Stor guide til Kanariøyene

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lurer du på hvilken av øyene som passer deg best – eller hvor de har best mat, finest strender og mest sol? Vi har samlet alt du trenger å vite om Kanariøyene.
Publisert 8 januar 2018

Kanariøyene, eller “De lykkelige øyene” som de også kalles, består av 7 større øyer som frister med langstrakte strender og et varmt og godt klima året rundt. De flotte hotellene og det brede utvalget av aktiviteter gjør øyene spesielt populære blant nordmenn, men hvilken øy skal du velge? Og når bør du reise? Vi gir deg alt du trenger å vite om den lille øygruppen som soler seg i havet utenfor Afrikas vestkyst.

Gran Canaria

Den kulerunde øya Gran Canaria er Kanariøyenes mest populære øy og er hyppigst besøkt om vinteren da øya holder herlige 23 varmegrader i kontrast til kuldegradene her hjemme. De populære feriebyene ligger på øyas sørside. Her finner du kjente feriedestinasjoner som Playa del Inglés, Maspalomas og Meloneras, mens øyas vestkyst kan friste med de litt mindre byene Mógan og Arguineguin. Vil du oppleve øya bør du skaffe leiebil – det er korte avstander mellom øyas høydepunkter. Vil du lære deg å surfe eller dykke? Kanskje vil du stå på vannski eller prøve andre vannaktiviteter? Alt dette finner du sentrert rundt stranden i Playa del Inglés/Maspalomas, som er over en halv mil lang og full av liv. For strandas vakreste omgivelser, ta turen sørover mot sanddynene i naturreservatet Las Dunas de Maspalomas. Maspalomas har også en liten del reservert for naturtroe nudister. Av lokale retter bør du smake på maisgrøten “gofio”, suppen “potaje de berros”, et glass med “ron miel” (honningrom) og spanskprodusert cava. Utfluker vi kan anbefale er å besøke vingårdene på øya, hovedstaden Las Palmas og et besøk til Valsequillo med sine dype raviner, skoger og klipper. Playa del Inglés byr på et hett uteliv fullspekket med barer og nattklubber. Det er også uendelige muligheter for den aktiv på øya, som du kan lese om i guiden under. Det tar ca. 6 timer å fly til Gran Canaria.
Les mer om aktive ferier på Gran Canaria
>> Charterreiser til Gran Canaria

Tenerife

Kanariøyenes største øy har mange strender og varme badetemperaturer året rundt. Øya er populær blant turister, og tilbudet speiler derfor etterspørselen. Enten du vil spille golf på en av øyas åtte golfbaner hvor hullene er designet av golfproffer, om det frister med en dag i en av verdens mest anerkjente vannparker (Siam Park) eller om du fascineres av hvalsafari på sørvestkysten hvor du kan spotte opptil 26 ulike arter, så er Tenerife klar for å stilne alle ferieforventningene du måtte ha. De fleste hotellene ligger i byene Playa de las Américas og Los Cristianos på øyas sørside, og de to byene har vokst så mye at de nærmest har flettet seg inn i hverandre. Det strekker seg en lang strandpromenade forbi de to byene og videre forbi mindre byer som Eugenio, Fanabé og La Caleta. Øya er et mekka for all vannsport du kan tenke deg og strendene er barnevennlige med deilig temperert vann. Går barna lei av stranden kan dere ta gratisbussen til vannparken Aqualand Costa Adeje med vannrutsjebaner, barnebasseng og delfinarium, eller til Siam Park – Europa største badeland. En av verdens mest mystiske steder finner du i byen Güimar, i nærheten av hovedstaden Santa Cruz, hvor det står flere pyramider laget av selveste Thor Heyerdahl. På Tenerife kan man se UNESCO verdensarvsteder i form av den historiske bykjernen med koloniarkitektur i La Laguna, samt Teide nasjonalpark, hvor du finner vulkanen Teide som er Spania høyeste fjelltopp og verdens 3.høyeste vulkan. Det tar cirka 6 timer å fly hit fra Norge.
>> Charterreiser til Tenerife

