Her får du mest ferie for pengene i sommer

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Apollo
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Startour
En svak norsk krone har ført til at det har blitt dyrere å feriere, men vi har samlet gode råd. Her er 7 land hvor krona fortsatt står sterkt og hvor du kan unne deg litt ekstra i sommer.
Publisert 3 juni 2016

Dollar- og Euro-land har blitt dyrere å reise til for nordmenn, og ferie-favoritter som USA, Dubai, Tanzania og Storbritannia har til og med oversteget norske priser. Vi har derimot funnet noen land både i og utenfor Europa der levekostnadene er spesielt lave og ligger på rundt 50% eller mindre av norske priser. Se full prisoversikt nederst i artikkelen. Kanskje finner du et nytt og spennende reisemål å utforske i sommer?

Bulgaria – hele 60% billigere

Bulgaria har lenge vært kjent som et billig reisemål for soltørste nordmenn, men visste du hvor mye det egentlig er å spare? Du finner veldig mange billige pakkereiser hit, i tillegg til at levekostnader på alt fra mat, taxi og øl er veldig rimelig i forhold til Norge – faktisk hele 60% billigere – så hvorfor ikke bytte ut Hellas-ferien med dette nye reisemålet i år? Du kan få en halvliter øl på resturant helt ned i 6 kroner og hovedretter ligger på alt fra 20-80 kroner. Sunny Beach er Bulgarias mest populære ferieby med mye fest og moro, Tsarevo er rolig og fint for deg som vil omgås de lokale, og Albena passer perfekt for barnefamilien og har langgrunne, fine strender. Lurer du på hvilken ferieby i Bulgaria som passer best for deg? Se oversikten over landets 11 populære feriebyer for sol, bad og avslapning. Landet kan blant annet friste med kilometerlange sandstrender, vakker natur, fest og moro, et solsikkert sommerklima og lokale retter som kavarma, kebabbche og forrettene tarator og shopskasalat. Nam!
Charter til Bulgaria | Restplassreiser til Bulgaria.

Albania – en rimelig nykomling

I Albania er det billig å spise ute, og du vil kunne få en billigere ferie her sammenlignet med land som Hellas og Tyrkia. Her er prisnivået 54% billigere enn Norge, hvilket betyr at du får en halvliter øl til 10 kroner og en lunsj til 30-40 kroner. En treretters middag for to personer med alkohol til koster rundt 400 kr. Her sprekker ikke feriebudsjettet om du prøver engang! Noe som gjør dette landet interessant er at det sies å være slik Hellas var for 20-30 år siden – mindre turistifisert og mer autentisk. Lonely Planet har også latt seg fascinere og utropt Albania til mest interessante ferieland. Kos deg på den albanske rivieraen Saranda og utforsk vakre sandstrender og øyer i Ksamil som ligger sør for Saranda. Det er ikke mer enn 21 år siden Albania var lukket for turister, og Apollo var den første store charterarrangøren som satt kystbyen Saranda på programmet i 2014. Derfor kan du få følelsen av at tiden her har stått stille og at landet ikke har rukket å bli turistifisert slik som Hellas. Albansk mat er basert på både italienske og tyrkiske tradisjoner, og du kan glede deg til en herlig kombo av smaker som oregano, basilikum, hvitløk, kjøtt, fisk og sjømat. Fra Saranda er det i tillegg bare en 30 minutters båttur over til den greske og frosige øya Korfu, så ta deg en dagstur dit når du først besøker Albania.
Guide til Den albania rivieraen | Charter til Albania

Montenegro – Kroatias like vakre nabo

Montenegro ligger klemt mellom strandlinjene til Kroatia og Albania, og landets natur, sjarm og strender reflekteres mye av nabolandene. Mens Kroatia er blitt veldig populært blant nordmenn de siste årene, er Montenegro fortsatt litt mer ukjent og urørt – og det merkes på prisnivået. Her ligger prisene på ca. 50 % av norske priser. Så om du vil teste ut noe nytt, men likevel beholde Middelhavssjarmen, er dette er godt valg. Her finner du sjarmerende små landsbyer i stein med oransje terracotta-tak, fantastisk sjømat, krystallklart vann og Middelhavssjarm. Budva rivieraen er 35 km lang og frister med vakre strender med dramatiske fjell som bakgrunn. Det er også her de største feriebyene langs Budva-rivieraen ligger, blant annet Budva, Becici, Sveti Stefan og Petrovac. Dra også på dagstur til Kroatias historiske kystby Dubrovnik – kjent fra Game of Thrones – på ca. 2 timer. I Montenegro finner du også vakre nasjonalparker og populære vannaktiviteter som windsurfing, vannski og dykking. Nyt 25 varmegrader om sommeren og nygrillet fisk med god, lokal vin ved siden av til en billig penge.
Charter til Montenegro. | Hotell i Montenegro.

