6 magiske undervannsverdener

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Store havskilpadder, fargerike korallrev, grotter og en ekte undervannsby – det er under havoverflaten eventyret starter. Her er våre tips til 6 unike reisemål under vann.
Publisert 5 februar 2018

Great Barrier Reef

I det nordøstlige Australia finner du denne fargerike undervannsverdenen, som er verdens største levende organisme og korallrev – på størrelse med 70 millioner fotballbaner. Mange har dette som et av stedene de vil oppleve i løpet av livet – og med god grunn. Her finner du alt fra gigantiske havskilpadder, nemo, ufarlige reef sharks, stingrays og mer enn 30 hval- og delfin-arter. Revet strekker seg over 2700 km, og de mest kjente stedene å besøke revet fra er Cairns, Port Douglas, Airlie Beach og Whitsundays, samt Hervey Bay med Fraser Island som nærmeste nabo. Cairns har kanskje de beste områdene av revet – blant annet området Mickey Mouse, hvor du finner den digre og langt over 100 år gamle “kjendis-skilpadden” Brain. Dra ut på et 3 dagers “reef cruise”, enten som en del av PADI-sertifikatet ditt eller for å dykke selvstendig om du allerede har dykkerlappen.
Finn ditt fly til Australia.

Lion City, Kinas “Atlantis”

I en innsjø mellom fjellene Five Lion Mountain i Kina finner du Lion City, som en gang het Shi Cheng.
Det var en gang i tiden et politisk og økonomisk sentrum, men i 1959 bestemte den kinesiske regjeringen at de trengte en ny kraftstasjon, og bygget en kunstig innsjø. Sakte men sikkert lå Shi Cheng under vann, og ville ligge glemt i 53 år før den ble gjenoppdaget. I dag er den 1400 år gamle ruinbyen en undervannslabyrint av hvite templer, buer, asfalterte veier og hus i det som kalles Qiandao Lake. Innsjøen er toppet av 1078 større og tusenvis av små øyer. Undervannsbyen høres nesten for magisk ut til å være sann, og er ofte referert til som “det ekte Atlantis”. Byen ligger 25-40 meter under vann, avhengig av hvor på havbunnen. Et perfekt dykkested for eventyreren!
Finn ditt fly til Shanghai.

Palau

Palau er et ekte dykke-mekka og kalles “Havets Serengeti” (Afrikas berømte safariområde). Øya som ligger sørøst for Filippinene i Stillehavet har gjort 100% av marinelivet sitt til et reservat for å beskytte sine naturlige skatter. Øya består av 200 stort sett uberørte kalkstein- og vulkanske øyer som er dekket av frodig grønn skog og omringet av en glitrende turkis lagune. Under vann finner du en høy konsentrasjon av ulike arter: 1500 fiskearter, skilpadder, store mantarays, mye hai og fargerike rev, for ikke å snakke om vrak fra 2.verdenskrig. Blue Corner er hovedattraksjonen, hvor du finner enorme mengder med alt fra digre tunfisk, barracuda, store havskilpadder til hammerhoder, djevelrokker, hvalhai og til og med hval. Blue Holes er fortsettelsen på dette, og her finner du mange interessante huler, store som små. Ta også en snorkletur i berømte Jellyfish Lake, hvor du svømmer blant tusenvis av maneter som har mistet evnen til å svi. Noen synes dette høres skummelt ut, mens andre trollbindes av den unike opplevelsen. Vær obs på at en dykkeferie på Palau vil koste litt. Det kan være litt vanskelig å komme seg til Palau, og det er generelt lite turister her, som er noe av grunnen til at stedet har et av verdens beste dykkeforhold. Det enkleste og billigste er nok å fly til Manila, og deretter fly videre til Koror i Palau på 3 timer.
Finn ditt fly til Manila.

Cancun, Mexico

The Great Mayan Reef er verdens nest største rev, og er også tilgjengelig fra de fleste andre byene på Mexicos karibiske kyst. 500 fiskearter og mange typer havskilpadder er noe av det som venter deg, og fra juni-september kan du også se hvalhai utenfor Isla Holbox. Utenfor Cancuns kyst ligger det et undervannsmuseum med over 470 statuer av mennesker. De fleste av modellene for disse statuene var lokale fra en fiskerlandsby i Puerto Morelos som ble dekket i marinesement slik at skallet til statuene kunne lages. Her kan du også se fargerik fisk, skilpadder og stingrays. En helt annen dykkeropplevelse finner du i de skjulte mexikanske cenotene – underjordiske hull som ble brukt til Mayaenes ofringer. Her finner du undervannshuler, og disse tiltrekker seg blant annet grottedykkere som vil utforske grottenes undervannssystemer. Ifølge de gamle mayaindianerne var cenotegrottene innganger til dødsriket Xibalba. Her kan du nyte en rolig dag i de underjordiske turkise lagunene.
Finn ditt fly til Mexico.
Se alle charterreiser til Mexico.

Filippinene

Med mer enn 7000 tropiske øyer og deilig varmt vann er Filippinene en favoritt blant mange dykkere. Med en historie fra 2.verdenskrig er skipsvrak en hovedattraksjon på Filippinene, spesielt ved Coron, utenfor Palawan og ved Subic Bay. Dra også til Donsol Bay for å se hvalhai, helst mellom februar og april da det er høysesong. Det er mer etisk å se dem her enn i Cebu, hvor de tiltrekker seg hvalhaiene ved å mate dem. Filippinene er en del av “korall-triangelet”, som har flest marine-arter enn noe annet sted i verden. Blant annet bor over 2200 typer fisk her. Her kan du dykke året rundt, men det er best mellom desember og april. Ta også en tur til Tubbataha Reef Marine Park som er på verdensarvlisten til UNESCO, eller til øya Malapascua utenfor Cebu for å se blant annet sjøhester, revhaier, froskefisk og hammerhodehai og djevelrokker avhengig av hvor på øya du dykker. Filippinene er fylt til randen av interessante dykkeområder, så her er det bare å finne sin favoritt.
Finn ditt fly til Filippinene.

Ambergris Caye, Belize

Ambergris Caye som ligger mellom Mexico og Guatemala var inspirasjonen til Madonnas sang “La Isla Bonita”, og er Karibias skjulte skatt. Under vann yrer det av et fargerikt og aktivt dyreliv. Noen dykkeperler her er blant annet grotten Caulker og Blue Hole, som er en enorm grop som stuper rett ned gjennom krystallklart vann. Dette er kåret til en av verdens 10 mest utrolige steder av Discovery Channel. Du finner mange urørte rev i Belize med vakkert undervannsliv, og du vil mest sannsynlig se både stingrays, hammerhode-haier – til og med hvalhaier streifer omkring i havet utenfor Belize. Rett og slett en dykkereise å skrive hjem om! Når du ikke dykker med haier og andre spennende undervannsdyr, kan du utforske Maya-ruiner, regnskogen eller nyte de hvite strendene på en av de 400 øyene utenfor fastlandet. Vårt beste tips er å tilbringe en del av ferien på Barefoot Beach Hotel på den fargerike ferieøyen Caye Caulker. Her går det mange dykketurer hvor du blant annet kan se store sjøkuer.
Finn ditt fly til Belize.


Tilbud – Eventyr & aktivitetsreiser