Lanzarote

Den vulkanske øya Lanzarote har en egen stillhet over seg som gjør at du kan slappe helt av og nyte ferien. Besøk Timanfaya Nasjonalpark, som på grunn av nylig vulkanaktivitet byr på et spennende og kupert terreng og hvor farger som rød, gul, svart og oransje dominerer naturen. Besøk også en av vingårdene og smak på de utsøkte DO-merkede Malvasía-vinene. På øyas nordlige del ligger grotten Jameos del Augua som egentlig er en lavatunnel som har blitt gjort om til en trendy bar og restaurant. I nærheten ligger en lignende vulkangrotte som du kan få se på en guidet vandring for 8 euro. For deg som liker fest og moro med kasinoer, puber og nattklubber er Puerto del Carmen et godt alternativ, mens Playa Blanca har fin strand og gode dykkeforhold. Strendene i Playa de Famara har noen av verdens beste surfebølger og den 7 kilometer lange stranden gjør at det finnes godt med plass for både nybegynnere og de som er proff. Lyst på en unik matopplevelse? Restauranten El Diablo ligger i nasjonalparken Timanfaya, og her griller man maten noen meter ned i en vulkan. De serverer bare lunsj og stenger allerede klokken 15. En av de mest populære rettene er vulkangrillet kylling med potet. Dra på en reise til jordens indre i grotten Cueva De Los Verdes, som en gang i tiden ble brukt som tilfluktssted ved piratangrep, eller slapp av på Papagayo-Stranden, et fullstendig uberørt og beskyttet område med myk, hvit sand og turkist vann, samt en strandkafé hvor du kan livet fullstendig med ro.
>> Charterreiser til Lanzarote

Fuerteventura

Fuerteventura er Kanariøyenes surfeparadis. 150 km med strand (Kanariøyenes lengste) og gode vindforhold gjør øya populær for vannsporter som surfing og windsurfing, og dykking er også utbredt. Likhetene til det afrikanske fastlandet er slående, både med tanke på landskap og husene med sin nord-afrikanske stil og flate tak. Øyen har 300 soldager i året og er også den av Kanariøyene som får minst regn per år. Med sine vakre laguner og lange gyldne sanddyner er Fuerteventuras strender kjent som noen av de vakreste i hele Europa. Øyas landskap er sterkt preget av den vulkanske aktiviteten som foregikk langt tilbake i tid, og dette gir gode forhold for vandringer og sykkelturer i det fine fjellandskapet. Er du mer opptatt av gode matopplevelser? Da kan du se frem til fersk fisk og “pajines”, en type salt fisk. Men mest kjent er Fuerteventura for sine oster. På Fuerteventura finnes det faktisk flere geiter enn innbyggere, noe som blant annet resulterer i at geitekjøtt brukes mye, men også produksjonen av den lokale, hvite geitosten majeros. Øyas geitost er kjent internasjonalt for sin gode smak, og vinner prestisjetunge priser hvert år. Caleta de Fuste ligger kun 15 minutter fra flyplassen og er barnas paradis med sin langgrunne og fine sandstrand. Jandia har en tre mil lang sandstrand som tiltrekker seg mange windsurfere og er en moderne ferieby. Costa Calma – den rolige kysten – er der man reiser for å slappe av eller windsurfe på en av øyas vakreste strender. Corralejo tiltrekker seg surfere fra hele verden og er et av de beste stedene for surfing. Det tar i underkant av 6 timer å fly hit fra Norge.
>> Charterreiser til Fuerteventura

La Gomera

Med stor variasjon i landskap, 650 km med stier, en fantastisk urskog og nasjonalparken i Valle Gran Rey passer La Gomera utmerket for deg som vil kombinere avslapning med naturopplevelser. Det er ikke særlig til uteliv her, da øya ikke er den typiske turistøya med mye strender, men den er derimot rik på vakker natur. På grunn av sin høye kvalitet på økosystemet både på land og i vann er det blitt erklært til et biosfærereservat. Bratte juv og klipper som stuper ned i havet, grønn vegetasjon og tusenårsskoger – her finner du til og med arter som er utryddet andre steder i verden. Fortap deg i en skogstur blant tusen år gamle trær i Garajonay nasjonalpark. Før i tiden kommuniserte urinnvånerne på øya via plystring, noe som har blitt erklært for å være en kulturell verdensarv av UNESCO, og du kan fortsatt høre folk kommunisere på den måten på øya i dag. La Gomera er ikke en ideel badedestinasjon da det er svært begrenset med strender, men du har blant annet Playa del Inglés helt sørvest i den vakre Gran Rey-dalen, som har vært sentral for hippie-bevegelsen siden 70-tallet. Den mest barnevennlige stranden ligger mellom klippene og bananplantasjene i Valle Gran Rey og heter La Calera – en rolig 1 km lang strand.
>> Charterreiser til La Gomera

