Luksus vs. budsjett på høstweekend

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Høsten er høysesong for weekend-reiser. Kos deg på en fortauskafé i en behagelig temperatur mens det pøser ned her hjemme i høstmørket. Vi har samlet rimelige flyreiser og hotell som passer både luksus og budsjett, og guider deg til våre favorittbyer.
Publisert 30 juli 2016

Sommeren er ikke over helt enda, men langweekend-sesongen er likevel i full anmarsj. Bestill høstens weekend-reise allerede nå, så har du noe å se frem til samtidig som du sparer penger på å være tidlig ute. Vi gir deg en liten intro til våre favorittbyer i høst. Vi har også samlet de rimeligste flyrutene til en rekke ulike storbyer og har satt opp en oversikt over hotell i hver by som passer både deg som reiser på budsjett og for deg som vil unne deg litt ekstra luksus når du først er ute og reiser. Prisene gjelder for reiser mellom 1. sepember og 30.november når to personer reiser og bor sammen. Hvor går høstens første storbytur?

Venezia

Finnes det noe mer romantisk enn Venezia? Selv i høysesongen kan du fortsatt finne en rekke gater og hvor du kan gå helt alene og studere de trange gatene, blomsterfylte vinduene og beundre de over 150 kanalene og 400 broene byen består av. Finn en piazza og nyt sprø pizzaskorper, kald vin og en kaffe latte, ta en gondoltur gjennom byens kanaler eller se innsiden av den vakre basiliskaen Santa Maria della Salute som vokter over inngangen til Grand Canal. Uansett hvor du setter kursen: Venezia byr på sjarm i bøtter og spann.
Must: Den venetianske lagunen har også flere perler du bør sjekke ut. Ta båten ut til den mye roligere øygruppen Murano, kjent for sin glassproduksjon, eller til den pittoreske og fargerike fiskerlandsbyen Burano.

Amsterdam

Amsterdam passer utmerket om høsten, med sine sjarmerende kanaler, kafé-kultur og vakre kanalhus i alle farger og fasonger. Lei en sykkel og utforsk flere av byens 165 kanaler, og prøv gjerne et mat- og elvecruise om kvelden, f.eks. Amsterdam Candlelight Cruise. Takket være byens lille størrelse er det enkelt å ta seg rundt for fot eller sykkel og bare oppleve Amsterdam med sitt store mangfold av mennesker, merkelige butikker og spennende cafeer og restauranter. Det finnes også mange interessante museer å besøke her. Fyll piknikkurven med ferske baguetter, ost og andre goder fra de lokale butikkene og dra i parken Vondelpark.
Must: Ta turen innom ”De ni smågatene”, det vesle kvartalet fra Koningsplein til Westerkerk, hvor du kan spasere langs kanaler med gamle, vakre hus, uttallige små butikker, kafeer, gallerier og bruktbutikker.

Dubrovnik

Om høsten er det mindre turister enn i den travle sommersesongen i Dubrovnik, som ligger kun 3 timer unna Norge med fly. Fotogene Dubrovnik er fullpakket med historie og er Kroatias mest kjente by. De oransje hustakene står i frisk kontrast til det azurblå havet. 3 kilometer vest for gamlebyene kan du sole deg på sandstranden Uvala Lapad Beach, sementbryggene på Adriatic Beach eller småsteinstranden Vis Beach. En fin tur er å gå på den to kilometer lange bymuren med vakker utsikt over Gamlebyen.
Must: Dra innom den gamle bydelen Stari Grad, og ta linbanen opp til det 405 meter høye fjellet Srd hvor du får en flott utsikt over byen.

St. Petersburg

St. Petersburg er en spennende storby og en skikkelig kulturperle, med en stadig voksende scene for musikk, kunst og kultur. Utforsk de historiske kanalene og de 342 broene i det som kalles “Venezia i nord”, se de vakre barokke palassene og det spaktakulære synet av Oppstandelseskirken. Usikker på hva som er typisk russisk mat? En Food Tour i Russlands nest største by kan være en flott introduksjon, og vær sikker på at vodka er inkludert i prisen når russerne skal vise deg sine stolte mattradisjoner. Om høsten er det svært få turister her, luftfuktigheten har avtatt, men vær forberedt på at været kan variere. Gjør det klar for en fargerik opplevelse i St. Petersburg i høst.
Must: Ta lange spaserturer i de vakre og godt vedlikeholdte parkene og hagene Summer Garden eller Cathrine Park, for å nevne noen, og drøm deg bort i Tsarenes tid.

Budapest

Har du enda ikke vært i Øst-Europas Paris, er det på tide å ta turen i høst. Her finner du grandios arkitektur, et spennende uteliv, masse gode restauranter og varme kilder i en av Europas mest kjente spa-hovedsteder. Byen er kjent for sine vakkert utformede badehus, torget Hero's Square, det vakre operahuset, sin dystre men viktige historie innenfor veggene i House of Terror – og ikke minst ruin bars. Ruin bars er gamle, tomme bygninger som er omgjort til hippe og kulturelle møteplasser for mat, drikke og events – deilig hummus og falafel på Mazel Tov er spesielt å anbefale. Gå også opp til Fisherman's Bastion, hvor du får en fantastisk utsikt over elven Donau og over til den vakre parlamentbygningen.
Must: Spis den lokale desserten kürtöskalacs, eller “skorsteinskake” på norsk, på Molnar's Kurtoskalacs – et rykende fersk bakverk som steket rundt ruller og dekkes i enten sjokolade, kanel eller mandler.

København

København er en stor favoritt året rundt, da byen er fullstappet med opplevelser og god mat, kun en time unna med fly. Her kan du leie sykkel og sykle langs elvene, parkene og innom de mange koselige bakeriene med Europas kanskje beste bakevarer. Shop høstgarderoben i Strøget som er fylt med alt fra merkebutikker til kjedebutikker, restauranter og puber. Nyhavn byr på mange spennende restauranter, (prøv f.eks. Geist for spennende retter i et stilig lokale), og Tivoli byr på god underholdning. Maritime Christianshavn er kanskje Københavns koseligste område, med trange brosteinsgater, Michelin-restauranter og kafeer langs kanalen, og et besøk til fristaden Christiania bør du også få med deg når du er her.
Must: Ta en drink i den stilige kjelleretasjen på Rubys.
Les også: 6 grunner til å velge Danmark.

Barcelona

I september og oktober ligger temperaturene i Barcelona vanligvis på rundt 25 grader, og byen er perfekt for å kombinere sol og strand med storbypuls. Nyt en helg fylt med deilige churros, sangria og tapas, og la deg fascinere av kunst og grandios arkitektur. Gjør den obligatoriske sightseeingen til den spektakulære basiliskaen Sagrada Família, ta en tur innom Park Güell, eller se fotballkamp på Camp Nou som er FC Barcelonas hjemmebane og rommer 100.000 mennesker. Alt dette gjør byen super både for kjærestetur og vennetur.
Must: Ta en tur innom det store La Boqueria-markedet, et matmarked med alt fra geitehoder til gårdsegg, tørket frukt og sjømat.


Luksus: 5-stjerners hotell



Luksus: 4-stjerners hotell



Budsjett: 1-3 stjerners hotell


fly til europas populære storbyer