Saranda – en albansk hemmelighet

Antah
Medlem siden 2012, besøkt 14 land

Man må ikke bruke mye penger dersom man skal unne seg litt sol og naturopplevelser i utlandet, og det beste av alt er at man trenger heller ikke å reise så langt. Reisemålet jeg har bestemt meg for å skrive om denne gangen er Saranda i Albania. Et lite sted i et land med stor personlighet.
Publisert 3 september 2012

Det er ikke så lenge siden Albania landegrenser ble åpnet for omverdenen, og skepsisen har vel alltid ligget på lur, som jeg tror det gjør hos folk flest når man nevner Albania. Men, juni, sommeren 2010 tok jeg allikevel turen til Saranda sammen med familien for å utforske stedet. Saranda er en uoppdaget perle på sørkysten av Albania med turkist vann så langt øyet kan se, og med nærliggende kritthvite sandstrender som strekker seg milevis langs den albanske kysten. Naturen og miljøet kan sammenlignes med det som finnes i Hellas ettersom dette ligger nærme deres grense, og vis a vis med Korfu. Men det er allikevel noe som skiller mellom Albania og Hellas, og det er at Albanias natur er urørt og ikke mye preget av turister, som jeg syns ofte kan gi en «falsk» følelse av hvordan landet egentlig er. I tillegg er det er mye historie som preger landet, alt fra antikkens Illyrerne, til Romerriket i år 200 BC., og kommunismens tid på 1990-tallet. Uansett hva man er på utkikk etter, kan jeg garantere deg at man finner det i Saranda. Det finnes noe der for enhver smak. Vi derimot ble så forelsket i byen at vi endte opp med å kjøpe en leilighet der.
- Se alle charterreiser til Saranda
- Se alle fly til Saranda (naboøya Korfu)

Bakgrunnshistorie

Saranda er en liten by på sørsiden av Albania, som grenser til Hellas og Det joniske havet. Med en gang man kommer til byen så legger man merke til det behagelige klimaet og det forlokkende havet, samt naturskjønne fjell som omringer hele byen. Når man strekker seg for å se ut mot havet så får man øye på den nordlige delen av den greske øya Korfu, som er lokalisert kun noen minutters båttur fra Sarandas havn. Ved sentrum finnes det en rekke restauranter, dagligvarebutikker, diskoteker, kafeer,og byen er like livlig på kvelden som på dagen. I de siste årene har byen opplevd en bygnings «boom», og det er mange fine og nye hoteller ved havet. Selve navnet Saranda stammer fra det greske navnet Agios Saranda, som betyr 40 helgener. Dette kommer av en kirke som ble bygget i den bysantinske perioden, dedikert til en helgen, Saint Quantara, som levde for mange hundre år siden. Saranda er hovedsakelig en katolsk by, og dermed finnes det mange klostre og kirker i Saranda og omegn. Det finnes ikke mye å gjøre i selve Saranda by bortsett fra sol og strand, men stedet er en av de mest turistvennlige i Albania, og det mye å se, både historiske steder og steder med naturskjønne omgivelser som er kun noen få minutter unna.

Hvordan komme seg rundt i Saranda?

Det som er rimeligst og til å anbefale dersom man har et lavt budsjett er å ta offentlig transport. Det finnes busser som har flere daglige avganger fra Saranda sentrum til kjente monumenter. Det er muligheter for å leie bil til en billig penge, og taxi er også lett tilgjengelig og rimelig dersom man ønsker å benytte seg av det. Vi tok oss den frihet med å leie en bil ettersom vi ønsket å dra på en oppdagelsesreise, og det kostet oss ikke mer enn 200 euro per uke.

Slottet i Lekurës

Dette flotte slottet er kun noen få minutter unna Saranda sentrum, datert tilbake til 1500-tallet. Det er tenkt at dette slottet ble bygget for å beskytte Saranda for angrep fra Korfu. Slottet er bygget på en fjelltopp med tilsyn over hele Saranda, Korfu, og til og med Ksamil- øyene. Det er en mulighet til å ta flotte panoramabilder fra denne toppen. I dag er slottet brukt som en bar og restaurant, med en arkitektur som tar deg tilbake i tiden.

Ksamil-øyene

For å bade dro vi til Ksamil-øyene, lokalisert kun noen få minutters kjøring fra Saranda sentrum. Ksamil består av fire øyer totalt, og det første man legger merke til er den fine hvite sandstranden og det krystallklare, turkise vannet, samt grønn natur som omfavner øyene. Her finner du noen av de beste strendene langs den albanske riverieraen, og det er et perfekt sted å bade både for barn og voksne. Øyene blir mye besøkt av turister i sesongen fikk vi erfart, og til tider fikk vi også se høner ved fastlandet som spaserte ved strendene, som et resultat av at Ksamil er del av en liten landsby i Albania, livnært av gårdsbruk. Dette bekrefter at stedet er fortsatt urørt av kommersialismen. Fremkomstmiddel til øyene ved Ksamil var først og fremst båt, disponert av forskjellige turistbyråer. Prisen var ikke til å klage på, det kostet kun noen få hundre lekë, som er Albanias valuta. Øyene er en kort svømmetur fra hverandre, så hvis man er litt vågal kan man svømme fra øy til øy og ta seg en pause på de kritthvite strendene.