La Palma

La Palmas natur har gitt øya kallenavnet “den vakre øya”. Her finner du ikke typisk turistliv, men er frodig og sjenert øy med imponerende vulkaner, skoger, strender og stjerneklare netter – øya er faktisk blitt tildelt Starlight-klassifiseringen, gitt til områder som har verdens beste astronomiske kvalitet for sitt fravær av “lysforurensing” – så her er det bare å finne frem romantikeren, eventuelt astronomen i seg, og nyte en klar stjernehimmel. La Palma har mange svarte vulkanske strender, og kjente strender på øya er barnevennlige Puerto de Tazacortestranden i vest med rolig vann og restauranter omgitt av fin natur. Puerto Naos er en av de største strendene på La Palma, og har også fått Blått flagg for sin renhet. Er du ute etter det urørte, ta turen til Nogales-stranden. Siden La Palma også er den øya i verden som ligger høyest over havoverflaten, gir øyas form og natur utmerkede forhold for paragliding, fjellklatring og mountainbiking. Liker du å legge ut på vandringer i vakker natur er dette stedet – her finner du hele 1000 km med oppmerkede stier. Øya er også kjent for sine håndrullede sigarer.
>> Charterreiser til La Palma

El Hierro

Dette er øya for deg som ønsker en rolig og avslappende ferie uten forstyrrelser fra uteliv og store turistflokker. Derimot finner du mer enn 500 åpne vulkankrater, bananplantasjer, geitefarmer og bondegårder her. Her er det ikke shopping og fest som står i fokus, men vakre sandstrender og supre dykkermuligheter. Dykkefantaster fra hele verden kommer for å utforske de 46 ulike dykkestedene med alt fra undervannsgrotter, skipsvrak, et rikt undervannsliv og lavatunneler. Øya er også 100% bærekraftig og er den første øya som er fullstendig selvforsynt med fornybar energi. Selv om øya er minstemann i Kanariøy-søskenflokken har den blitt blitt anerkjent av UNESCO for sine bratte klippevegger, geologiske lavaformasjoner og frodige vegetasjon. Vulkansk landskap, grønne skoger og klart vann venter på El Hierro. Besøk også det naturlige saltvannsbassenget Charco Azul i El Golfo-dalen, og få havutsikt på 700 meters høyde fra La Peña utsiktspunkt. Det går ingen charterreiser hit, men du kommer deg hit med ferge fra Gran Canaria eller Tenerife, eller fra en av de andre øyene til den regionale flyplassen på El Hierro.
>> Fly til Kanariøyene

Værguide: Klima året rundt

Fordelen med Kanariøyene er at dette er et helårs-reisemål med et varmt og stabilt klima året rundt.
Sommermånedene er de varmeste på øyene, med rundt 26 varmegrader, og høstmånedene er også herlige og varme i øygruppen. Vintermånedene er høysesong, selvom det er da temperaturene er lavest – men de ligger fortsatt på 18- 21 grader, avhengig av hvilken øy. Gran Canaria har som oftest best vær i sør, og Tenerife har som oftest varmest vær på sør- og vestkysten. Lanzarote har mindre regn enn mange av de andre øyene siden øya ikke har høye fjell, og er også den beste øya både med tanke på vær og luftfuktighet. På Fuerteventura kan du glede deg til 300 dager med solskinn i året og den minste nedbørsmengden av alle Kanariøyene. La Palmas varmeste måneder er fra juli-oktober (25-26 grader), mens La Gomera har et behagelig klima året rundt med ca. 20 grader, men kan ofte ha store lokale forskjeller. August er varmest på El Hierro, med ca. 26 grader, men det er i september og oktober det er deiligst i vannet for deg som vil dykke der.
For full værguide for Kanariøyene, les vår klima-spesial her.

Nysgjerrig på en reise til Kanariøyene? Sammenlign reiser her:
- Charterreiser til Kanariøyene
- All inclusive-reiser til Kanariøyene
- Fly til Kanariøyene
- Hotell på Kanariøyene
- Leiebil på Kanariøyene
- Restplasser til Kanariøyene


Charter til La Gomera



Charter til Tenerife



Charter til Fuerteventura



Charter til Gran Canaria



Charter til La Palma



Charter til Lanzarote