein er også brukt til å bygge Det hvite hus i Washington DC. Inne i palasset kan du blant annet se to egyptiske sfinxer og St. Dujes katedral som er den eldste i verden, bygd år 305 e.Kr.

Uten mat og drikke...

Når du blir trøtt i bena er det perfekt å sette seg på en av de mange uteserveringene på havnepromenaden og ta noe kaldt å drikke. Skal du derimot spise er det bedre å holde seg til noen av de små restaurantene på bakgatene som oftest har bedre priser og skygge. Maten i Kroatia er veldig bra, og i tillegg til mange gode kjøtt og fiskeretter får du risotto, pizza og pasta som er like god som i nabolandet Italia. Gå ikke glipp av den lokale spesialiteten dalmatinski prsut, som minner litt om parmaskinke, og noen lokale oster. Til det kan du gjerne drikke kroatisk vin eller øl.

Storby + strand

Med tanke på at Split er en storby med veldig fint og varmt vær er det godt å vite at det finnes mange strender i nærheten av sentrum. Du kan gå til strendene Bačvice, Kaštelet og Kašjuni eller så kan du ta bussen til Bene. I høysesong bruker det å bli ganske fullpakket på Bačvice, men det er likevel en fin strand som det er enkelt å komme seg til. Ved de fleste strender er det flere restauranter og ikke minst iskrembarer med is i alle tenkelige smaker og farger, slik at du ikke trenger å gå sulten.

Bra og billig shopping

Liker du å gå i småbutikker som selger alt mulig mellom himmel og jord er det på de trange gatene bak havnepromenaden du skal holde deg. Her er det også mange skobutikker og suvenirbutikker. Den store shoppinggaten ligger også i samme område og starter på havnepromenanden. Den heter Marmontova og her ligger flere av de store kjedebutikkene. Prisene er bra, ofte en hel del lavere enn i Norge, også på kjente merker. Liker du å gå på markeder finnes det et med grønnsaker, frukt og mye annet godt og blandet som heter Pazar. Du finner det i starten av havnepromenaden.

Hotell eller leilighet

Split har mange flotte hotell, og spesielt i utkanten av byen ved havet kan man bo på store, flotte resorter med spa. Foretrekker man å bo  midt i smørøyet kan man leie rom hos en av de mange familiene som har leiligheter til leie. Er du heldig kan du få en superfin, nyrenovert leilighet i palasset, og prisene er som regel veldig bra. Har du ikke bestilt overnatting før du kommer hit finnes det flere reisebyråer ved bussterminalen i havnen som kan hjelpe deg med både hotell og leiligheter. Du kan også gå rundt selv å se etter de blå skiltene på husveggene med bilde av en seng. Det betyr at der leier de ut rom/leiligheter og da er det bare å banke på døren og høre om det er ledig.

Slik kommer du deg hit

I sommer kan du reise hit på charterferie med Apollo som har hoteller i utkanten av sentrum, alle ved havet. Norwegian har også direktefly til Split fra Oslo i perioden april til oktober, mens SAS flyr direkte fra både Oslo, Stavanger og Bergen i perioden mai til august. Fra Split flyplass tar det cirka 30 minutter inn til sentrum med buss eller taxi.

Relaterte bilder

Vært på en spennende reise?

Skriv en guide

Fakta Split

Befolkning: 176 314

Beliggenhet på kartBeliggenhet på kart

Vær Split

Split i september: Dagtemperatur 25 °C Badetemperatur 21 °C
Temperaturoversikt


Flybilletter til Split
Oslofra 1 169 kr
Bergenfra 1 912 kr
Stavangerfra 2 089 kr
Sandefjordfra 2 321 kr
Trondheimfra 2 504 kr


Her bor du bra i Split
fra 244 kr
fra 254 kr
fra 270 kr
Villa Angela **+  
fra 307 kr
fra 318 kr
fra 389 kr
fra 398 kr

Del med andre:    
Reiseguide til Makarska Rivieraen
Reiseguide til Makarska Rivieraen
av Stine, 11 mar 2013
Sommerens vakreste reisemål - Kroatias riviera har alt som vi nordmenn vil ha når vi skal på sommerferie. Stendene ligger som perler på en snor og det finnes massevis av ...
5 fine weekendbyer i Europa
5 fine weekendbyer i Europa
av Lina, 8 okt 2012
Spennende byer for deg som vil se noe nytt - Når man prater om weekendbyer i Europa er det først og fremst byer som Barcelona, Paris og London som nevnes. Vi har sett bortenfor ...
Sommer i sjarmerende Kroatia ☼
Sommer i sjarmerende Kroatia ☼
av Teresen, 8 jun 2016
Strålende sol, sjømat og krystallklart vann - Kroatia blir bare mer og mer og populært for hvert år, og det er lett å forelske seg i dette landet. Her får du en stor oversikt ...
Sommerens reiser til Kroatia
Sommerens reiser til Kroatia
av Nina, 18 mai 2016
Kroatia er et sikkert valg i sommer om du ønsker varmt vær, vakre strender og krystallklart vann – for ikke å glemme fersk sjømat på hvert hjørne og morsomme vannaktiviteter som ...
 
 
Alcaraz
Alcaraz

av Bluebird

Duvorna speglar sig.........
Duvorna speglar sig.........

av Fotobengt

Split
Split

av Helmuttan

Gammla stan
Gammla stan

av Mahirh

Split.
Split.

av Ivan

Hustak i Split
Hustak i Split

av Suziq

Hamn & Cafégatan
Hamn & Cafégatan

av Mahirh

Split
Split

av Hvarski_med

Split
Split

av Zoca

Pittoreskt
Pittoreskt

av Karinlorvik