Møt våren i sjarmerende Riga

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når den norske krona faller, er Latvias hovedstad et godt sted å være norsk. Vi guider deg til luksus på budsjett, uteliv og flotte kulturopplevelser i Riga.
Publisert 6 mars 2016

Riga har kommet en lang vei siden Latvia frigjorde seg fra Sovjetunionen for 25 år siden, og i dag er kommunisme og fattigdom byttet ut med kaféliv, spa, kulturtilbud og flotte restauranter – alt til en rimelig penge. Vi har samlet våre beste tips til en suksessfull langhelg kun 1,5 time hjemmefra.

Rigas brede kulturtilbud

Frihetsmonumentet er et av Latvias nasjonalsymboler og ligger rett ved gamlebyen, og er derfor et naturlig stopp i løpet av turen. I Riga finner du også et operahus som huser den latviske nasjonaloperaen, her kan du både se opera- og ballettforestillinger. I juni går den årlige operafestivalen av stabelen, og det arrangeres også ballettfestivalen fra 7.april - 7.mai. Er du interessert i historie og kunst, ta en tur innom Krigsmuseet, Okkupasjonsmuseet og Latvias nasjonale kunstmuseum. Stikk også innom den vakre, gotiske bygningen House of the Blackheads, som tidligere var hovedkvartetet til en gruppe ugifte kjøpmenn. For en unik utsikt, ta en tur opp i Rigas TV-tårn som ruver hele 368 meter over bakken – her har du utsikt over hele byen og kystlinjen.

Spis og drikk godt i Riga

Når du først er i Riga bør du smake på noen tradisjonelle latviske retter. Latvisk mat er ofte fet og lite krydret – typisk bondemat – og innebærer ofte ingredisenser som poteter, fisk og kjøtt. Likevel er det det moderne europeiske kjøkken som står i fokus her. Restauranten Vincents er sagt å være den mest eksklusive baltiske restauranten, og har blant annet hatt besøk av Elton John og Prince Charles. Dette er Rigas svar på Bagatelle, til 1/3 av prisen. Restauranten med det stilrene interiøret og den eksklusive menyen har hentet matinspirasjon fra både Latvia, Italia, Frankrike og Mexico. Latvisk huskost får du på blant annet på restauranten Rozengrals, med et interiør i gjennomført middelaldersk stil. Her får du tradisjonell latvisk mat og middelalder-underholdning. Gå heller ikke glipp av en lunsj på en av uteserveringene ved Livutorget.

Strand og spa i Jurmala

40 minutter med tog fra Riga finner du flere titalls kilometer med kritthvite sandstrender i feriebyen Jurmala, et populært reisemål for spa og kurbad. Billig er det også, så her kan du virkelig skjemme deg selv bort med en rekke ulike spabehandlinger. Ta for eksempel en natt eller to på det store og moderne spa-hotellet Baltic Beach Hotel & SPA som ligger rett ved stranden, eller føl deg som hjemme på det sjarmerende, hjemmekoselige Wooden Villa Aparthotel.

Uteliv i toppklasse

Riga er kjent for uteliv med stemning til taket og flere utesteder med døgnåpen alkoholservering. Her finner du alt fra brune student-puber til store utesteder som strekker seg over 6 etasjer. I toppen av Rigas eneste skyskraper, Radisson Blue Hotel, finner du Skybar. Nyt fingermat og gode drinker til byens beste utsikt. Club Essential er en av de største nattklubbene i Riga og får ofte besøk av kjente DJs. Her foregår festen over flere etasjer som hver og en har sin egen sjanger med musikk og innredning deretter. Studio 69 er også et av de mest populære utestedene i Riga, og her har du et kompleks med alt fra et stort utested, bar, casino, med mer. Det koster 20 Euro å komme inn, men stemningen er til taket, pulsen høy og drinkene rimelige.

Bo best i Gamlebyen

For den beste opplevelsen av Riga, finn et hotell i byens gamle bydel, som er proppfull av sjarm. Her er du midt i det kulturelle sentrum og kan finne hotell som passer enhver lommebok. Midt i gamlebyens shoppingdistrikt finner du det femstjerners hotellet Grand Palace Hotel med moderne dekor blandet med gamle russiske og europeiske innslag som gir deg en følelse av luksus og romantikk. Sjekk også ut det elegante design-hotellet Hotel Bergs. Rett ved gamlebyen ligger også SemaraH Hotel Metropole med sitt eksklusive, mørke design-interiør. Dome Hotel & SPA er et moderne design-hotell i et 400 år gammelt murbygg. Her har du også et av Rigas beste spa-anlegg.

Shopping

Riga er en veldig billig by å feriere i for oss nordmenn, og her kan du gjøre mange kupp – spesielt på shopping. Besøk varehuset Stockmann, med sine 4 etasjer med alt fra klær til interiør, eller ta en tur til shoppingsenteret Centrs i Gamlebyen, som er et av Rigas mest kjente. Om du er interessert i mat, kan du stoppe innom matmarkedet Centraltirgus (“Central Market”) for lokale, rimelige matvarer. Her finner du alt fra kjøtt, fersk fisk, frukt og bakevarer, samt lokale på sin daglige handletur, på det som er Europa nest største utendørsmarked.

Vakker jugend-arkitektur

I Riga finner du den beste samlingen av art nouveau-bygninger i Europa, og gamlebyen står på UNESCOs verdensarvliste. Gå en tur langs de trange brosteinsgatene og få en smak av kulturen via den gamle jugend-arkitekturen og se de store trehusene. Middelalderen er fortsatt sterkt synlig i Rigas arkitektur, blant annet på bygningene som uoffisielt kalles «Tre brødre». Bygningen “Blackheads” er en av de mest kjente attraksjonene i Riga. Byen ikke er veldig stor, så du kan enkelt ta deg rundt til fots og få med deg de stilige bygningene.

Nyttig reiseinformasjon

Det tar 1,5 time å fly til Riga som ligger +1 time foran Norge. Med buss eller taxi kommer du deg inn til byen på 30 minutter. I Riga kan du bruke Euro. Det kreves ikke visum, men nordmenn må reise med pass til tross for at Riga er med i Schengen. Om du skal ta taxi, benytt deg av Airbaltic-taxi for å være sikker på ikke å bli lurt.

Finn sin reise til Riga i Reiseguidens søkemotor:
- Finn ditt fly til Riga
- Sammenlign hotell i Riga


Fly til Riga fra mars-juni, tur-retur



3-5* hotell i Riga fra mars-juni