Portugal – utforsk Algarvekysten

I Portugal kan du nyte mange av landets goder, vakre natur og herlige mat til en billig penge i år, hvor prisnivået er 48% lavere enn her hjemme. Hva sier du til en reise langs Algarvekysten på landets sydkyst i sommer? Besøk blant annet “verdens ende”, fikselandsbyer, lær om områdets spennende historie, se dramatisk og vakker natur og ta en slag på gode og varierte golfbaner. La deg også sjarmere av bratte klipper og kystens vakre strender – les mer om Algarvekystens vakreste strender her. Et annet populært reisemål i Portugal er Madeira. Øya kalles “den flytende hagen” på grunn av sin frodige natur og er en sann fryd for øyet. Her kan du dra på hval- og delfinutflukter, ta deg en dukkert i saltvannsbassengene i det nordvestlige Porto Moniz og se regnskogene fulle av tropiske vekster og unike fuglearter. Nyt dagene på de kunstige sandstrendene ved Calheta og Machicobad, samt den naturlige sandstranden med krystallklart vann i bukten Prainha. Besøk også øyas hovedby Funchal og dra på ulike vandringer som blant annet ruten “Levada do Castelejo”, som tar deg langs kunstige kanaler, gjennom lokalbefolkningens hager og hvor du kan nyte deilig avokado, pasjonsfrukt, vakre blomster og vinranker. Portugal har flere spennende reisemål å by på, og her kan du nyte det gode liv til en god pris.
Charter til Madeira. | Charter til Algarvekysten.

Tyrkia – billig luksus og all inclusive

Mens den norske kronen har blitt svekket mot de fleste valutaer, har den tyrkiske liren blitt svekket mot den norske kronen og ligger nå 47% under norsk prisnivå. Det betyr en enda billigere ferie i et allerede billig ferieland som er spesielt kjent for rimelig all inclusive og hotell med mange stjerner. Tyrkia kan by på en av de lengste sommersesongene i Europa, vakre hvite strender, samt deilig mat på menyen. De to hovedområdene for badeferie i Tyrkia er Den egeiske kyst og Antalyabukten, som byr på en rekke fine feriebyer. Reis for eksempel til Tyrkias “St. Tropez” i Bodrum, golfmekka i Belek, party i Alanya eller barnevennlig i Side. Lurer du på hvor du bør reise i Tyrkia? Les vår guide:
Guide til Tyrkias beste feriebyer | Charter til Tyrkia | Hotell i Tyrkia. | Restplasser til Tyrkia.

Hvit strand på Polens riviera – billigst av alle

Tør du å tenke helt annerledes i sommer? De fleste forbinder sommer med Middelhavet, men Den polske rivieraen kan blant annet friste med kilometervis med hvit strandlinje, uvirkelig gode priser og like gode sommertemperaturer som i Norge fra juni til september. Utforsk også pittoreske småbyer, gå på spa og besøk noen storbyer i samme slengen. Den polske rivieraen finner du på strekningen mellom Swinousjie og Gdansk, med sommerbyer som blant annet Gdynia og Sopot på veien. Romantiske Sopot er også en spaby, og kalles “Polens St. Tropez”. På vestsiden av rivieraen finner du feriebyen Miedzyzdroje, en av de mest populære med sine hvite strender, kilometerlange strandpromenade, hyggelige kroer og restauranter. På Den polske rivieraen kan du enkelt kombinere for eksempel storbyliv i Gdansk med strand og spa i Sopot, eller benytte deg av dem lange og mindre folksomme stranden Sobieszewo i selve Gdansk. Slik får du shopping, spa og strandliv til en billig penge.
Fly til Gdansk. | Hotell i Sopot.

Thailand vs. Malaysia

Vurderer dere å reise lengre vekk enn Europa i sommer, så er det også tips å hente. Mange velger Thailand i sommerferien, hvor strendene er vakre og prisene lave. Men det er penger å spare om du velger for eksempel Malaysia istedenfor, med sine like vakre og tropiske strender. Fly til Kuala Lumpur og bruk et par dager på å utforske storbyen som blant annet har Petrona Towers, Batu Caves og spennende “food tours”, og ta deretter båten videre til for eksempel til øygruppen og strandparadiset Langkawi. I tillegg til vakre, hvite sandstrender og svaiende palmer, kan øyas regskogskledde fjell og flotte fossefall lokke de fleste. Les mer om herlig øyliv i Malaysia her. Andre land i Asia som er rimeligere enn Thailand er blant annet Vietnam og Kambodja, som begge har fine strandbyer, vakker natur, deilig mat og templer (hva med å se soloppgangen over tempelet Angkor Wat i Siem Reap, Kambodjsa?). Brasil er også blitt svakere i forhold til krona, og er derfor spådd å bli et hett reisemål i år.
Fly til Malaysia | Charter til Vietnam | Fly til Kambodsja | Fly til Brasil

I disse populære ferielandene strekker den norske krona langt i 2016:

Polen: 61% billigere
Bulgaria: nesten 60% billigere
Malaysia: ca. 56% billigere
Albania: 54% billigere
Vietnam: 54% billigere
Montenegro: ca. 51% billigere
Portugal: 48% billigere
Kambodsja: 48% billigere
Brasil: 48% billigere
Tyrkia: 47% billigere
Thailand: 42% billigere
Kroatia: ca 41%
Malta: 39% billigere
Hellas: ca 38% billigere
Spania: 37% billigere

(Info om ferieindeks er hentet fra FOREX Bank Ferieindeks.)

På Reiseguiden.no finner du de rimeligste reisene:
- Rimelige restplass-reiser
- Billige charterreiser
- Billig all inclusive-reiser
- Billige hotell


billig charter til bulgaria



billig charter til albania



charter til montenegro



billig charter til portugal



billig charter til tyrkia