Butrint

Dersom du er litt interessert i historie, er Butrint byen å besøke, kun 15 km sør for Saranda. Butrint er en gammel festningsby, og er en arkeologisk skatt, og er på Unescos verdensarvliste siden 90-tallet. Byen har eksistert siden 1000 år BC, og det ligger mye historie bak hele fortningsbyen. For å besøke dette stedet, bør du regne med å bruke et par timer, og man kan selv bestemme om man vil ha en guidet tur, eller utforske på egen hånd. Her finner man rester av gamle bygninger med store søyler, stort amfiteater med en egen inngang til løvene, kirker og klostre, akkurat som tatt ut av en film. Ikke nok med det, man kan også nyte vegetasjonen som Butrint er preget av. Ved inngangen er det gigantiske eukalyptustrær som idyllisk møter deg. Gjennom trærne får man en glimt av ruinene som preger hele halvøya, før man da får se disse praktfulle stedene, hjemmene, som folk har levd i for flere tusen år. Denne antikke byen har vært bosatt av mange forskjellige folkeslag i løpet av ulike storhetstider. Her har blant annet Apollostatuen blitt funnet, samt flere marmorstatuer av avkuttede hoder, blant annet fra den greske guden Zevs. I tillegg har det blitt funnet mange greske og latinske skrifter som nå ligger på museet innenfor denne nasjonalparken. I museet finnes det forskjellig gjenstander som er blitt funnet på stedet fra ulike tidsepoker, helt siden byens eksistens. Museet ligger helt på toppen av halvøya, slik at man ikke bare kan lære, men også få en fantastisk utsikt av Butrint og den gigantiske innsjøen Butrint (Liqeni i Butrintit) som til slutt renner ut i Det joniske havet. Man kan se hvordan byen og mennesket har utviklet seg, fra det primitive til det mer moderne samfunn. Det er vakre laguner, skog og et mangfold av oliventrær i Butrint, og man kan utforske stedet enten til fots, med båt eller med hest.

Syri i kaltert

Det blå øyet, som på albansk heter «syri i kaltert» er et naturfenomen, hvor vannet renner fra fjellsidene og fra små elvemunninger til å danne en innsjø. Naturen omkring dette stedet er ubeskrivelig vakkert, med trær av forskjellige sorter som henger langs fjellsidene og rekker ned mot vannet. Sett ovenfra ser det ut som det er et blått øye som ligger under vannet, en mørk oval ring med himmelblå kanter. Vannet er så klart og rent at det frister med et bad, men ikke la deg lure, for vannet er kjempekaldt, og det er 45 meter i dybde. Vannet er derimot drikkbart og kan, dersom det ville vært tillatt, kunne forsynt flere byer med drikkevann. Ved denne turistattraksjonen finner man en bar-restaurant, og noen hytter som leie ut. Et vakkert sted hvor man kan nyte friskheten av naturen i en ellers veldig varm dag.

Overnatting

Det er mange bosteder å velge mellom, enten det er private leiligheter som leies ut til en billig penge eller hoteller. Uansett om man ikke har booket noe rom, så vil man alltids finne et sted å sove i. Prisene varier, basert på hvem man kontakter, men det var rom fra 10 euro – 50 euro per natt. Vi leide en 2-roms leilighet med kjøkkenkrok til kun 20 euro per natt. Standarden var ganske OK. I Saranda og generelt i Albania så er det slik at man betaler kun for rommet per natt, og ikke per person per natt. Men vær obs på at dette ikke gjelder alle steder man drar til. Leiligheten var plassert rett ved hovedveien i Saranda sentrum, og stranda var kun 3-400 meter unna sammen med flere dagligvare butikker og restauranter.

Reise til Saranda

Reisen til Saranda er egentlig råbillig i forhold til andre steder i Syden. Med Ryan Air kan man bestille billetter til Korfu for et par hundre kroner som ikke tar mer enn tre og en halv time. Først på Korfu tar man taxi ned til havna hvor man kan ta båten over til Saranda. Dette er en liten båt, men rommer en del mennesker av gangen. Båten tar 25 minutter og koster 26 euro per person. Det er 2 daglige avganger til og fra Saranda, men det kommer litt an på sesongen. Fra havna til leiligheten vår, og Saranda sentrum, var det kun noen få minutters gåtur.


Fly til Korfu